REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Un deținut de la Poarta Albă, fost controlor vamal, se plânge că NU are unde să fumeze!

Un deținut de la Poarta Albă, fost controlor vamal, se plânge că NU are unde să fumeze!

Replica API 22 februarie 2020 | 00:00 1245

Fostul controlor vamal, Costel Lițcanu, condamnat la începutul anului 2019 pentru infracțiuni de corupție, s-a plâns judecătorului de supraveghere a privării de libertate de faptul că spațiile destinate fumatului nu sunt semnalizate corespunzător, iar acest lucru creează motive de șantaj din partea cadrelor care pot interpreta abuziv că a fumat în locuri interzise, a relatat el judecătorilor. De asemenea, deținutul a mai semnalat faptul că nu sunt inscripționate locurile pentru evacuare în caz de incendiu.

În cadrul Penitenciarului, fumatul și utilizarea țigaretei electronice sunt interzise pe timpul deplasării pe jos sau în mijloacele de transport, în interiorul locului de deținere sau în exteriorul acestuia: instanțe de judecată, policlinici, spitale, etc. În aceste locuri, se vor respecta regulile stabilite de către conducerile respectivelor instituții, fumatul fiind permis în locurile marcate vizibil cu: „ Spațiu pentru fumători”, „Loc pentru fumat”, „Cameră de fumat”, „Încăpere în care este permis fumatul” , din care să rezulte clar că fumatul este permis. Persoanele private de libertate care s-au declarat nefumătoare, la cererea acestora, sunt cazate în camere de deținere pentru nefumători. De asemenea, este interzis fumatul pe timpul programului de somn (de la stingere până la deșteptare). Potrivit legii, fumatul este strict interzis în următoarele incinte: spațiile destinate cazării în comun (camerele de deținere, holuri, magazii de alimente și bunuri personale etc.), garaj auto, ateliere și magazii, depozit cazarmare, grup electrogen, magazii și beciuri A.F.V., magazii si ateliere E.T.G., sector zootehnic, depozit de furaje grosiere, sector producție bugetară, centrale termice, stația peco a unității, popotă cadre și magazii, magazii armament, magazii stoc intangibil, pavilion administrative, săli de pregătire personal, sector vizite, capela unității.

Regulamentul de Ordine Interioară al Penitenciarului Poarta Albă este pus la dispoziția persoanelor private de libertate cu ocazia depunerii în penitenciar. Potrivit reprezentanților penitenciarului, în momentul în care condamnatul a fost introdus în spatele gratiilor, după ce magistrații i-au aplicat condamnarea de 2 ani și 9 luni, la data de 19 februarie 2019 a fost întocmit un proces verbal de către lucrătorii care au asigurat primirea la acea dată. Conținutul respectivului proces - verbal a fost adus la cunoștința deținutului pe bază de semnătură. Totodată, acesta se află atât în format electronic, prin intermediul punctelor de documentare și informare electronică, cât și prin intermediul mapelor de cameră existente la nivelul biroului șefului de secție.

Judecătorul de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul Poarta Albă a analizat plângerea formulată de către persoana condamnată și a constatat că, în ceea ce privește identificarea locurilor pentru fumat, acestea sunt menționate în regulamentul de ordine interioară ce poate fi consultat neîngrădit de către orice persoană privată de libertate. De asemenea, pe holul secției de deținere nr. 5, la avizier, sunt menționate locurile din interiorul secției unde fumatul este permis, respectiv la curtea de plimbare și la grupul sanitar al camerei, existența anunțului la avizier fiind constatată personal de către judecătorul de supraveghere cu ocazia vizitei din data de 9 decembrie 2019. S-a mai constatat că este absent planul de evacuare în caz de incendiu de pe holul secției nr. 5, personalul de serviciu menționând că acesta a existat însă a fost dat jos temporar deoarece s-au efectuat lucrări de zugrăveală, urmând a fi afișat în cel mai scurt timp. Ulterior, judecătorul de supraveghere a efectuat o nouă vizită la secția nr. 5 de deținere unde s-a constatat faptul că planul de evacuare în caz de incendiu a fost montat la loc pe peretele holului secției.

Judecătorul de supraveghere a respins plângerea deținutului, întrucât nu a reținut nicio încălcare a drepturilor persoanei private de libertate, așa cum acestea sunt reglementate de prevederile legale în vigoare. Fapt pentru care Lețcanu s-a adresat instanței, contestând decizia judecătorului de supraveghere. Analizând încheierea acestuia și realizând propriul examen al materialului probator administrat în cauză, instanța a constatat că situația de fapt și de drept reținută a fost în mod corect stabilită, astfel că i-a respins contestația.

Cine este Costel Lețcanu!

Costel Lețcanu este unul dintre controlorii vameși condamnați într-un dosar de corupție, la începutul anului 2019. Potrivit DNA, la finele anului 2014 i-au trimis în judecată pe Costel Leţcanu, Cătălin Brădulescu şi Costel Simion. Toţi, la data faptelor, erau angajaţi la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Biroul Supraveghere Produse Accizabile, Compartiment Echipe Mobile. Astfel, pe 1 februarie 2010 şi 23 aprilie 2010, au efectuat controale la o societate controlată de controversatul Gheorghe Pufleanu, care era autorizată ca antrepozit fiscal de producţie alcool etilic, dar nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu ce le reveneau. Mai exact, nu au procedat la verificarea stocurilor de materii prime şi produse şi a integrităţii sigiliilor vamale aplicate asupra unor instalaţii de producere a alcoolului etilic. Mai exact, respectiva fabrică mai fusese controlată, iar instalaţia fusese sigilată, fiind declarată inactivă. Este vorba despre Myt Dan Impex, fabrica funcţionând pe strada Celulozei numărul 6, condusă de afaceristul Gheorghe Pufleanu. Prin urmare, inspectorul şi controlorii vamali nu au constatat situaţia de fapt reală, spunând că acolo nu se mai producea alcool etilic, deşi firma funcţiona în continuare. Aceasta a produs o cantitate de 63.973 litri alcool etilic rafinat ce a fost comercializat pe piaţa internă în condiţii de clandestinitate, fiind produs un prejudiciu la bugetul statului de 2.424.568 lei.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fraierilor, numele corect este Letcanu
0
0
la ce gandire retrograda si tortionara ai tu meriti sa muncesti in regim de detentie sever bai gunoi bolsevic imputit!
0
0
Pe cand auzim de de nenea Teseleanu ca n-are unde bea un spritz??
0
1
mai mult ii lipseste lipsa spagii.Pe Iorgus zanfir l.a bagat in sevraj,mai vrea sa fure mangalia inca odata,el si gasca de hoti!
0
1
Letcanu a produs multe cartoane de tigari cat a fost vames, acum trebuie sa le fumeze. Aveti intelegere pt el !
3
2
Sugeti poola voi unde fumati criminalilor???
1
5
Vrei sa fumezi ma?,atunci dute la munca in regim de detentie si in timp ce muncesti in constructii sau agricultura poti sa si fumezi cate o tigara,pentru ca se pare ca tu confunzi puscaria cu o vacanta cu cazare la Hotel.
12
4
Dar machidonului nu i s-a intamplat nimic, desi a facut evaziune de milioane.
20
2
nu vrea si masaj si spa si alte cele ? ba nene a ajuns puscaria pension si pe urma ies de acolo si ne sfideaza cu averile lor .sa mai faceti un canal sau construiti autostrazi cu ei ca prea sunt grasi
22
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108