REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Trigliceridele mărite: care sunt cele mai frecvente cauze

Trigliceridele mărite: care sunt cele mai frecvente cauze

Replica API 5 iunie 2020 | 00:00 1680

Este foarte important să ții o evidență a nivelului colesterolului. Aceeași regulă este valabilă și pentru tensiunea arterială, glicemie și circumferința taliei, dacă vrei să fii ferit de anumite afecțiuni, scrie doc.ro.

Poate că te-ai obișnuit deja să tot auzi vorbindu-se despre colesterolul „bun” (HDL) și colesterolul „rău” (LDL), însă și trigliceridele sunt o parte importantă pentru a înțelege imaginea de ansamblu. Trigliceridele reprezintă una dintre cele patru valori pe care le vei vedea pe un test standard pentru colesterol. Atunci când trigliceridele au valori foarte mari, asta înseamnă că pot apărea probleme de sănătate, inclusiv probleme la nivelul funcționarii inimii.

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele reprezintă un tip de grăsime (lipide) care se găsesc în sânge. Ficatul nostru este cel care produce trigliceridele. De asemenea, o persoană le poate lua dintr-o mulțime de alimente pe care le mănâncă în mod normal. De fapt, după ce mâncăm, orice calorii în plus de care organismul nostru nu are nevoie imediat sunt transformate în trigliceride.

Aceste substanțe grase sunt depozitate în celulele grase. Ele sunt mai apoi eliberate și încep să circule prin fluxul sangvin, pentru a fi folosite că energie de către celulele noastre. Dar la fel că în cazul colesterolului LDL (cel „rău”), prea multe triglideride pot fi dăunătoare.

Atunci când testele de sânge arată că ai trigliceridele crescute, asta înseamnă, de fapt, că ai o cantitate prea mare din acest tip de grăsime în sânge. În termeni medicali, această se numește hipertrigliceridemie.

Care sunt cauzele creșterii trigliceridelor

Cele mai comune cauze ale creșterii trigliceridelor sunt obezitatea și diabetul care nu a fost ținute sub control. Dacă pacientul este supraponderal și nu este activ din punct de vedere fizic, ar putea avea trigliceridele mărite, în special dacă persoană mănâncă multe alimente bogate în carbohidrați rafinați și zahăr sau dacă consumă mult alcool.

Consumul excesiv de alcool poate cauza creșteri bruște în ceea ce privește nivelul trigliceridelor, iar aceste „vârfuri” pot declanșa inflamația în interiorul pancreasului (pancreatita).

Alte cauze ale creșterii trigliceridelor sunt hipotiroidismul, afecțiunile renale și anumite boli de stocare a lipidelor moștenite genetic.

Terapia cu estrogen, care poate fi folosită pentru a trata simptomele menopauzei la anumite paciente, poate, de asemenea, să crească foarte mult nivelul trigliceridelor. În plus, e bine de știut că anumite medicamente pot cauza creșterea trigliceridelor, cum ar fi:

- medicamentele betablocante – o clasa de medicamente prescrise pentru tratamentul tensiunii arteriale, durerilor în piept și problemelor legate de ritmul cardiac;

- diureticele – folosite pentru a ajută la scăderea tensiunii arteriale, ajutând organismul să elimine mai multe lichide;

- corticosteroizii – medicamente folosite pentru a trata cazurile severe de durere și inflamație;

- contraceptivele hormonale – acestea conțîn estrogen, care poate crește nivelul trigliceridelor.

De reținut: valorile mari ale trigliceridelor pot fi, de asemenea, un simptom al unei boli metabolice, care crește riscul de boli cardiovasculare, diabet și accident vascular cerebral.

Alte cauze care fac că trigliceridele să aibă valori mari

Experții spun că hipertrigliceridemia poate fi un semn al:

* diabetului de tip 2 sau prediabetului

* sindromului metabolic

* hipotiroidismului (nivel scăzut al hormonilor tiroidieni)

* bolilor genetice rare, care afectează modul în care organismul transformă grăsimea în energie (hipertrigliceridemia familială și altele)

Trigliceridele mărite pot fi un efect advers al tratamentului cu anumite medicamente: diuretice, estrogen și progesteron, retinoizi, steroizi, betablocante, unele medicamente imunosupresoare, unele medicamente folosite pentru tratarea HIV.

Ce tipuri de alimente pot cauza o creștere a trigliceridelor serice:

- zahărul - zaharurile simple (fructoza, de exemplu) sunt o sursă frecvența a trigliceridelor crescute

- grăsimile săturate și grăsimile trans - cele săturate sunt grăsimi solide la temperatura camerei și care se găsesc în: alimentele prăjite, carnea roșie, pielea de la carnea de pui, gălbenuș, produse lactate cu procent mare de grăsime, unt, untură, margarină, alimente de la fast-food, grăsime de origine animală; cele trans sunt grăsimi hidrogenate, pe care le găsim în multe alimente din comerț (chips-uri, biscuiți, fursecuri, gogoși, popcornul care se prepară la microunde, alimentele prăjite și cele de la fast food)

- cerealele rafinate și alimentele cu amidon - cerealele procesate au adaos de zaharuri și sunt făcute din făînă albă, care pot crește trigliceridele; de evitat: pâinea albă, paștele, cerealele îndulcite cu zahăr, orezul instant, covrigii, pizza, produsele de patiserie, plăcintele, fursecurile și prăjiturile

- alcoolul - consumul excesiv de alcool determina ficatul să crească producția de trigliceride

- alimentele cu multe calorii - excesul de calorii crește nivelul trigliceridelor.

Creșterea trigliceridelor nu dă simptome

În general, creșterea trigliceridelor nu prezintă niciun fel de simptom, dar dacă această este cauzată de o boală genetică, pacientul poate dezvoltă depozite de grăsime sub piele.

Nivelul trigliceridelor poate crește în cazul femeilor însărcinate și tinde să atingă un vârf, o valoare maximă, în al treilea trimestru de sarcina. Cu toate acestea, după naștere, cele mai multe femei revin la un nivel normal al trigliceridelor.

De ce este periculoasă creșterea trigliceridelor?

Indiferent de cauza, o valoare foarte mare a trigliceridelor este legată de un risc mai mare de a dezvoltă boli de inima, de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Încă se fac cercetări pentru a descoperi relația exactă dintre trigliceride și bolile cardiovasculare, însă este important de reținut că o valoare extrem de ridicată a trigliceridelor tinde să se asocieze cu alți factor de risc, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială și colesterolul mărit.

Cum poți reduce trigliceridele

Pentru pacienții cu forme mai ușoare de hipercolesterolemie ori hipertrigliceridemie, suplimentele alimentare ar putea fi o alternativă, mai ales dacă medicul specialist le recomandă că atare ori în combinație cu unele statine.

Cercetătorii au adus în prim-plan în ultimii ani noi suplimente nutritive, care conțin monacolina K, o substanță obținută în timpul procesului de fermentare a drojdiei de orez roșu japonez - Monascus purpureus.

Cercetările arată că drojdia de orez roșu japonez conține cantități considerabile de monacolina K, care poate să reducă nivelul colesterolului total, nivelul colesterolului LDL ("rău") și valorile trigliceridelor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108