REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.5° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.5° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Un antioxidant din ceaiul verde poate crește protecția împotriva cancerului

Un antioxidant din ceaiul verde poate crește protecția împotriva cancerului

Replica API 31 martie 2021 | 00:00 710

Un antioxidant din ceaiul verde poate crește nivelurile de p53, o proteină naturală anticanceroasă. Cunoscută sub numele de „gardianul genomului”, aceasta are capacitatea de a repara deteriorarea ADN-ului și de a distruge celulele canceroase.

Sursă foto: Shutterstock

Despre ceaiul verde se spune că îmbunătățește funcția creierului, sporind concentrarea și memoria, contribuie la pierderea în greutate și scade riscul de boli de inimă. Ceaiul verde poate ajuta la stimularea funcției creierului, deoarece ingredientul activ cheie este cofeina, un stimulent extrem de cunoscut și utilizat, scrie doc.ro.

Ce beneficii are ceaiul verde?

Ceaiul verde nu conține la fel de multă cofeină precum cafeaua, dar cantitatea este suficientă pentru a produce un răspuns în corp fără a provoca efectele asociate cu administrarea unei cantități prea mari de cofeină. Cercetările au arătat în mod constant că acest ingredient poate îmbunătăți diferite aspecte ale funcției creierului, inclusiv starea de spirit, vigilența, timpul de reacție și memoria.

De asemenea, potrivit cercetărilor, ceaiul verde poate crește arderea grăsimilor și rata metabolică. Într-un mic studiu care a implicat 10 bărbați sănătoși, administrarea unui extract de ceai verde a crescut numărul de calorii arse cu 4%. Într-un alt grup care a implicat 12 bărbați sănătoși, extractul de ceai verde a crescut oxidarea grăsimilor cu 17%, comparativ cu cei care au luat un placebo.

Ceaiul verde conține și o catehină numită galat de epigalocatechină (EGCG), adică un antioxidant natural care ajută la prevenirea deteriorării celulelor și poate reduce formarea de radicali liberi în organism, protejând celulele și moleculele de daunele cauzate de aceștia. EGCG este unul dintre cei mai puternici compuși din ceaiul verde, iar cercetările arată că este unul dintre principalii compuși care conferă ceaiului verde proprietățile sale medicinale.

Un studiu publicat în jurnalul Nature Communications arată că interacțiunea directă dintre proteina p53 și galatul de epigalocatechină indică o nouă țintă pentru descoperirea unor medicamente destinate luptei anti-cancer.

Ceaiul verde poate stimula activitatea anticanceroasă

Potrivit oamenilor de știință, atât moleculele p53, cât și EGCG sunt extrem de interesante. Mutațiile p53 se găsesc în peste 50% din cancerele umane, în timp ce EGCG este principalul antioxidant din ceaiul verde, o băutură populară la nivel mondial.

Rezultatele studiului au arătat că există o interacțiune directă necunoscută anterior între cele două, care indică o nouă cale pentru dezvoltarea medicamentelor anti-cancer . Munca echipei de cercetare ajută astfel la explicarea modului în care EGCG reușește să stimuleze activitatea anticanceroasă a p53, deschizând calea spre dezvoltarea de medicamente cu compuși asemănători EGCG.

P53 are mai multe funcții anti-cancer bine cunoscute, inclusiv oprirea creșterii celulare pentru a permite repararea ADN-ului, activarea reparării ADN-ului și inițierea morții celulare programate - numită apoptoză - dacă daunele ADN nu pot fi reparate. Un capăt al proteinei, cunoscut sub numele de domeniul N-terminal, are o formă flexibilă și, prin urmare, poate îndeplini potențial mai multe funcții, în funcție de interacțiunea sa cu mai multe molecule.

EGCG este un antioxidant natural, ceea ce înseamnă că ajută la eliminarea daunelor aproape constante cauzate de metabolismul oxigenului. Găsit din abundență în ceaiul verde, EGCG poate fi luat și ca un supliment alimentar pe bază de plante. Interacțiunea dintre EGCG și p53 ferește proteina de la degradare. De obicei, după ce a fost produsă în corp, p53 este degradată rapid atunci când domeniul N-terminal interacționează cu o proteină numită MDM2. Acest ciclu regulat de producție și degradare menține nivelurile de p53 la o constantă scăzută.

Savanții spun că atât EGCG cât și MDM2 se leagă în același loc de p53, domeniul N-terminal, astfel încât EGCG concurează cu MDM2. Când EGCG se leagă de p53, proteina nu este degradată prin MDM2, deci nivelul de p53 va crește odată cu interacțiunea directă cu EGCG, ceea ce înseamnă că există mai mult p53 pentru funcția anti-cancer. Aceasta este, deci, o interacțiune foarte importantă.

Antioxidanții pot reduce riscul unor cancere

Daunele oxidative pot duce la inflamații cronice, care pot duce mai departe la boli cronice, inclusiv cancere. Antioxidanții pot ajuta la protejarea împotriva acestor daune daune oxidative, iar ceaiul verde este o sursă excelentă de antioxidanți puternici. Și alte cercetări anterioare au asociat compușii din ceai verde cu un risc redus de cancer.

De exemplu, o analiză cuprinzătoare a unor studii observaționale a constatat că femeile care au băut mult ceai verde aveau un risc cu aproximativ 20-30% mai mic de a dezvolta cancer de sân, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei.

Un studiu legat de cancerul la prostată a arătat că bărbații care beau ceai verde aveau un risc mai mic de a face cancer de prostată. O altă analiză a 29 de studii a arătat că participanții care consumau ceai verde au fost cu aproximativ 42% mai puțin susceptibili de a dezvolta cancer colorectal.

Cu toate că multe studii observaționale indică faptul că persoanele care beau regulat ceai verde au un risc mai mic să dezvolte unele tipuri de cancer, sunt necesare mai multe cercetări de înaltă calitate pentru a confirma aceste efecte.

Pentru a beneficia de nutrienții din compoziția lui, ceaiul verde trebuie preparat cu apă fierbinte, dar nu clocotită: după ce se oprește din fiert, apa mai trebuie lăsată 2 minute înainte de a se pune peste frunzele sau pliculețul de ceai verde. Apoi, se lasă la infuzat nu mai mult de trei minute.

Ceaiul verde poate fi băut dimineața sau cel târziu până în ora 15:00, deoarece dacă este consumat spre seară sau înainte de culcare poate da insomnie. De asemenea, e bine să se bea doar una-maxim două căni pe zi; mai mult de atât poate provoca palpitații în cazul anumitor persoane.

Un tip ce ceai verde numit Matcha poate fi folosit pentru a prepara băuturi sănătoase, calde sau reci, de exemplu, ciocolata caldă cu Matcha, care combină, practic, beneficiile din cacao cu cele din ceaiul verde. Pe lângă efectul antioxidant foarte puternic, acestea susțin funcția sistemului imunitar și ajută organismul să elimine toxinele. Pentru a prepara o ciocolată caldă cu Matcha, este nevoie de lapte de vacă sau lapte vegetal, după preferințe, cacao, pudră Matcha, zahăr brun și fulgi rași de ciocolată neagră sau ciocolată cu lapte.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212