REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Trei fetiţe au murit într-un incendiu, încuiate în casă

Trei fetiţe au murit într-un incendiu, încuiate în casă

Replica API 18 ianuarie 2013 | 00:00 165

Tragedie la Nicolae Bălcescu:

Tragedie la Nicolae Bălcescu:

Neglijenţa unor părinţi a băgat în pământ trei suflete. Trei fetiţe, cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani. Diana, Carmen şi Andreea, din localitatea Nicolae Bălcescu au fost lăsate singure în casă, în fatidica zi de joi. Mama, în vârstă de 28 de ani, însărcinată în patru luni cu cel de-al patrulea copil, trebăluia prin curte, în timp ce copiii se jucau într-un pat aflat lângă soba din camera în care şi-au găsit sfârşitul. O sobă care funcţiona aproape legal, şi spunem asta pentru că nu avea uşiţa de metal care ar fi putut împiedica izbucnirea focului. Astfel, o scânteie a fost de-ajuns pentru ca un incendiu să izbucnească, iar micuţele să fie intoxicate cu monoxid de carbon.

Viceprimarul a fost cel care a solicitat prezenţa Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa să se deplaseze de urgenţă la faţa locului, apelul fiind primit la ora 11.41, din staţia centrală a municipiului Constanţa plecând în teren o ambulanţă cu medic şi una cu asistent medical, din substaţia de la Năvodari. Medicii nu au putut decât să constate decesul celor trei fetiţe şi să o transporte pe mama acestora, în stare de şoc, la Spitalul Judeţean Constanţa. "În locuinţă au fost descoperite cadavrele a trei copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 5 ani", a declarat dr. Ionuţ Cealera, şeful Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa. În momentul când flăcările au luat cu asalt locuinţa, tatăl copiilor, Valentin Dobre (30 de ani), se afla la magazin pentru a cumpăra pâine, în timp ce mama, Ionela Dobre, însărcinată în patru luni, se afla în curte, săpa nişte gropi pentru a planta pomi, după cum spun vecinii. Mai mulţi localnici au observat fumul gros şi au strigat după ajutor, anunţând şi autorităţile locale şi Ambulanţa. Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei Nicolae Bălcescu, primarul Viorel Bălan, dar şi oamenii din comună, au acţionat imediat pentru stingerea focului. Casa în care familia Dobre locuia era a primarului, care le-a pus-o părinţilor la dispoziţie, în urmă cu doi ani, pentru că era prea săracă şi nu avea unde să locuiască.

O fetiţă, găsită fără suflare în faţa uşii, semn că a vrut să iasă

Un vecin a povestit că, atunci când a intrat în cameră, fetiţele erau fără suflare, parţial arse. Una a fost găsită în faţa uşii, semn că a vrut să se salveze, iar celelalte două erau acoperite cu o pătură. "Eram în zonă, am văzut că iese foarte mult fum. Un vecin a sunat la 112. Am luat furtunul, găleţi şi am mers repede să stingem focul. În acest timp, tatăl venea cu pâinea. L-am întrebat dacă are copiii în casă, a spus că da şi am mers să-i scoatem de acolo. Am spart geamul şi focul a izbucnit. Când am intrat, am scos una dintre fetiţe, celelalte erau sub plapumă, cred că s-au ascuns de frică. Au intrat alţi doi vecini şi le-au scos şi pe acestea. Nu mai respirau. Au stat ceva timp în casă", a spus martorul. Tatăl, Valentin Dobre, şocat de tragedia care s-a abătut asupra lui, a povestit: "Eram în spatele casei, săpam gropi pentru nuci, iar soţia tăia lemne. I-am spus să intre în casă că eu merg după pâine. N-a intrat. Când am venit, am văzut fumul. Am strigat după ajutor, am strigat după fete, n-a mai răspuns nici un copil de-al meu. O jumătate de oră au stat singure în casă. De la sobă a izbucnit focul, a căzut jar şi a ars tot. N-am casă, n-am masă, n-am nimic", a declarat Valentin Dobre, tatăl micuţelor. Chiar dacă ar fi vrut să iasă din casă, cele trei fetiţe nu ar fi putut pentru că părinţii au legat uşa camerei cu o sârmă, pentru ca acestea să nu iasă în stradă.

