REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Toader, despre evaluarea lui Augustin Lazăr: Am observat că Ministerul Public s-a îndepărtat de rolul constituţional pe care îl are

Toader, despre evaluarea lui Augustin Lazăr: Am observat că Ministerul Public s-a îndepărtat de rolul constituţional pe care îl are

Replica API 28 august 2018 | 01:34 381

Decizia de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr nu a venit din senin, susţine ministrul Justiţiei Tudorel Toader, explicând că a observat, de-a lungul timpului, că Ministerul Public s-a îndepărtat ”de la rolul constituţional pe care îl are, de la rolul de garantare a drepturilor cetăţenilor”. Toader a explicat că a anunţat de mult că va fi făcută o astfel de evaluare şi că nu poate spune că rezultatele vor fi pozitive sau negative. Declaraţia ministrului Justitiei vine în contextul în care procurorul general, Augustin Lazăr, a anunţat că va face publice documente referitoare la protocoalele încheiate de Ministerul Public şi SRI.

"Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procurorului general nu a venit nici din senin, nici din circumstanţial. Eu am observat de-a lungul timpului, şi probabil aţi observat şi dumneavoastră, cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care-l are. Eu am observat cum activitatea ministerului s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Criteriile sunt cele din lege. Voi face evaluarea. În maximum 30 de zile voi prezenta public rezultatele. Eu nu aş spune acum că vor fi negative sau pozitive. Ca şi în precedent, voi face o radiografie a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general şi voi trage o concluzie", a declarat, luni, ministrul Justiţiei Tudorel Toader, citat de news.ro.

Acesta a explicat că a anunţat de mult că va exista o astffel de evaluare.

"Nu întâmplător spuneam că vine o vreme când fiecare trebuie evaluat. Sigur, şi eu voi fi evaluat la un moment dat. Ceea ce înseamnă că nu fac decât să pun în aplicare ce spuneam eu atunci", a mai spus Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat, comentând tema protocoalelor încheiate de Ministerul Pi=ublic cu SRI, că e consideră "nefireşti".

"Respectivele protocoale sunt absolut nefireşti. Avem Constituţie, avem legi suficient de clare de natură să interpretăm. Nu ministrul Justiţiei stabileşte legalitatea sau ilegalitatea unui act", a mai spus Ministrul Justiţiei.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, duminică, la RFI, că anunţul privind evaluarea sa a fost "brusc" şi nu se aştepta, având în vedere că ministrul Justiţiei părea să-şi dorească o relaţie de comunicare "armonioasă" cu Ministerul Public.

"Dintr-odată, cineva, având o nevoie imperioasă să producă un carambol judiciar... Nevoia imperioasă este clară, de a subordona justiţia independentă, care se dovedeşte a fi imparţială în ceea ce face în aceste momente, de a subordona Ministerul Public, care se dovedeşte a fi imparţial în anchetele sensibile pe care le desfăşoară acum", a mai spus Lazăr.

Un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seară, de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook. Documentul secret, care prevede cooperarea între cele două instituţii "pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin", este semnat de către Augustin Lazăr şi Eduard Helvig.

De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret încheiat la aceeaşi dată între Ministerul Public şi SRI, privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicaţiilor.

Ministerul Publice a făcut precizări vineri în legătură cu cele două protocoale încheiate în 2016 cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), spunând că cel care are caracter secret şi-a încetat efectele în martie anul trecut, iar procedura de declasificare a lui a fost deja începută, fiind informaţi atât Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cât şi Ministerul Justiţiei.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, vineri seară, că nu mai există în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiţiei în România. El a spus că SRI îşi poate îndeplini atribuţiile conform legii şi fără aceste protocoale. Hellvig a subliniat că personal nu are ce să-şi reproşeze.

