REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Un milionar din Top Forbes s-a abonat la banii Spitalului Judeţean: livrează vaccin antitetanos din Franţa, la preţuri colosale

Un milionar din Top Forbes s-a abonat la banii Spitalului Judeţean: livrează vaccin antitetanos din Franţa, la preţuri colosale

Replica API 11 octombrie 2012 | 00:00 1135

Revoltător: Institutul Cantacuzino, distrus de şmecheri

Revoltător: Institutul Cantacuzino, distrus de şmecheri

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu au fost băgaţi marţi, 9 octombrie a.c., în videoconferinţă de către medicul Raed Arafat, nemulţumit fiind de faptul că unităţile de primiri urgenţe achiziţionează medicamente la costuri exorbitante. Este şi cazul Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, care din luna iulie a.c. a ajuns să pompeze bani în conturile unei firme pentru a se aproviziona cu vaccin antitetanos de import, preparat medical inexistent de altfel pe piaţa din România.

Întrucât unii băieţi deştepţi au decis să distrugă Institutul Cantacuzino, cel care producea vaccinul vital în cazurile pacienţilor care au avut ghinionul să se rănească cu metale ruginite, spitalele sunt puse în situaţia de a plăti facturi de aproape zece ori mai mari pentru un produs importat din Franţa şi care în România costa maxim 5 lei. Acum, când vaccinul se importă de la Institutul Pasteur din Franţa, Spitalul Judeţean trebuie să plătească nu mai puţin de 33 lei pe o singură doză de vaccin. Enorm, spun medicii, în condiţile în care în sezonul estival se foloseau lunar cel puţin 1500 de doze de vaccinuri antitetanos. Din acest motiv, UPU a decis să vaccineze doar cazurile grave, care necesită internare. "Până în luna iulie a.c. vaccinul antitetanos a fost achiziţionat cu maxim 5 lei, iar acum preţul a sărit la aproximativ 40 de lei. Institutul Cantacuzino nu-l mai fabrică şi s-a ajuns să fie importat din Franţa, la costuri foarte mari. Noi suntem obligaţi, prin lege, să avem vaccinul în UPU şi vom vaccina persoanele internate. Dacă o persoană s-a tăiat cu o coasă prezintă risc de a face tetanos", spun medicii. La videoconferinţă au participat reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică, cei ai serviciilor de ambulanţă şi ai personalului din unităţile de primiri urgenţe în care s-a discutat despre situaţia financiară a unităţilor de primiri urgenţe, dar şi despre situaţia investiţiilor din sistem. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a anunţat că intenţionează ca de anul viitor toate medicamentele şi materialele sanitare utilizate în cele 63 de unităţile de primiri urgenţe finanţate de la bugetul de stat şi în serviciile de ambulanţă să fie achiziţionate centralizat, prin licitaţie, de către Ministerul Sănătăţii. "În acest fel se urmăreşte obţinerea unor preţuri de achiziţie mai bune având în vedere achiziţia unei cantităţi mai mari de produse, dar şi controlul cheltuielilor din unităţile de primiri urgenţe. Ultimele controale au evidenţiat unele diferenţe de preţuri destul de semnificative la achiziţionarea produselor de acelaşi tip, dar în spitale diferite", a anunţat Ministerul Sănătăţii. Costurile de aprovizionare sunt colosale, iar reprezentanţii Spitalului Judeţean reclamă că nu au surse de finanţare şi bugetul nu le permite să-i vaccineze pe toţi cei care au astfel de răni, aşa cum se întâmpla până acum. Cert este că, de când Institutul Cantacuzino nu mai este lăsat să producă vaccinuri, Farmexpertul a ajuns să fie intermediarul dintre Institutul Pasteur din Franţa şi unităţile sanitare din România, la preţuri ameţitoare. Practic, pentru 1.000 de doze de vaccin antitetanos, cantitate necesară pentru o lună, cei de la spital sunt nevoiţi să scoată din buzunar nici mai mult nici mai puţin de 33.000 de lei.

Cine controlează Farmexpert?

Medicul Eugen Marcel Banciu a fondat Farmexpert în 1996, iar zece ani mai târziu grupul ANZAG prelua un pachet de 60% din acţiuni, în prima tranzacţie din distribuţia locală de medicamente. Compania germană este deţinută la rândul său de britanicii de la Alliance Boots, cu activităţi atât în industria de medicamente, cât şi în cea a produselor de frumuseţe. Mai departe, Alliance Boots este controlată de fondul de investiţii KKR. Acţionarii din spatele distribuitorilor dezvoltă de obicei şi reţele de farmacii. Medicul Banciu, spre exemplu, deţine pe lângă cele 40% din acţiunile Farmexpert, şi un pachet din acţiunile farmaciilor Dona - cele intrate în atenţia organelor de anchetă în dosarul reţetelor decontate fraudulos. De precizat că distribuitorul de medicamente Farmexpert, controlat de nemţii de la ANZAG, a înregistrat anul trecut o creştere a cifrei de afaceri de 12%, ceea ce a dus businessul companiei la aproximativ 1,71 miliarde de lei (403 milioane de euro). În 2010 compania a avut un rulaj de 1,52 miliarde de lei (362 milioane de euro). De altfel, compania şi-a bugetat în acest an investiţii de 7,5 milioane de euro, bani care se vor concretiza în depozite şi dotări specifice. Eugen Banciu, directorul general al Farmexpert, a renunţat la profesia de medic pentru că salariul era mai mic decât chiria şi şi-a deschis, în anul 1996, propria firmă de distribuţie de medicamente. Banciu a absolvit Facultatea de Medicină, specializarea Boli Interne, şi a activat doar un an ca medic la Spitalul pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Medicul este şi pilot de raliu şi a participat la mai multe campionate, printre care şi celebrul Paris-Dakar. Familia acestuia locuieşte în Băneasa, unde a cumpărat o vilă în Piaţa Victoriei din Bucureşti, lângă Guvern, care a costat aproximativ trei milioane de euro. Conform Forbes, Banciu avea în 2010 o avere estimată la 30 de milioane de euro.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108