Gura lumii o astupă doar pământul

Vecinii spun că ştiau foarte bine această familie. Mulţi dintre ei, în frunte cu primarul Viorel Bălan, îi ajutau pentru că nu aveau de niciunele. Chiar şi aşa, se găsesc şi vecini care să arunce cu pietre: "Mama e vinovată, pe ea o condamn că lăsa copiii singuri. Le şi bătea, să ştiţi! El provine dintr-o familie bună, dar părinţii lui nu au vrut-o pe ea de noră şi s-au mutat aici. La grădiniţă nu prea le ducea. Acum două luni fiica mijlocie a fost muşcată de deget, de un şobolan, dar nu a dus-o imediat la dispensar. Soţul meu i-a zis să ducă fata la dispensar şi nu s-a dus. Educatoarea a văzut-o şi a anunţat Protecţia Copilului, care au dus-o la medic şi au tratat-o", a spus Simona Surdu, localnică. Însă, clevetirea vecinei nu este confirmată şi de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, care spun că micuţii erau îngrijiţi corespunzător şi ajutaţi de Primărie. "Familia era în atenţia Direcţiei întrucât anul trecut plecase din localitatea Crucea, împreună cu cei trei copii, pentru că se certaseră cu bunicul patern. Cazul a intrat în atenţia noastră pentru că era o familie fără locuinţă, însă, în urma verificărilor, i-am găsit pe raza comunei Nicolae Bălcescu, unde fuseseră sprijiniţi de Primărie cu o locuinţă. Au primit ajutor în alimente şi lemne, acordate de mai multe ori, în măsura posibilităţilor Primăriei. Au fost luaţi în spaţiu, li s-au făcut acte. Copiii au fost înscrişi la grădiniţă, cele două fete mai mari, dar şi la medic de familie, pe când tatălui i s-a găsit loc de muncă. În aceste condiţii, ei au rămas în monitorizarea Primăriei, în sensul că prin asistentul social se făceau verificări periodice, dar nu erau semne de întrebare atât timp cât copiii mergeau cu regularitate la grădiniţă, tatăl aducea bani în urma muncilor pe care le presta, copiii erau îngrijiţi. Este o întâmplare absolut nefericită, i-au lăsat în casă, s-au dus în grădina din spate, focul a ars mocnit, nu a fost foc mare să se vadă, şi s-au intoxicat cu monoxid de carbon şi au decedat. Declaraţiile referitoare la şobolani sau alte asemenea, sunt lovituri date unor oameni care sunt deja la pământ. Urmează să stabilim ce vom face în momentul în care se va naşte celălalt copil", a declarat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt din cadrul DGASPC. Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Gheorghe Lupşe, care se ocupă de caz, afirmă că patul a luat foc întrucât nu exista uşă la sobă, iar micuţii erau închişi în casă. "Se va desfăşura o ancheta, concluziile finale le vom trage după efectuarea necropsiei. Se pare că patul în care dormeau copiii a luat foc, cauza probabilă de la sobă, posibil şi de la o lumânare . Soba era destul de sigură, dar nu aveau uşă. Uşa de la intrare a fost legată cu sârmă ca să nu iasă în stradă. Mama s-a dus în curte să ia lemne pentru foc. Nu avem suspiciuni în acest cauz", a spus acesta.

Avocatul Poporului şi Inspecţia Socială ancheteză cazul copiilor

Adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, a declarat, joi, că a solicitat Biroului Teritorial Constanţa să facă o anchetă în cazul celor trei copii morţi în incendiul din Nicolae Bălcescu. Un control similar a fost făcut de Inspecţia Socială la cererea Ministerului Muncii. "Am cerut să fie trimisă o echipă acolo să vedem ce e cu familia aceea, ce ştia Direcţia pentru Protecţia Copilului, autoritatea locală, dacă s-a intervenit în acea familie", a spus Ionel Oprea, adjunctul Avocatului Poporului. În opinia sa, sunt mii de familii aflate într-o situaţie de risc şi, pe lângă sărăcie, o problemă o constituie şi factorul educaţional. "Ce se întâmplă în ultimii ani e strigător la cer. Îşi abandonează copiii fără nici un fel de remuşcare. Nu poţi să-ţi abandonezi copiii în orice condiţii. Personalul de specialitate din primării, DGASPC-uri, asistenţii sociali ar trebui ca măcar în ceasul al 12-lea să meargă să controleze şi să aibă o evidenţă clară cu toate familiile care prezintă risc şi care au copiii care sunt în risc. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu părinţii, unde sunt, dacă au condiţii bune de locuit. Fiecare autoritate ar trebui să intervină pe plan local şi să stăpânească acest fenomen", a mai spus adjunctul Avocatului Poporului. Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Elena Tudor, a declarat că a cerut Inspecţiei Sociale să facă verificări.

Mirela Sorina PASCAL, Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108