REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.5° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Turcia, condamnată la CEDO pentru atingere adusă libertăţii de exprimare a unui imam

Turcia, condamnată la CEDO pentru atingere adusă libertăţii de exprimare a unui imam

Replica API 2 septembrie 2021 | 00:00 434

Turcia, vizată constant de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a fost din nou criticată marţi de braţul judiciar al Consiliului Europei, pentru condamnarea unui imam din cauza postărilor sale pe Facebook, informează AFP, citată de Agerpres.

Reclamantul, Resur Üçdag, a fost condamnat penal în 2016 pentru propagandă în favoarea unei organizaţii teroriste, din cauza a două postări pe contul său de Facebook.

Tribunalul din Diyarbakir (sud-estul Turciei) a estimat că "unele postări pe care el le-a făcut în 2015 şi 2016 făceau propagandă PKK", Partidul Muncitorilor din Kurdistan, organizaţie calificată drept "teroristă" de Ankara.

Printre postările incriminate se numără fotografii distribuite iniţial de alţi doi utilizatori ai Facebook.

Însă în acest caz, CEDO "estimează că deciziile jurisdicţiilor interne nu aduc o explicaţie suficientă cu privire la motivele pentru care conţinuturile incriminate trebuie să fie interpretate ca glorificând, legitimând şi încurajând metodele de constrângere, de violenţă şi de ameninţare folosite de PKK, în contextul postării lor".

Prin urmare, CEDO consideră că "prin condamnarea lui Resur Üçdag (...), autorităţile naţionale nu au efectuat o punere în balanţă adecvată şi conformă criteriilor stabilite prin jurisprudenţa sa între dreptul celui vizat la libertatea de exprimare şi scopurile legitime urmărite".

Potrivit CEDO, Turcia a încălcat astfel articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, referitor la libertatea de exprimare.

De asemenea, Curtea Constituţională a Turciei a efectuat "o interpretare particular strictă" a termenului limită pentru recurs individual, arată CEDO. Aceasta "a restrâns în mod disproporţionat dreptul reclamantului de a-şi vedea recursul individual examinat pe fond". Instanţa europeană consideră, prin urmare, că a avut loc de asemenea "încălcarea articolului 6.1 al Convenţiei" (dreptul de acces la un tribunal).

Turcia este condamnată să-i plătească lui Resur Üçdag sumele de 5.000 de euro prejudicii morale şi 1.736 de euro costuri şi cheltuieli.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108