REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Turcescu cere Ministerul Culturii să prezinte dacă există buget pentru grădinile de vară şi cinematografele de pe litoral

Turcescu cere Ministerul Culturii să prezinte dacă există buget pentru grădinile de vară şi cinematografele de pe litoral

Replica API 11 octombrie 2017 | 00:00 385

În cadrul unei interpelări adresate ministrului Culturii și Identității Naționale, Lucian Romaşcanu, deputatul PMP Constanța, Robert-Nicolae Turcescu, a prezentat starea deplorabilă în care se află grădinile de vară și cinematografele de pe litoralul românesc, solicitând public alocarea unui buget pentru renovarea acestora.

Litoralul românesc era recunoscut în urmă cu aproximativ 20 de ani drept cea mai dezvoltată regiune cu cinematografe și grădini de vară. Treptat, acestea s-au închis, rând pe rând. În administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmului se aflau nu mai puțin de 8 grădini de vară, amplasate în diverse stațiuni: Mamaia, Mangalia, Eforie Sud, Eforie Nord, Saturn, Venus și Jupiter, la care se adaugă Grădina de Vară ”Tomis”.

Până să ajungă în administrarea Consiliului Județean Constanța sau a Consiliilor Locale, cele mai multe se aflau deja într-o stare deplorabilă și deveniseră, rând pe rând, spații destinate discotecilor, cluburilor de noapte, oamenilor străzii și gunoaielor.

Cu cinci grădini de vară – Mangalia, Saturn, Venus, Jupiter și Neptun - și trei cinematografe, sudul litoralului făcea concurență Constanței.

Printr-un protocol încheiat la sfârșitul anului 2015 (13.10.2015), Mangalia a reușit să preia de la R.A.D.E.F. grădina de vară ”Farul” și cinematograful ”Pescăruș”. Din păcate însă, starea deplorabilă în care se aflau a dat mari ”bătăi de cap” autorităților locale, care au decis să le mențină într-o stare de conservare, în speranța că vor reuși, prin fonduri europene sau cu finanțare de la bugetul de stat, să le restaureze.

”Ministerul Culturii, în toată această perioadă, a coordonat și a supravegheat activitatea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmului, care a avut pentru o lungă perioadă de timp în administrare grădinile de vară și cinematografele.

Având în vedere aspectele prezentate, vă rog să îmi comunicaţi dacă ministerul are un buget pentru renovarea acestor clădiri, dacă există un plan de revigorare a acestora şi cine se face vinovat pentru starea în care se află aceste cinematografe şi grădini de vară”, a spus Robert-Nicolae Turcescu.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
da da vedem ii muk din ala verde bagal in gura repede pin nu te vede palaz sa il inpati cu el.
1
0
Dai o bere?
0
0
aaaa pai daca aguitat colonel gaaata ii rezolvata treaba.tre sa fie fericit ca are sal de la stat pe moca mai da inainte si rahat.cin dku la votat pe asta in cta.
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108