REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Tit Liviu Brăiloiu: „Mimetismul nu reprezintă decât o soluție de moment, până trece primejdia”

Tit Liviu Brăiloiu: „Mimetismul nu reprezintă decât o soluție de moment, până trece primejdia”

Replica API 4 mai 2018 | 00:55 356

Senatorul PSD, Tit Liviu Brăiloiu, a făcut o declarație politică în Parlament, unde a vorbit de mimetismul politic săvârșit de colegii săi de la Partidul Național Liberal.

„Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor senatori,

În calitatea de senator al Partidului Social Democrat și reprezentant al cetățenilor județului Constanța, precum și de vicepreședinte al Comisiei permanente care are în competență legislativă și de control parlamentar instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale, am responsabilitatea și acționez pentru îndeplinirea Programului de guvernare al partidului, program care a convins majoritatea electoratului la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Evident, toate aceste responsabilități îmi impun în mod necesar să fiu și un observator atent al vieții politice românești, al dezbaterilor de ordin ideologic sau pe problemele pe care le impune evoluția societății, al programelor propuse și acțiunilor desfășurate de celelalte partide parlamentare.

În acest context, deși am permanent în vedere programul de guvernare al partidului meu, fără să mă intereseze evoluția sau involuția, de cele mai multe ori, a unor partide din opoziția parlamentară, lipsa de orizont și de claritate a unor măsuri propuse, nu pot totuși să nu constat cum toate acestea, în loc să fie analizate și soluționate în beneficiul societății, sunt pur și simplu „camuflate” prin ceea ce îndeobște este cunoscut în lumea științifică sub denumirea de mimetism.

Bineînțeles, așa cum voi arăta în continuare, există și un gen de mimetism politic, dar care nu poate asigura decât supraviețuirea celor care îl practică, și asta nici măcar pentru prea mult timp. În acest sens, poporul nostru are o vorbă cu multă substanță: „Te ascunzi după deget !”

În aprecierea mea, este cazul PNL, partid care se și dorește a fi principalul partid din opoziția parlamentară, dar care este într-o adâncă criză de identitate, de idei, de soluții, criză care a debutat cu cele 100 de măsuri liberale, și acelea copiate, adică însușite absolut mimetic, criză care s-a cronicizat odată cu instalarea noii conduceri liberale.

Afirmația privind cronicizarea crizei de identitate și de soluții, respectiv refugiul PNL în „soluția” mimetismului politic se bazează pe evoluțiile de la sfârșitul săptămânii trecute. Atunci, președintele Klaus Iohannis, iritat că Guvernul, prin vizita oficială întreprinsă în Israel, își îndeplinește atribuția constituțională de a asigura „realizarea politicii interne și externe a țării” (art.102 alin.(1) din Constituția României), a cerut ritos demisia primului-ministru, spre stupefacția generală și justificată a întregii țări.

Ca și cum o gafă nu era de ajuns, imediat domnul Ludovic Orban, mai mult derutat de situație decât ritos precum „inspiratorul” său, a declarat că sprijină solicitarea președintelui, dar fără să indice vreun motiv, ba chiar că se gândește (?) la o moțiune de cenzură.

Desigur, este dreptul constituțional al opoziției parlamentare de a uza de această prevedere constituțională democratică, dar aici se pune pe drept cuvânt întrebarea: Cum se va intitula presupusa moțiune de cenzură ? Nu suntem de acord cu creșterea economică constantă și cu prognozele favorabile ale agențiilor internaționale de rating ? Nu suntem de acord cu demersul constituțional de politică externă al Guvernului ? Suntem împotriva creșterii susținute a salariilor și pensiilor ? Solicităm menținerea MCV și amânarea accederii României în Spațiul Schengen ?

Concluzia este că mimetismul nu reprezintă decât o soluție de moment, până trece primejdia. În schimb, mimetismul politic este el însuși o primejdie în dauna gândirii și acțiunii practice constructive, pentru binele și progresul societății. De aceea, apreciez că preconizata moțiune de cenzură „gândită” de PNL, de fapt rezultată mimetic, fără discernământul necesar, din solicitarea fără acoperire a președintelui Klaus Iohannis, nu este altceva decât masca neputinței de a gândi vizionar, de a concepe programe și măsuri economice și sociale, acțiune care nu poate fi decât sortită unui eșec ante portas”,a declarat Tit Liviu Brăiloiu.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108