Citește mai mult pe Rtv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
@ 2030 a inceput curatenia si in SRI probabil nu -ti convine .Apropo te recunosc sefii dupa nume? Ce sa explic fiecare cu Romania lui si mai ales cu nivelul lui de intelegere mwie PSD spune multe despre cine il foloseste valabil si despre dom profesor de fizica.Cred ca Dragnea si PSD ul te-a furat de mergi in cwrul gol pe strada si esti si lesinat de foame,de aceea delirezi pe aici! Langa hastag rezist ,Sandy batausu Ceausescu Bot Dide Macovei,Kovesi,Lazar Iohannis Ciolos ala cu pampers in metrou nici mort ,sunteti doar o mana de tulburati nesemnificativi !
3
1
Drace ,cine a plamadit aceste Legi care permit sa se lupte Ministerele intre ele Asta pentru CIRC e tare buna .....are si caractere nepermise
2
0
O zdreanta de om care apara cu sarg interesele hotilor penali, care cu ravna obedienta le duce la indeplinire toate legile si codurile penale care sa-i scape de lege si de puscarie.
3
1
si eu am observat ca tu devii , din ce in cea, mai obsedat de a indeplini dorintele puscariasului draknea. Convins te are cu ceva la mana, probabil ceva destul de dubios, atat timp cat te faci pres la orice pohteste puscariasul
5
1
apararea lui dragnea nu te expune ca persoana onorabila ba dimpotriva.tovarasia cu porcii e dezonoranta.mazare,udrea,bica,ghitza si altii au plecat fiind invitati chiar de cei care''guverneaza'' asa ca mai usurel cu argumentele.fii barbat si recunoaste:esti un bugetar sau pensionar special sau poti fi ambele simultan altfel injurai la unison cu noi.asteptam sa te explici daca ai chef si timp.
4
2
@ europeanu , nu vreau sa ma repet hotii la puscarie,dar mai ales banii recuperati. Dar imi doresc sa fie totul transparent si corect ,astea sunt probele reale ,sustinute cu acte, documente nu balarii ,sa nu fiu nevoit sa ma intreb Sica mandolina a fost achitat pe bune ? De ce Udrea este in Costa Rica si Mazare in Madagascar ? Acum sa fim realisti daca nu era PSD ALDE nu mai aflam de protocoale secrete ,de dosarele judecatorilor si procurorilor de la DNA ,de judecatori cu nasul in suflet ,de portocala onea si alti ,de cum se laudau presedinti cum aranjeaza dosare si sentinte .Ei, ce zici ?
4
3
impusca-te bai ratatule!!!
5
2
Mai mishule,nu mai incerca sa manipulezi ! Hotul tot hot ramane si trebuie bagat la parnaie ! Bubosul gargamel este un analfabet si supozitorul hotului dragnea. Iar pentru 08:00 : sa-mi sugi cacatul prostule si muistule ! Si sa nu uitam brandul de tara : muie dragnea,muie pesede !!!
7
2
Coada de topor a lui Dragnea.
6
1
labagiule , esti pensionat medical , schiziofrenie . Laba trista , faci seara sex cu ma-ta si apoi sugi pula rezistentilor . Saracule , vezi ca vine iarna si esti debransat , mananci pe unde apuci , de foame mananci doar cacat . Jegosule , la miting nu vorbesti , dar te stim .
2
6
Tudorel este ministrul Justitiei sau infractor?
6
2
domnule Ministru. Aveti misiune grea. Succes!
5
6
E bine ce face T.Toader, dar si mai bine era daca se limita doar la anuntarea acelei absolut necesare evaluari a slugii lui Kovesi. Orice alte comentarii ale ministrului Justitiei lasa loc unor speculatii... Sa taca si sa faca! Si asta repede, lucrurile sunt cat se poate de vizibile. Nu si pentru unii ca cel ce-si zice pensionar. Astia nu au leac...
7
8
A fost terminata jigodia nr 1 Kovesi acum urmeaza jigodia nr 2 Lazar apoi jigodia nr 3 Klaus...Mafia filiera tacerii va fi distrusa de Toader !.Sunteti cel mai tare om din Romania dupa Dragnea care vor sa l seci la coaie smecherii.
8
9
@ pensionaru, semeni din ce in ce mai mult cu tortionarii Ficior si Visinescu, bai cretinule cum poti fi de acord cu OG 6.2016 data de ciolosu si pruna beata prin care ofiterii SRI aveau drept de anchete penale, ca o masura impotriva deciziei CCR prin care tocmai li s-a luat aceasta atributie si apoi Lazarica semneaza repede cateva protocoale pe care le si secretizeaza Acum o face pe corectul ,cand pierzi 35 000 lei luna ,casa , masina, paza SPP etc deh cam greu si poate se reia si dosarul de mita inchis doar pentru a ajunge procuror general. Pensionare ,informeaza -te ca ai timp berechet !
9
7
Felicitari domnului profesor Toader! Cel mai roman si competent ministru de justitie pe care l-a avut Romania.
9
13
cretinule intai evalueaza-ti analfabetii familiei tale:sotia si fiul, pe care ai acceptat- le modul cel mai josnic posibil din postura in care te afli, dar ce vorbesc eu, te-ai trezit peste noapte o personalitate, din punctul tau de vedere, ti-ai riscat cariera universitara, studentii s-au delimitat de tine- ce zici incerci o evaluare cu analfabetii tai, sau iti este teama ca puscariasul draknea iti va trage, caracteristic lui, scaunul caldut, banos, aducator de excursii pe banii nostri, de sub fund?
11
12

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108