REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Tomac: Parlamentarii PMP au semnat moţiunea de cenzură; un minister pentru Relaţia cu Republica Moldova - condiţie de a susţine noul Guvern

Tomac: Parlamentarii PMP au semnat moţiunea de cenzură; un minister pentru Relaţia cu Republica Moldova - condiţie de a susţine noul Guvern

Replica API 24 septembrie 2019 | 03:51 390

Eugen Tomac, foto epochtimes-romania.com

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat luni că toţi senatorii şi deputaţii PMP au semnat moţiunea de cenzură, el precizând că susţinerea pentru viitorul guvern este condiţionată de înfiinţarea unui minister pentru Relaţia cu Republica Moldova.

"Am discutat şi cu domnul preşedinte Orban (PNL - n.r.) şi cu ceilalţi lideri de partid, legat de moţiune. Moţiunea intră în linie dreaptă. Toţi parlamentarii, senatorii şi deputaţii PMP, au semnat moţiunea, susţinem că este momentul potrivit ca România să aibă un nou guvern, un nou prim-ministru, fie el şi pentru un an de zile doar, într-un guvern provizoriu până la alegerile generale care vor avea loc anul viitor, alegerile parlamentare, iar condiţia ca PMP să participe la o eventuală majoritate guvernamentală, într-un eventual Cabinet, este ca statul român în acord cu Rezoluţia adoptată de Parlamentul European (Rezoluţia PE din 19 septembrie 2019 referitoare la importanţa memoriei istorice europene pentru viitorul Europei - n.r.) să aibă curajul să înfiinţeze un minister pentru Relaţia cu Republica Moldova. Credem că avem suficientă expertiză şi ne dorim ca guvernele viitoare ale României să nu mai aibă reţineri în a aborda cu mai mult curaj această chestiune ce ţine de interesul naţional al României", a precizat Eugen Tomac, într-o conferinţă de presă, la sediul PMP.

El a reiterat că PMP va susţine "orice guvern", fie făcând parte din el, fie prin sprijin parlamentar, însă condiţia este aceea a înfiinţării Ministerului pentru Relaţia cu Republica Moldova.

''Vorbim de relaţia statului român cu 4 milioane de români, parte dintre ei deznaţionalizaţi, dar există toate premisele şi există precedent şi în Europa şi nu numai prin care se creează asemenea structuri la nivel guvernamental care urmăresc implementarea unor politici de apropiere a celui de-al doilea stat românesc de România", a subliniat Tomac.

Preşedintele PMP s-a referit la importanţa Rezoluţiei PE din 19 septembrie 2019 referitoare la importanţa memoriei istorice europene pentru viitorul Europei, din perspectiva condamnării Pactului Ribbentrop-Molotov.

"Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută o Rezoluţie cu privire la importanţa memoriei istorice europene pentru viitorul Europei. (...) Ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Strasbourg în plenul Parlamentului European? S-a adoptat această Rezoluţie cu privire la Pactul Ribbentrop - Molotov prin care a fost condamnat, pentru prima dată, de Uniunea Europeană, Pactul Ribbentrop - Molotov, dar în mod special efectele produse de acesta. (...) Este un document premieră adoptat la nivelul UE şi care scoate în evidenţă un lucru pe care noi l-am spus uneori mai timid, alteori cu mai mult curaj în Uniunea Europeană, şi anume că România şi Republica Moldova sunt un tot întreg, că niciodată nu am renunţat la ideea de a reprimi Republica Moldova înapoi sau acel ţinut care formează astăzi Republica Moldova. Se deschide, iată, o perspectivă nouă pentru noi în ceea ce priveşte acest proiect pe care noi ni l-am asumat cu toată responsabilitatea, proiectul reîntregirii naţiunii române. De asemenea, vreau să subliniez că vom insista în continuare ca UE să aibă o politică mult mai aplicată pe relaţia Chişinău - Bucureşti - Bruxelles, dintr-un motiv foarte simplu, pentru că 30% din cetăţenii Republicii Moldova de astăzi sunt şi cetăţeni ai Uniunii Europene. Deci, şi România şi toată Uniunea Europeană au deplină legitimitate în a se interesa de soarta celor peste 1 milion de cetăţeni europeni care sunt cetăţeni români în Republica Moldova", a mai declarat Tomac. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai Tolomac asta se traduce in santaj politic. Multa muie tie si acolitilor tai in frunte cu base
2
1
E, daa... "Interesul poarta fesul" ... in viziunea lui Tomac! Niste "MAPETI"... Papusarii.... din circul politicienilor...
2
2
Toti si toate partidele ca sunt vechi sau noi sunt aceeasi apa. Sunt infiintate sa distruga tara asta
5
2
adica, pe intelesul nostru, eu sustin dar in schimbul a ceva. duceti-va dracului cu totii de clasa politica de papusari.
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108