REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.5° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

UE vrea să INTERZICĂ SOBA pe LEMNE, după PORCUL din BĂTĂTURĂ!

UE vrea să INTERZICĂ SOBA pe LEMNE, după PORCUL din BĂTĂTURĂ!

Replica API 1 decembrie 2021 | 00:25 5140

În curând, în România ar putea fi interzise sobele pe lemne, ceea ce poate însemna o nouă lovitură dură pentru milioanele de români care se încălzesc astfel în sezonul rece. Asta, după ce Uniunea Europeană ne-a interzis, în urmă cu câțiva ani, și tăierea porcului în propria gospodărie. Țăranii constănțeni, și nu numai, sunt revoltați din pricina acestei măsuri. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că măsura vizează și România, dar se va merge pe o perioadă de tranziție, timp în care se va dezvolta rețeaua de gaze.

Comisia Europeană vrea să interzică sobele pe leme, fiind o lovitură de proporții pentru milioanele de oameni care se încălzesc astfel în sezonul rece. „Utilizarea lemnului pentru producția de produse cu durată scurtă de viață și pentru aprovizionarea cu energie trebuie să fie redusă la minimum și să se bazeze mai ales pe biomasa lemnoasă secundară, cum ar fi rumegușul, reziduurile și materialele reciclate”, a menționat Comisia Europeană într-un raport recent.

Nu este clar dacă este vorba de o interdicție totală sau dacă anumite tipuri de ardere a lemnului vor fi permise.

„Nu vom renunța nici în ruptul capului”

Cum veștile circulă destul de repede, constănțenii nu au rămas indiferenți. Nu puțini au fost aceea care ne-au declarat că nu vor renunța „nici în ruptul capului” la sobele pe lemne. „Asta-i bună! Ne încălzim de ani de zile cu lemne și nu vom renunța la acest tip de încălzire nici în ruptul capului. Cine vine cu ideile astea? Băieții deștepți, bineînțeles, care habar n-au ce înseamnă să nu îți poți permite altceva. Și până la urmă te încălzește gazul la fel de bine ca două lemne tari băgate în foc?”, ne-a declarat o constănțeancă ce deține o locuință în mediul rural al județului Constanța.

„Nu o să se aplice așa ceva. Cine intră în casele oamenilor să vadă dacă au sau nu sobă pe lemne? Sunt sigur că au mai scornit și asta ca să se mărească, deja, vânzătorii de lemn, costul și să ne nenorocească de tot. Și așa avem salarii de nimic, cum să te mai descurci? O să ajungem să murim de frig și de foame în propriile case. Așa nu-i de trăit… Nu se va aplica la noi treaba asta. Mai au foarte mult până vor ajunge să racordeze toate localitățile la gaze natural. Nu poți să îmi interzici soba cu lemne dar să nu îmi dai nici gaze”, ne-a declarat un alt constănțean.

Marius Budăi: Nu va fi un lucru impus României peste noapte

Marius Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a explicat, marți, 30 noiembrie, când vor fi românii constrânși să renunțe la încălzirea cu lemne, după ce Uniunea Europeană va interzice această modalitate de furnizare a căldurii. “Am aprobat două legi extrem de importante în Parlament. Cu reducerea TVA-ului pentru lemnele de foc, pentru a compensa din valul acesta năprasnic de scumpiri. Acest lucru nu se va întâmplă peste noapte și este o recomandare la nivel de UE. Nu este țintită asupra României. Și cu siguranță trebuie să existe o perioada de tranziție, pentru a se găsi și a se implementa soluții. Nu va fi un lucru impus României peste noapte. Cu siguranță trebuie găsite soluții astfel încât și Trangaz și Romgaz să investească (…) în rețele de distribuție de gaz, acolo unde nu există.”, a spus Marius Budăi.

Marius Budăi - sursa foto: capital.ro

Și tăierea porcului a fost interzisă

Reamintim că legislaţia privind protecţia animalelor în timpul sacrificării, (Directiva 93 / 113 C.E. şi Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 180 / 2006) stabileşte condiţiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operaţiuni.

Actul normativ prevede că autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale, dar numai pentru consumul propriu, în gospodărie, cu recomandarea ca animalele respective să fie asomate în prealabil, adică să fie ferite de suferinţă sau durere în timpul contenţionării (prinderii) şi a înjunghierii.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
..vrem o tara ca afara??..
3
0
Bun si respecta cineva regulile astea tampite?
6
1
PORCUL a fost taiat de pe lista...
11
1
sobe cu lemne nu, centrale pe gaz nu, cu ce plm ne incalzim? sau probabil urmeaza sa-si faca efectul vaccinul si nu mai avem nevoie de nimic!!!
29
4
U.E. va interzice si semineurile din tarile occidentale, s-au se vor transforma in semineuri electrice ?
35
1
si toti tarani sa faca nevoile la punga si trimise la brucsel la analize
45
2
Carnea cauciuc din kauf Land no
34
3
multumim porcilor din guvern
38
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108