REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Tulburările de ejaculare, una dintre cauzele infertilității

Tulburările de ejaculare, una dintre cauzele infertilității

Replica API 7 septembrie 2020 | 00:00 1034

Cea mai comună cauză a infertilității la bărbați este calitatea extrem de slabă a spermei - lichidul eliberat în timpul sexului, care conține spermatozoizii. Însă pe lângă aceasta, există și alte cauze posibile ale infertilității, printre care tulburările de ejaculare.

Despre tulburările de ejaculare

Unii bărbați se confruntă cu tulburări ejaculatorii, care îngreunează eliberarea spermei în timpul sexului. Dacă te confrunți cu așa ceva, e bine să știi că tulburările de ejaculare sunt probleme sexuale întâlnite frecvent, scrie doc.ro.

Cele trei probleme principale de acest gen sunt:

ejacularea prematură

ejacularea întârziată

ejacularea retrogradă.

Dacă ai probleme în ceea ce privește ejacularea, mergi la cabinetul medicului tău de familie, iar acesta va discuta cu tine despre acest aspect, te va examina și îți va recomanda un specialist (dacă este cazul).

Care sunt cauzele infertilității la bărbați

Există patru cauze principale ale infertilității la bărbați:

o tulburare a glandei pituitare sau o dereglare hipotalamică

boli ale gonadelor (adică afecțiuni testiculare)

tulburări la nivelul transportului spermei

cauze necunoscute.

Este important să reținem că infertilitatea la bărbați poate să aibă loc, printre altele, și atunci când există probleme în ceea ce privește ejacularea. Tulburările ejaculatorii pot include oricare dintre următorii factori: ejacularea prematură, ejacularea retrogradă (care are loc când sperma ajunge în vezica urinară), disfuncțiile erectile și complicațiile care apar de pe urma radioterapiei sau a unei intervenții chirurgicale. Desigur, există și alte cauze ale infertilității masculine, cum ar fi bolile cu transmitere sexuală pe care pacientul le-a avut în trecut, infecțiile tractului urinar și folosirea anumitor tipuri de medicamente.

Ejacularea prematură: din ce cauze apare

Este cea mai comună problemă de acest gen și are loc când bărbatul ejaculează prea repede în timpul actului sexual. Episoadele ocazionale de ejaculare precoce sunt normale și nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă dacă ai constatat că în aproape jumătate dintre cazurile în care ai contact sexual se întâmplă să ai ejaculare prematură, este posibil să fie nevoie de tratament, așa că este recomandat să discuți cu un medic.

Care sunt cauzele ejaculării premature:

probleme ale prostatei

probleme ale glandei tiroide (fie tiroida este subactivă, fie este hiperactivă)

folosirea drogurilor recreaționale

depresia

stresul

probleme în relația de cuplu

anxietatea legată de performanțele sexuale (mai ales la începutul unei relații).

Ejacularea întârziată: din ce cauze apare

Ejacularea întârziată sau tardivă este împărțită în două categorii:

fie bărbatul se confruntă cu o întârziere semnificativă înainte de ejaculare

fie bărbatul nu poate să ejaculeze deloc, chiar dacă vrea să facă asta și chiar dacă erecția lui este normală.

La fel ca în cazul ejaculării premature, ejacularea tardivă poate fi cauzată de factori psihologici și de factori fiziologici. Posibilii factori de natură psihologică care duc la ejacularea tardivă sunt similari cu cei din cazul ejaculării premature - de exemplu, o traumă sexuală, problemele din relația de cuplu, stresul sau depresia.

Cauzele de natură fizică ale ejaculării tardive sunt:

diabetul (de obicei, doar diabetul de tip 1)

leziunile măduvei spinării

scleroza multiplă

intervenția chirurgicală la vezica urinară sau la prostată

vârsta înaintată.

Se cunoaște faptul că multe medicamente pot cauza ejaculare tardivă, printre care se numără și antidepresivele, medicamentele folosite pentru a trata hipertensiunea arterială, antipsihoticele, medicamentele care relaxează mușchii și analgezicele puternice.

Ejacularea retrogradă: din ce cauze apare

Acesta este un tip mai rar de problemă când vine vorba de ejaculare. Ejacularea retrogradă are loc atunci când sperma ajunge în vezica urinară, în loc să treacă prin uretră (canalul prin care trece urina). Principalele simptome ale ejaculării retrograde sunt:

bărbatul afectat nu produce spermă sau produce doar o cantitate mică în timpul ejaculării

urina nu este transparentă (deoarece sperma este prezentă în urină), lucru pe care bărbatul îl observă atunci când merge prima dată la toaletă după ce a făcut sex.

Bărbații cu ejaculare retrogradă au senzația de orgasm, iar tulburarea nu prezintă vreun pericol pentru sănătate, însă ea poate afecta fertilitatea bărbatului respectiv - mai ales dacă își dorește să devină tată, iar sarcina întârzie să apară, aceasta poate fi una dintre cauze.

Cauzele ejaculării retrograde:

deteriorarea nervilor sau mușchilor care sunt situați în apropierea vezicii

operația la prostată sau o intervenție la vezica urinară (aceasta reprezintă cea mai frecventă cauză a ejaculării retrograde)

diabetul, scleroza multiplă sau unele medicamente (alfa-blocante).

Cum se poate trata infertilitatea masculină? Metodele convenționale includ una sau mai multe dintre următoarele:

Administrarea unor medicamente care să ajute la creșterea producției de spermă

Administrarea, la recomandarea medicului, a unor antibiotice pentru vindecarea unei infecții

Administrarea, la recomandarea medicului, a hormonilor pentru îmbunătățirea dezechilibrului hormonal

Administrarea unor suplimente alimentare pe bază de maca, coenzima Q10, zinc și seleniu, care cresc producția de spermă și atenuează episoadele de ejaculare precoce

Consiliere, dacă este vorba de ejaculare prematură de cauze psihologice, unde persoana să învețe tehnici de gestionare a stresului, relaxare, depășirea unor traume mai vechi etc.

Evitarea băilor prea calde și prea lungi, evitarea folosirii căzilor de hidromasaj și a saunei.

Purtarea de lenjerie intimă comodă, cum ar fi chilotul gen pantalon scurt mai lărguț.

Evitarea lubrifianților în timpul actului sexual (unii dintre ei pot afecta funcționalitatea spermei)

Efectuarea unei intervenții chirurgicale: de exemplu, un varicocel poate fi adesea corectat chirurgical sau un canal deferent obstrucționat poate fi reparat. Vasectomiile anterioare pot fi inversate. În cazurile în care nu există spermă care să apară odată cu ejacularea, spermatozoizii pot fi deseori preluați direct din testicule sau epididim folosind tehnici de recuperare a spermei.

În ceea ce privește prevenirea infertilității masculine, nu există dovezi că se poate face ceva pentru a preîntâmpina această problemă dacă este cauzată de factori genetici sau de o boală. Ce se poate face, totuși, este adoptarea unor măsuri care să scadă riscul de infertilitate, precum evitarea bolilor cu transmitere sexuală, prin folosirea regulată a prezervativului, evitarea substanțelor ilegale, evitarea pe cât posibil a expunerii la radiații și la diverse substanțe toxice. De asemenea, pentru a scădea riscul de infertilitate e bine să se evite consumul excesiv de alcool, băile lungi și prea fierbinți și lenjerie intimă extrem de strânsă pe corp și este necesară respectarea unei igiene personale adecvate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108