REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Tiroidita Hashimoto – cauze, simptome, tratament

Tiroidita Hashimoto – cauze, simptome, tratament

Replica API 12 mai 2020 | 00:00 912

Glanda tiroidă este o glandă situată în partea anterioară a regiunii gâtului, în fața traheei. Aceasta este un organ moale, care se mulează pe structurile învecinate. Este formată din doi lobi laterali legați între ei printr-un istm, fiecare având o lungime aproximativă de 4 cm și o grosime de 2 cm, însă volumul tiroidian se corelează cu sexul, vârsta, greutatea corporală și aportul de iod.

Glanda tiroidă secretă doi hormoni de o importanță majoră, tiroxina și triiodotironina, denumiți și T3 și T4, care au efecte pe mai multe sisteme care intră în alcătuirea organismului. Hormonii tiroidieni au ca principal efect creșterea ratei metabolismului bazal și al consumului de energie, scrie ziarmedical.ro

De asemenea, au rol în procesele de creștere și diferențiere celulară, ceea ce înseamnă că ajută dezvoltarea atât somatică, cât și neuropsihică a corpului. Lipsa completă a secreției tiroidiene determină de obicei o reducere a ratei metabolismului bazal cu aproximativ 40% sub valoarea ei fiziologică, în timp ce secreția în exces a acestor hormoni poate duce la creșterea cu 60%-100% a metabolismului bazal.

Funcția tiroidiană este controlată de alți hormoni, în principal de un hormon secretat în glanda pituitară, de lobul anterior, hormonul tireostimulant (TSH). Un alt hormon secretat de tiroidă este calcitonina, secretată de celulele speciale “C” parafoliculare, care are un rol esențial în metabolismul fosfo-calcic și în reglarea cantității de Calciu sau Fosfor din organism prin stimularea sau inhibarea proceselor în care aceștia sunt implicați.

Ce este hipotiroidismul?

Hipotiroidismul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care afectează funcționarea normală a glandei tiroide, întâlnită mai mult la sexul feminin și se manifestă printr-o secreție insuficientă a hormonilor tiroidieni.

Cauzele hipotiroidismului pot fi foarte diverse. Una dintre principalele cauze este reprezentată de aportul alimentar insuficient de iod, care este o substanță esențială în producerea de hormoni tiroidieni. În lipsa acesteia, producerea de hormoni stagnează și apare un export inadecvat de hormoni care duce la scăderea concentrației lor din sânge.

Consecutiv, hipofiza va recunoaște această lipsă globală de hormoni tiroidieni și va crește exponențial producerea de neurosecreții care au rolul de a stimula elaborarea de hormoni în glanda tiroidă (TSH) . Aceștia se vor acumula într-un număr mare în interiorul glandei și vor duce la hipertrofia acesteia. Această cauză este cel mai des întâlnită în comunitățile încă în curs de dezvoltare, care nu au reușit încă să depășească această lipsă de iod prin adăugarea iodului în sarea de masă.

Printre cauzele hipotiroidismului se pot număra și o serie de afecțiuni ale glandei pituitare (tumori, infecții, etc.) , care determină o secreție inadecvată de TSH, care va afecta la rândul ei producerea de hormoni tiroidieni.

Ce este tiroidita hashimoto?

Tiroidita Hashimoto este o altă importantă cauză a hipotiroidismului, dar aceasta are o pondere mult mai mare în țările dezvoltate. Fiind o boală autoimună, aportul insuficient de iod sau alte dereglări ale alimentației nu se numără printre motivele apariției acestei afecțiuni.

Ce este o boală autoimună? Cu toții avem un sistem imunitar, alcătuit din celule cu rolul de a recunoaște și a distruge microbii și în general, microorganismele care au un efect neadecvat asupra organismului. În cazul unui organism sănătos, aceste celule recunosc corpii străini și înțeleg diferența dintre celulele bolnave și sănătoase. În schimb, în cazul unui organism care suferă de o boală autoimună, celulele cu rol în imunitate nu sunt capabile să facă diferența dintre celulele organismului sau cele folositoare și cele rele, astfel încât distruge celulele benefice.

În cazul particular al Tiroiditei autoimune Hashimoto, apar anticorpi orientați asupra propriilor țesuturi și care au drept țintă proteinele din structura tiroidei (tireoperoxidaza si tireoglobulina), făcând imposibilă producerea de hormoni tiroidieni și duce la hipotiroidism

Care sunt cauzele Tiroiditei Hashimoto?

Factorul genetic, care poate fi dobândit sau datorat mediului

Factori endocrini sau metabolici, exces ponderal, exces estrogeni, vârsta, stres

Expunerea la radiații

Care sunt semnele Tiroiditei Hashimoto?

Hipertrofia glandei, nu în toate cazurile

Căderea părului

Constipație

Piele uscată

Extremități reci, cu o circulație periferică precară

Amenoree, infertilitate

Importanta iodului pentru ca tiroida sa funcționeze optim

Iodul favorizează în mare parte arderea grăsimilor. Tiroida produce hormonii triiodotironina (T3) si tiroxina (T4) iar dereglările pot fi hipertiroidismul, o afectiune care produce hormoni în exces sau hipotiroidismul . Tiroida preia iodul din alimente, suplimenţi nutritivi sau sare iodată şi îl combină cu aminoacizi pentru a produce hormonii tiroidieni T3 şi T4. Hormonii mentionati reglează metabolismul corpului omenesc si funcțiile organelor interne. T3 şi T4 traversează organismul prin fluxul sanguin şi ajută celulele să convertească oxigenul şi caloriile în energie.

În anumite zone din țara noastră (în special în regiunile de deal și subcarpatice din zona munților Apuseni) iodul se găsește în cantitate scăzută în sol, apă și alimente . Astfel, pentru suplimentarea iodului din alimentatie, a fost introdusă sarea iodată și pastilele cu iodură de potasiu.

Care este diferența dintre hipotiroidism si Hashimoto

Este foarte important să cunoaștem diferența dintre hipotiroidism și afecțiunea denumită Tiroidita Hashimoto. În primul rând, trebuie să fim conștienți de rolul fiecăruia în relația cauză-efect, hipotiroidismul fiind un rezultat global al simptomelor și proceselor alterate de către Tiroidita Hashimoto, deci nu hipotiroidismul determină tiroidita.

În al doilea rând, hipotiroidismul determinat de Tiroidita Hashimoto poate fi diferit de hipotiroidismul apărut din alte cauze, astfel încât cel determinat de boala autoimună se poate prezenta fără creșterea în dimensiuni a glandei, cât și cu un nivel normal de hormon tireostimulant TSH, lucru deloc comun în cazul hipotiroidismului cauzat de lipsa aportului de iod sau de tumorile de la nivelul glandei pituitare sau tiroide.

De asemenea, se presupune că și aportul excesiv de iod poate cauza această afecțiune, total diferit față de cauzele obișnuite ale hipotiroidismului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212