REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Tomescu: Subalternul prins cu mită era de un an la Trident

Tomescu: Subalternul prins cu mită era de un an la Trident

Replica API 17 iunie 2012 | 00:00 306

Şeful Poliţiei Economice,

Şeful Poliţiei Economice,

S-a folosit de funcţia pe care o avea pentru a cere mită şi a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Este cazul unui ofiţer de la Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Constanţa, reţinut sâmbătă seara de procurorii anticorupţie, după ce a fost prins în fragrant cu un plic cu 4 mii de euro la ieşire dintr-un restaurant din staţiunea Mamaia. Poliţistul constănţean Ionuţ Adrian Priboianu ar fi cerut zeci de mii de euro de la administratorii unor societăţi comerciale pentru a-i scăpa de dosare penale. Numai că planul său nu a funcţionat şi a fost reţinut.

"Până în prezent nu au mai fost probleme cu acest angajat. Dacă mai erau probleme de acest gen, era arestat mai demult. Suma primită era mare. Nu ştiu ce a făcut. E regretabil că s-a întâmplat, dar este bine că a fost prins şi eliminat din rândurile noastre. Din punct de vedere profesional, ofiţerul era bun, dar uite că a luat-o şi pe partea asta. Este o pată pe imaginea IPJ, dar trebuie să vedem şi partea bună a lucrurilor, în sensul că a fost prins. Va fi suspendat din funcţie şi pus la dispoziţia IPJ", susţine Camil Manea, adjunctul şefului IPJ Constanţa. Şeful său pe linie ierarhică, comisarul-şef Ioan Tomescu, şeful Serviciului Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ, susţine că ofiţerul Ionuţ Adrian Priboianu activa în sistem de aproximativ 4 ani şi că nu ar fi săvârşit, până în prezent, alte abateri disciplinare. "Nu vreau să fac comentarii, aştept să se termine cercetările. Până în prezent nu au mai fost probleme cu acest ofiţer. Este un băiat tânăr, şi-a văzut de treaba lui, venea la program, nu a creat nici un fel de probleme. L-am activat de un an la Trident, dar la Serviciului Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ activa de patru ani", a declarat, pentru "Replica", şeful Poliţiei Economice, Ioan Tomescu. Menţionăm că proiectul Trident România a fost demarat în 2006 cu fonduri din Olanda şi Marea Britanie. La acel moment, Trident se declara a fi o unitate interministerială de informaţii din care trebuiau să facă parte profesionişti din Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Aici trebuiau reuniţi specialişti din domenii privind investigarea fraudelor, criminalitate organizată, frontieră, transporturi, investigaţii criminale, protecţie internă şi vamă. Cu alte cuvinte Trident a fost înfiinţat pentru prevenirea infracţiunilor din Portul Constanţa. Din păcate, de atunci şi până în prezent, dezvăluirile legate de ilegalităţile făcute în Port, nu au avut nici o finalitate vizavi de vreo măsură concretă a oamenilor legii care să anihileze, sau cel puţin să reducă activităţile infracţionale desfăşurate în acest perimetru.

Tomescu se dezice de finul Priboianu?!

Deşi surse din cadrul IPJ susţin că ofiţerul prins în flagrant cu buzunarele pline de bani este finul şefului Poliţiei Economice, acesta nu a vrut să confirme informaţia. "Nu are nici o importanţă. Cine a vehiculat? Ce importanţă are dacă botezi un copil de la orfani şi mâine face o faptă, eşti vinovat dumneata? Nu ştiu ce grad de rudenie este dacă cununi sau botezi un copil. Este un lucru creştinesc. Eu mi-am văzut de treaba mea şi răspund doar pentru ce fac eu, nu pentru ce fac alţii. DNA spune că e rudă cu mine?", susţine Tomescu. Menţionăm că din declaraţia de avere semnată în 2011, aflăm că ofiţerul Priboianu deţine un teren arabil de 5000 mp, cumpărat în 2006 împreună cu Nicoleta Tomescu, nimeni alta decât soţia şefului Poliţiei Economice, cât şi două apartamente în Constanţa, ambele achiziţionate prin credit imobiliar, alături de soţia sa, Delia Alexandra, ofiţer al BCCO Constanţa.

Iată ce zice şeful IPJ despre cazul poliţistului prins cu mită

Valentin Burlacu, şeful IPJ Constanţa, susţine că nu doar ofiţerul Adrian Ionuţ Priboianu este monitorizat de oamenii legii, fiind şi alţi lucrători "încercuiţi", dar şi faptul că va sprijini în continuare activitatea celor de la DNA şi DGA. "Vrem să ne protejăm şi să eliminăm astfel de elemente din sistem. De aceea monitorizăm mai mulţi lucrători ai IPJ, nu doar unul, şi sprijinim activitatea colegilor de la DNA şi DGA", a spus Valentin Bulracu. De remarcat faptul că, deşi oficialii IPJ susţin că Priboianu a fost "un angajat bun, care şi-a văzut de treaba lui", ofiţerul nu s-ar afla pentru prima dată în colimatorul organelor de anchetă specifice Anticorupţiei. Mai exact, în 2007, a fost cercetat pentru abuz în serviciu, alături de mai mulţi colegi. Ei au fost acuzaţi că au intrat într-o casă din Medgidia, unde au făcut uz de armă, deşi nu aveau mandat de percheziţie, iar proprietarul imobilului nu era cercetat penal. În prezent, conducerea IPJ Constanţa a decis ca Priboianu să fie suspendat din funcţie pe toată perioada derulării anchetei. "Va fi suspendat, cum s-a întâmplat şi în cazul poliţiştilor de la Circulaţie", a mai spus Tomescu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108