REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Tot mai multe dovezi leagă sănătatea gingivală de riscul de AVC

Tot mai multe dovezi leagă sănătatea gingivală de riscul de AVC

Replica API 21 aprilie 2021 | 00:00 728

Un nou studiu sugerează că persoanele adulte care suferă de gingivită ar fi două ori mai predispuse să sufere un accident vascular cerebral decât persoanele cu gingii sănătoase.

Sursă foto: Shutterstock

Nu este singurul studiu care asociază gingivită cu atacurile cerebrale cauzate de cheagurile de sânge. Va spuneam recent într-un articol și că femeile cu gingii sănătoase trăiesc mai mult.

Cu toate acestea, noile constatări oferă mai multe informații, demonstrând relația de tip `doză-efect”. „Cu cât este mai gravă gingivită, cu atât este mai mare riscul”, a explicat autorul studiului dr. Souvik Sen, președintele secției de neurologie al Școlii de Medicină al Universității din Carolina de Sud, Columbia. Potrivit studiului, riscul de accident vascular cerebral a crescut odată cu înrăutățirea gingivitei, a fost de 1,9, 2,1 și 2,2 ori mai mare la persoanele cu gingivită incipientă, moderată, respectiv severă.

Un specialist în accidente vasculare cerebrale a declarat că această a fost cea mai interesantă descoperire că urmare a studiului. „Existența unei relații de tip doză-efect este o constatare importantă”, a precizat dr. Maurizio Trevisan. Acesta este decanul Școlii de Medicină a Universității City din New York. „Din păcate, încă nu s-a demonstrat relația de tip cauza-efect, pentru că este vorba de un studiu observațional” a spus Trevisan. Cu toate acestea, dr. Trevisan a fost implicat în primul studiu major, publicat în anul 2.000, care a demonstrat relația dintre igienă orală precară și riscul de accident vascular cerebral, citează doc.ro.

Cercetătorii nu știu încă dacă persoanele care suferă de gingivită au un risc mai ridicat de accident vascular cerebral. Nivelul de inflamație identificat atât în cazul gingivitei, cât și al întăririi arterelor, ar putea să aibă un anumit impact. Sen a explicat că „atunci când întărirea vaselor de sânge are loc la nivelul creierului sau gâtului, acest lucru poate provoca un accident vascular cerebral.”

Dar ar putea să existe și alte motive. Persoanele care-și neglijează igienă orală sunt mult mai puțîn predispuse să consulte un medic sau să ia medicamente conform prescripției, a mai adăugat acesta. „Rămâne întrebarea: dacă tratăm gingivită, putem preveni sau nu accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord? a spus Sen.

Acesta și echipa să au folosit datele unei importante analize de perspectiva sponsorizată de U.S. Național Heart, Lung, and Blood Institute (Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui din Statele Unite). Peste 6.700 de adulți care au suferit un accident vascular cerebral au fost categorizați pe baza severității gingivitei și monitorizați timp de 15 ani. Majoritatea participanților au fost albi, dintre care 55% femei, iar vârstă medie a fost de 62 de ani. Pe parcursul studiului s-au înregistrat aproape 300 de accidente vasculare cerebrale. Chiar și după ajustarea anumitor factori, inclusiv vârstă, rasă și diverși factori de sănătate, riscul de accident vascular cerebral a fost mai ridicat pe măsură ce gingivită era într-o faza mai avansată.

Legătură dintre fazele gingivitei și accidentul vascular cerebral a fost foarte strânsă cu privire la două tipuri de coagulare sau atacuri vasculare cerebrale ischemice. Aproximativ jumătate (47%) au fost accidente vasculare cerebrale ischemice trombotice. Acestea se produc că urmare a formării unui cheag la nivelul arterei creierului. Un sfert (26%) au fost accidente vasculare cerebrale ischemice cardioembolice, care apar atunci când un cheag de sânge se deplasează de la inima spre creier.

Trevisan a precizat că „nu cred că ar trebui să le spunem pacienților să se spele pe dinți pentru a preveni apariția bolilor cardiace. Dar având în vedere dovezile care asociază gingivită cu accidentele vasculare cerebrale și importantă igienei orale pe măsură ce înaintăm în vârstă „mesajul ar fi că oricum trebuie să acordați atenție igienei orale.” a mai spus acesta.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920