REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Tot mai puţini copii la ore. Ce spune inspectorul general şcolar despre închiderea şcolilor din Constanţa!

Tot mai puţini copii la ore. Ce spune inspectorul general şcolar despre închiderea şcolilor din Constanţa!

Replica API 27 ianuarie 2018 | 00:00 355

Sindicaliștii din învățământ trag un semnal de alarmă: mai multe școli, din întreaga țară, riscă să fie închise din cauza costului standard per elev, care ar fi calculat greșit, fără să se țină cont de realitatea din unitățile școlare. La Constanța, acest cost per elev, dar mai ales scăderea drastică a numărului de elevi au dus la luarea deciziei de a fi desființate două unități de învățământ: Școala nr. 2 Constanța și Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan”, care se va uni cu o altă unitate. Prof. Petrică Miu, inspector general școlar al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, spune că alte „surprize” nu se mai anunță, alte școli nu vor fi închise în județ!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a transmis o informație alarmantă. „Mai multe şcoli sunt somate în această perioadă de conducerile inspectoratelor școlare și de Ministerul Educaţiei Naţionale să ia măsurile care se impun pentru a se încadra în chetuielile de personal aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2018. Aceste cheltuieli sunt stabilite în funcţie de costul standard per elev/preșcolar care, în multe situaţii, este calculat fără să se ţină cont de realitatea existentă în unităţile de învăţământ. FSLI cere urgent regândirea modului de calcul al acestui cost standard. (...)

Am ajuns în situaţia gravă în care mai multe şcoli ar putea să fie închise. Este vorba despre școli mici, cu câte 8-10 copii la clasă, situate în zone izolate, care sunt în pericol de a fi desfiinţate. În acest caz trebuie introduși indici de corecție acoperitori, pentru că cei care contează, în primul rând, sunt elevii care au dreptul la educație! Desfiinţarea unor şcoli, fără a asigura transportul elevilor la o școală apropiată, înseamnă o măsură iresponsabilă. (...)Elevii şi profesorii nu trebuie să fie sacrificaţi pentru că o școală nu se încadrează în limitele de cheltuieli, deşi sunt situaţii speciale.

Totodată, avem situații de-a dreptul aberante în care colegii sau licee de prestigiu nu se pot încadra în cheltuielile aprobate. Motivul: sunt foarte multe cadre didactice cu gradul didactic I, cu gradații de merit sau doctorate, care trebuie să fie remunerate pe măsură, însă formula de calcul a costului standard per elev nu prevede indici de corecție pentru aceste particularități. Ne întrebăm, în aceste condiţii, dacă mai sunt profesorii încurajaţi să investească în formare continuă?”, este mesajul semnat de președintele FSLI, Simion Hancescu.

Cele două școli din Constanța care vor fi desființate

Și în școlile din Constanța, în unele dintre ele, de fapt, se poate constata scăderea numărului de elevi. În unele cazuri, chiar drastic. Închiderea unei școli se propune dacă are sub 300 de elevi, iar a unei grădințe, dacă are sub 150 de copii. De exemplu, la Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan” din municipiul Constanța, pentru anul școlar în curs mai sunt înscriși 250 de elevi. Ar trebui să fie aproximativ 500 pentru ca școala să-și poată acoperi cheltuielile administrative și cu personalul din banii alocați prin costul per elev. Tocmai de aceea, s-a luat decizia alipirii colegiului unui alt colegiu tehnic din municipiu.

O altă școală cu un număr alarmant de mic de elevi este Școala nr. 2 Constanța, structură a Colegiului Național „Mihai Eminescu” Constanța. În acest caz, școala mai are doar patru clase, cu aproximativ 10 – 15 elevi în clasă, care urmează de anul viitor să meargă la alte unități de învățământ, iar școala își va închide porțile.

Școli cu un număr redus de elevi din municipiul Constanța

Și în alte unități numărul de elevi este mic, dar suficient, s-ar putea spune. De exemplu, potrivit evidențelor ISJ Constanța, la Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” sunt înscriși 439 elevi, la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin” sunt 512 elevi, iar la Colegiul Tehnic Energetic sunt 561 elevi.

Prof. Petrică Miu, inspector general școlar ISJ Constanța, a precizat pentru „Replica” de Constanța că nu se mai pune problema altor modificări, precum desființare sau alipire cu alte unități, în privința școlilor din județul Constanța. Nici măcar în mediul rural. „Nu cât timp sunt eu inspector general școlar. Este misiunea noastră, a ISJ Constanța, să facem calcule, să găsim soluții. Asta facem în prezent. Facem simulări, să vedem câți bani sunt necesari pentru acoperirea cheltuielilor cu personalul și să găsim soluții. Județului Constanței îi sunt alocate 476 milioane de lei pentru cheltuielile respective”, a afirmat inspectorul general școlar Petrică Miu.

La Abrud, grădinița funcționează cu o singură grupă de 15 copii

Criteriul accesului la educație primează în agenda lui Petrică Miu, a subliniat acesta. Tocmai de aceea, de exemplu, a aprobat înființarea unei grupe de grădiniță în satul Abrud. Este o grupă cu 15 copii, iar dacă ar fi să fie luate în calcul numai criteriile numărului redus de copii și al costului per elev, grupa aceasta ar fi trebuit să fie, în continuare, la grădinița din Adamclisi. „Dar copiii aceștia, de 4 și 5 ani, mergeau cu microbuzul 12 kilometri dus și 12 kilometri întors până la grădiniță, ceea ce nu este normal. Înființarea grupei de grădiniță în Abrud este, până la urmă, o problemă socială”, a adăugat Petrică Miu. Reamintim că școala din satul Abrud a fost închisă în urmă cu cinci ani, de atunci copiii făcând naveta câțiva kilometri până la alte școli din localitățile învecinate.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Copiii de la tara nu mai merg la scolile din oras pentru ca statul nu le mai deconteaza integral costul navetei. Nu mai sunt bani, ei trebuie dati studentilor, sa se plimbe unde vor, cat vor si cand vor, pe banii statului. Asa intelege Dragnea viitorul acestei tari. Si lumea tace, pentru asta nu am vazut demonstratii in Piata Victoriei sau oriunde, in tara... Vine curand vremea sa culegem roadele acestei inconstiente...
3
0
tineretu face sex oral,,si nu mai ramane gravida,,,si copii de unde daca ii mananca.
2
0
TV Rares plinge soarta invatamantului ca Dragnea inchide scolile. Adevarul e la rezist@realitatea@ tv
0
2
Petrika e marioneta mea. Eu sunt sefa slugilor. Prostalaul asta execura orbeste tot ce comandam noi. Eli si cu mine cretinilor.
0
0
Nu se v-a inchide scolile pentru ca romania v-a primii un milion de refugiati musulmani din turcia
2
2
Este firesc sa se inchida scoli. Romanii fac copii putini apoi pleaca afara. Peste 10 ani se vor inchide scoli masiv. Cimitirele vor avea clienti.
5
0
Scolile sant bune pentru copii la refugiati arabi care v-a venii in romania
4
2
Nu voi urlati nesimtitilor cand boc inchidea scoli? Toti sunteti o apa si un pamant! Asa o sa faceti sa incolteasca samanta comunismului...
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108