REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Tot mai multe cazuri de gripă: oboseala şi kilogramele în plus favorizează agravarea bolii!

Tot mai multe cazuri de gripă: oboseala şi kilogramele în plus favorizează agravarea bolii!

Replica API 8 martie 2013 | 00:00 141

4 femei şi 3 bărbaţi , confirmaţi cu gripă la Constanţa

4 femei şi 3 bărbaţi , confirmaţi cu gripă la Constanţa

Un nou focar de gripă la Constanţa! Specialiştii Laboratorului de Virusologie al Institutului Cantacuzino au confirmat joi dimineaţă alte şapte noi cazuri de îmbolnăviri, în judeţul nostru, cu virusul gripal tip A, subtip H1. Este vorba despre 4 femei şi 3 bărbaţi din municipiul Constanţa şi localităţile Castelu şi Ovidiu. Dintre cele şapte persoane infectate cu virusul gripal A (H1), un bărbat din Castelu a decedat sâmbătă, 2 martie a.c., pe patul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Tot acolo se află, în prezent, un alt bărbat, de 41 ani, din Constanţa, medicii fiind rezervaţi în privinţa şanselor acestuia de supravieţuire.

El s-a prezentat duminică, 3 martie, la Spitalul Judeţean în stare gravă, cu simptomalogie specifică gripei porcine, fiind internat pe Secţia ATI. Bărbatul ar mai suferi şi de obezitate grad II şi bronhopneumonie, fiind fumător înrăit, consumând trei pachete de ţigări pe zi, ceea ce i-ar fi agravat starea de sănătate. "Este în continuare intubat, cu stare febrilă. Staţionar clinic", spun medicii. În atenţia specialiştilor de la Judeţean se află şi o femeie, de 69 ani, din Constanţa, internată pe Secţia Medicală. Şi aceasta are ca factor de risc obezitate, diabet zaharat, afecţiune cardiacă - HTA, "evoluţia sa fiind una bună", dau asigurări medicii. O altă femeie, de 44 ani, din Ovidiu, se află în grija cadrelor medicale de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, iar trei femei cu vârste cuprinse între 24 şi 59 ani sunt sub supravegherea medicilor de familie din Constanţa.

Iată cum ţinem gripa la distanţă

Deşi gripa este o boală extrem de contagioasă care poate da complicaţii grave, mulţi oameni ignoră acest pericol la care suntem expuşi anual, în sezonul rece. Boala debutează de regulă cu febră mare, dureri de cap, oboseală, nas înfundat, dureri în gât, dureri musculare, tuse. "Dacă prezintă astfel de simptome, pacientul trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru stabilirea unui diagnostic de specialitate", a declarat dr. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa. Boala poate fi prevenită cu ajutorul vaccinurilor sau medicamentelor antivirale, la recomandarea medicului. Până la această dată medicii constănţeni spun că au fost vaccinaţi antigripal 48.708 persoane din cele 50.200 de doze vaccin repartizate Constanţei de către Ministerul Sănătăţii, iar diferenţa dozelor de vaccin se află la cabinetele medicilor de familie. Netratată la timp, gripa duce la complicaţii precum: pneumonie virală, exacerbarea bronşitei cronice şi astm bronşic, hepatită fulminantă, edem cerebral, care vă pot pune viaţa în pericol. Complicaţiile pot apărea mai ales la vârstnici, la cei cu boli cronice, la cei supraponderali, la copii şi la femeile însărcinate. Virusul gripal este extrem de contagios şi poate fi transmis de la o persoană la alta prin strănut, tuse sau prin contact direct cu obiecte contaminate (bancnote, mânere, întrerupătoare, tacâmuri, ceşti etc.). Tocmai de aceea medicii recomandă persoanelor sănătoase, să evite contactul apropiat cu persoanele bolnave, să păstreze distanţa de maxim 1 metru faţă de cei care prezintă simptome de gripă, să evite locurile aglomerate, să se spele pe mâini timp de 20 de secunde, să evite să atingă nasul, ochii şi gura, după ce au atins diverse obiecte contaminate, pentru că de aici viruşii ajung uşor în tractul respirator. Pentru bolnavi, medicii recomandă să respecte regulile de igienă respiratorie, când tuşesc sau strănută să folosească şerveţele igienice, de unică folosinţă, şi să se spele în mod frecvent pe mâini. Pentru o alimentaţie sănătoasă se impune consumul zilnic de 2 litri de apă şi fructe proaspete. De asemenea, instalarea bolii poate fi favorizată şi de lipsa de odihnă.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108