REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.2° Constanța Mie., 22 Mar. 2023
Anul XX Nr. 6310
7.2° Constanța Miercuri, 22 Martie 2023 Anul XX Nr. 6310

Un parc fotovoltaic va fi construit la Poarta Albă. Video

Un parc fotovoltaic va fi construit la Poarta Albă. Video

Mirela PASCAL 20 ianuarie 2023 | 00:00 3229

Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, s-a aflat în studioul REPLICA, joi, 19 ianuarie, pentru a discuta despre proiecte, administrația locală, politică și alte subiecte de interes local. Cu această ocazie, alesul șef a anunțat că are în plan să se retragă de la primărie. Însă, adversarii n-ar trebui să se bucure înainte de vreme: va mai candida un mandat.

Un parc fotovoltaic va fi construit la Poarta Alba. Video

În debutul interviului, primarul Vasile Delicoti a făcut un bilanț al activității administrative pe anul 2022.”Din punct de vedere al proiectelor, 2022 a fost un an bun, sperăm să fie și 2023 cel puțin la fel de bun. Am avut proiecte pentru localitate care au ajuns aproape de finalizare și continuăm cu cele pe care le-am început în toamna anului 2022 și se continuă în 2023 plus altele noi pe care le demarăm în această primăvară: partea de licitație și efectiv execuția. Cele mai importante proiecte: vorbim de asfaltare, de apă, canalizare, școală și rețeaua de gaze care a început în toamna anului 2022, un proiect foarte mare pentru dezvoltarea localității, un proiect de 10 milioane de euro. Plus avem un proiect de asfaltare pe Anghel Saligny, un proiect de apă canal că mai avem un rest de rețea apă și canalizare într-o lotizare nouă plus continuarea proiectului de asfaltare în localitate pe care am fost nevoiți să îl stopăm în toamna anului 2022 când am început cu rețeaua de gaze pentru că sunt străzi care, din cauza lățimii, nu ne permit să punem în spațiul verde partea de rețea de gaze. Și atunci am stopat asfaltarea ca să nu fim nevoiți să tăiem asfaltul. Am avut inclusiv un proiect de apă din proiectul mare al RAJA de program operațional infrastructură mare de înlocuit niște conducte pe proprietatea societății RAJA, s-au derulat aceste lucrări în cursul anului 2022, urmând să se finalizeze în această primăvară, după care și acolo vom trece la asfaltare pentru că, din păcate, noi am avut fonduri europene, a trebuit să asfaltăm în zona respectivă, străzile sunt extrem de înguste, vorbim de cartier Via și câteva străzi din localitatea Poarta Albă”, a spus primarul.

Întrebat de un locuitor, în direct, dacă are în plan să mai candideze în 2024, Delicoti a răspuns afirmativ, precizând că se va retrage, probabil, după următorul mandat. Până atunci, speră că va reuși să aducă investitori în Poarta Albă.

Tomis Park 1 - Ad.
Tomis Park 1 - Ad.

Cât despre bugetul pe anul 2023...”Bugetul este la fel ca și în anii anteriori: ne asigură funcționarea și atât. Partea de dezvoltare se face doar prin atragerea de fonduri europene sau naționale și cam astea sunt posibilitățile. O altă posibilitate pentru creșterea bugetului este atragerea de investitori. Sperăm, după ce implementăm proiectul privind rețeaua de distribuție gaze naturale să fim mult mai atractivi pentru investitori, având puțini investitori acum, să aducem mai mulți, astfel încât să ne mărim bugetul din taxele și impozitele locale. Pe parte de industrie mică, industrie nepoluantă, ne dorim orice înseamnă mici fabrici care pot asambla sau produce anumite componente, ar fi ideal pentru că suntem destul de aproape de Constanța și putem atrage forță de muncă din Ovidiu, Murfatlar, Medgidia, Constanța. În zona noastră și până în Medgidia sunt undeva la 400.000 de locuitori ceea ce înseamnă că avem posibilitatea să avem forță de muncă calificată. Vreau să finalizez tot ce am început, sunt aproape cu toate proiectele pe final în ceea ce privește infrastructura și îmi doresc foarte mult să atrag investiții pe teritoriul localității, astfel încât bugetul trebuie dublat, triplat, prin intermediul acestor investitori.“

Un parc fotovoltaic va fi construit la Poarta Alba. Video

 

Poarta Albă va avea parc fotovoltaic

Cât despre facturi, primarul spune că stă bine. Are în plan, mai spune Delicoti, construirea unui parc fotovoltaic.  „Nu știu dacă s-au dublat, suntem încă în contract cu ENEL-ul. Am avut prețul pe tarife zi-noapte, noi am trecut la piața liberă acum câțiva ani. Am avut un contract favorabil pentru că aveam tarif special pentru iluminatul public pe timp de noapte, orele de noapte erau cu tarif mai mic și acest lucru ne-a avantajat. Vom vedea ce se va întâmpla când expiră contractul. Nu prea mai avem ce face pentru că noi am economisit de ani buni, am trecut iluminatul pe led, toate lămpile din localitate sunt cu led, avem ceasuri electronice pe care le-am programat destul de bine astfel încât să pornească atunci când e nevoie. Plus că acum lucrăm la un proiect pentru a face un parc de fotovoltaice în localitate pentru a ne acoperi necesarul de curent din producția proprie. Așteptăm bani ori pe fondul de mediu, ori pe PNRR”.

Puteți urmări interviul mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
21513104736
5/49
29263182225
joker
4561015219