REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Un procuror constănţean, şcolit de FBI pe banii Ambasadei SUA

Un procuror constănţean, şcolit de FBI pe banii Ambasadei SUA

Replica API 12 noiembrie 2014 | 00:54 981

Trei magistraţi români participă la cursurile ILEA, pe teme de combatere a infracţiunilor de mediu

Trei magistraţi români participă la cursurile ILEA, pe teme de combatere a infracţiunilor de mediu

Teodor Niţă

„Reprezentanţii FBI şi cei ai instituţiilor române de aplicare a legii lucrează şi se pregătesc împreună, împărtăşind cunoştintele şi experienţa în combaterea terorismului, criminalitate informatică, infracţionalitate economică, infracţiuni violente şi corupţie. Ofiţeri de poliţie din întreaga lume participă la stagii de pregătire în SUA, la Academia Naţională a FBI” – este un fragment din mesajul transmis de reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti în 2011, cu ocazia vizitei în România a directorului FBI Robert Muller. În cadrul aceluiaşi mesaj, prin care SUA încurajau progresele României în domeniul Justiţiei (DNA şi PÎCCJ), se mai arată că sute de reprezentanţi ai instituţiilor române de aplicare a legii au absolvit Academia Internaţională de Poliţie a FBI (ILEA) din Budapesta, Ungaria şi alte câteva sute au participat la cursuri de specializare de durată mai scurtă la ILEA (Academiile International Law Enforcement Academy).

Anul acesta, pe parcursul unei săptămâni, de sâmbătă, 8 noiembrie, şi până pe data de 16 noiembrie, ILEA (Academia FBI din Budapesta) a şcolit oameni ai legii din România, Ungaria, Cehia, Serbia şi Republica Moldova, pe teme de combatere a infracţiunilor de mediu şi comunicare între instituţiile statelor pe linia protecţiei mediului. Din România, la cursurile programate în perioada mai-sus menţionată participă trei procurori, unul dintre aceştia fiind constănţeanul Teodor Niţă, magistrat în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Toţi cei trei procurori români care se şcolesc la Budapesta au fost selectaţi de Ambasada SUA şi Parchetul General al României, cu aprobările aferente ale şefilor de parchete din care provin. Costurile sunt suportate de Ambasada SUA. În desemnarea procurorilor care participă la cursuri au contat şi dosarele intrumentate de aceştia: amintim, astfel, că în „portofoliul” constănţeanului Teodor Niţă se regăsesc speţe legate de probleme de mediu, cum ar fi cazul navei Volgo Balt şi groapa de deşeuri de la Năvodari. Revenind la ILEA, facem precizarea că astfel de academii FBI au fost înfiinţate şi în în Roswell (New Mexico), Bangkok (Thailanda) şi Gaborone (Botswana). Prima a fost deschisă în Budapesta, în 1995, în timpul administraţiei Clinton, pentru „a combate în întreaga lume traficul internaţional de droguri, criminalitatea şi terorismul”.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108