REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Tratament nou pentru limfom, promițător în studiile clinice

Tratament nou pentru limfom, promițător în studiile clinice

Replica API 11 iunie 2020 | 00:00 940

Un nou protocol de tratament, care folosește o combinație de medicamente convenționale, nu un medicament nou, pare promițător pentru pacienții bolnavi de limfom, arată un studiu recent.

Limfomul este un tip de cancer de sânge care se dezvoltă din limfocite (un tip de celule albe din sânge) și are multe subtipuri. Un subtip rar, numit limfom intra-vascular cu celule mari tip B, este deosebit de greu de diagnosticat cu acuratețe, deoarece limfocitele canceroase cresc în interiorul vaselor de sânge mici, în loc de ganglionii limfatici. Prin urmare, nu există o umflare, o mărire perceptibilă a ganglionilor care să le semnaleze medicilor că ar putea fi vorba de această afecțiune. Majoritatea persoanelor afectate de această boală se confruntă cu simptome precum febră inexplicabilă, transpirații nocturne fără motiv și pierdere neintenționată în greutate, iar unii oameni dezvoltă și un fel de urticarie, scrie doc.ro.

Pentru acest tip de cancer nu există până în prezent niciun tratament eficient: acest gen de limfom agresiv, care progresează rapid, tinde să afecteze persoanele cu vârste de 70 de ani și peste. Pentru acești pacienți, chimioterapia standard în doze mari poate avea reacții adverse grave, iar pacienții prezintă un risc mare de a dezvolta afecțiuni ale sistemului nervos central, chiar și cu tratament. Este necesar un nou protocol de tratament cu mai puține efecte secundare și care să abordeze implicarea secundară a sistemului nervos central, iar acest lucru este exact ceea ce propune o echipă de oameni de știință de la Universitatea Nagoya din Japonia.

Terapia combinată, eficientă și sigură pentru limfomul intra-vascular cu celule mari tip B

Cu toate acestea, raritatea acestei boli a făcut dificilă testarea noilor combinații de medicamente. Un studiu „retrospectiv” mai vechi, care implica analiza registrelor medicale ale pacienților care trecuseră printr-o terapie standard de chimioterapie combinată cu un medicament numit rituximab, a aratat ca această linie de tratament este mai promițătoare decât tratamentul standard singur, dar nu rezolvă problema implicării secundare a sistemului nervos central.

Autorii noului studiu spun că au avut în vedere pentru această lucrare că sesiunile de chimioterapie care conțin rituximab, combinate cu tratamentul problemelor secundare ale sistemului nervos central ar putea duce la îmbunătățirea suplimentară a rezultatului clinic. Având în vedere aceste lucruri, echipa de cercetători a efectuat un studiu clinic multicentric de fază 2, în care a administrat tratamentul propus la 38 de pacienți înscriși (cu vârste între 20 și 79 de ani și fără tulburări ale sistemului nervos central în momentul diagnosticării cancerului) și au monitorizat starea lor pe termen lung. Rezultatele au fost publicate de curând în revista științifică The Lancet Oncology.

În general, protocolul de tratament propus de autorii studiului pare a fi promițător: 76% dintre pacienții înscriși au atins obiectivul principal de supraviețuire la doi ani fără progresia bolii și 92% au atins supraviețuirea globală la doi ani. Boala a afectat sistemul nervos central la doar 3% dintre pacienți. Mai mult decât atât, toxicitatea tratamentului s-a dovedit a fi scăzută și toate efectele adverse au fost gestionabile, cu foarte puține complicații grave.

Sumarizând această realizare importantă, oamenii de știință afirmă că, din cunoștințele lor, acesta este primul studiu „prospectiv” al oricărui tratament la pacienții cu limfom intra-vascular cu celule mari tip B. Se pare că protocolul de tratament propus ar putea fi eficient la pacienții fără tulburări aparente ale sistemului nervos central în momentul diagnosticării.

Un avantaj important al protocolului de tratament propus de savanți este acela că folosește o combinație de medicamente convenționale și nu utilizează agenți noi. Acest lucru înseamnă că, deși sunt necesare investigații suplimentare, acest protocol poate fi adoptat în practica clinică într-un viitor relativ apropiat. Având în vedere raritatea acestei boli, un studiu prospectiv de fază 3 pe scară largă nu este fezabil. Într-un astfel de scenariu, rezultatele studiului prezent oferă o opțiune de tratament eficient și sigur care ar putea funcționa ca un control istoric pentru studii viitoare, sunt de părere cercetătorii.

Rezultatele acestui studiu clinic sunt, cu siguranță, destul de promițătoare. Practic, cu câteva ajustări minore la protocolul de tratament propus, pacienții cu limfom intra-vascular cu celule mari tip B ar putea avea un avantaj în lupta împotriva acestei afecțiuni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108