REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Tinerii social-democraţii au donat sânge la Centrul Regional de Transfuzii

Tinerii social-democraţii au donat sânge la Centrul Regional de Transfuzii

Replica API 23 noiembrie 2013 | 00:00 136

Tineretul social-democrat din Constanţa se axează pe lipsa de sânge din cadrul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTSC) şi a hotărât să-şi mobilizeze membrii pentru campania "Sângele tău salvează trei vieţi". Astfel, vineri, Tineretul Social Democrat prin Liga Studenţilor Social Democraţi şi-a propus organizarea unei acţiuni de donare de sânge în cadrul programului "TSD pentru responsabilitate socială", eveniment la care au participat, potrivit reprezentanţilor formaţiunii, aproximativ 50 de persoane. Preşedintele TSD Constanţa, Costin Răsăuţeanu, susţine că acest demers devine o tradiţie, continuând campania de anul trecut şi care are ca scop un act caritabil, potrivit declaraţiilor acordate pentru "Replica": "Este o campanie asemănătoare cu cea de anul trecut şi care continuă o tradiţie şi un angajament pe care tineretul social-democrat şi l-a asumat. La campania de vineri, au fost invitate multe persoane, însă ne-am bazat pe aproximativ 50-60 de persoane, care nu sunt neapărat înregimentate politic. Vorbim şi de tineri din Liga Studenţilor şi aşa mai departe. Prin această campanie, dorim să contribuim la un act caritabil şi să continuăm programele de ajutoare pe care tinerii social-democraţi şi le-au asumat", susţine Răsăuţeanu. Pe de altă parte, o altă sesiune de recoltare de sânge a fost programată pentru sâmbătă, 23 noiembrie, la sediul spitalului orăşenesc din localitatea Cernavodă, între orele 08:30 - 12:30. Potrivit campaniei demarată de primăria Cernavodă, toţi cernăvodenii sunt rugaţi să participe, dacă îşi doresc să contribuie la salvarea unor vieţi umane. Acţiunea este organizată în parteneriat cu CRTSC şi are drept scop sensibilizarea a unui număr cât mai mare de cetăţeni care pot oferi, prin donarea de sânge, o şansă la viaţă altor persoane aflate în dificultate. Donatorii care vor să se implice în această campanie, vor avea parte de anumite beneficii: decontarea cheltuielilor de transport (pentru cei care deţin domiciliu în afara oraşului), 7 bonuri valorice şi alte servicii.

CRTSC anunţă că pot dona sânge toate persoanele sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani, cu greutatea peste 50 kg (de preferat peste 55kg), care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat sau boli de inimă. De asemenea, CRTSC înştiinţează persoanele cu vârste de peste 50 de ani să aducă un EKG şi o adeverinţă de la medicul de familie din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă sau cu alte afecţiuni contraindicate donării de sânge şi, totodată, nu sunt acceptate persoanele cu vârsta peste 55 de ani, dacă nu au mai donat în ultimii cinci ani.

Potrivit reglementărilor legale, donatorii de sânge beneficiază, pentru fiecare donare efectivă, de şapte tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi, o zi scutire de la frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor, decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge. CRTSC atrage atenţia asupra faptului că nu pot dona sânge persoanele care au consumat băuturi alcoolice în ultimele 48 de ore înainte de procesul de donare.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108