Un samsar de mașini, dat pe mâna procurorilor și a Antifraudei! Video
Un samsar de mașini, dat pe mâna procurorilor și a Antifraudei! Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestVreți mașină sau doriți să o înlocuiți pe cea veche, însă nu vă permiteți achiziția unei mașini noi?! Poate ar fi bine să judecaţi de două ori înainte să aruncaţi banii pe una la mâna „în perfectă stare de funcționare” din parcurile auto! Un șofer din Constanța sigur va ocoli, de azi înainte, unul dintre parcurile situate pe varianta Constanței. Bărbatul acuză că, sub învelişul ochios al autoturismului marca SEAT pe care l-a achiziționat, s-au ascuns nenumărate probleme, motor distrus, șuruburile erau lipite cu poxipol, probleme și la direcţie, aspecte pe care le-a descoperit, ulterior, într-un service auto. Vânzătorul Autoruler, situat pe bulevardul Aurel Vlaicu, i-a schimbat mașina defectă cu un Volkswagen Pasat, mai praf decât precedenta, spune șoferul. A plătit 4.100 de euro pe un autoturism, și alți 13.000 de lei pentru reparația lui, la doar câteva zile de la achiziție. Păgubitul a sesizat procurorii și Antifrauda!
Nu mai este o noutate faptul că, sub învelişul ochios al bolizilor de lux, și nu numai, din parcurile auto se ascund adevărate vicii! Sigur, un geam spart nu e la fel de grav ca o reparație făcută de mântuială la elementele de structură ale mașinii, la ambreiaj sau blocul motor. Sunt probleme pe care le descoperi nu din prima, ci pe parcurs, atunci când eşti nevoit să apelezi la... serviciile de tractare pentru că refuză să mai pornească! La Autoruler, de pe Aurel Vlaicu, o mulțime de mașini stau la coadă pentru a fi cumpărate... în stare bună de funcționare.
Un șofer din Constanța, care a achiziționat două mașini de la Autoruler, spune că aici e un adevărat cimitir de mașini.
A băgat 2.500 de euro în reparații
Prima tranzacție efectuată a fost cu un autoturism marca SEAT, veche din 2007. Nu s-a bucurat prea mult de noua achiziție, că au început să-i cedeze toate, rând pe rând, spune cumpărătorul.
În service a avut o mulțime de surprize în momentul când autoturismul a fost ”dezmembrat”. „Șuruburile erau lipite cu poxipol și capacele tot cu poxipol erau lipite”, mai spune șoferul. ”N-au vrut să-mi dea banii înapoi și, practic, m-au forțat să iau alta”, ne-a declarat șoferul.
Video:
Și-a luat, în schimbul primului autoturism, un WV Pasat, în valoare de 4.100 de euro. A semnat un antecontract, rămânând să achite o diferență de 900 de euro la perfectarea contractului.
Nici nu a ieșit bine din curtea parcului auto, mai spune șoferul, că deja au început problemele. La un moment dat, mașina a cedat în trafic, fiind luată pe platformă.
Și nu o dată, ci de șase ori… „Mașina mi-au dat-o din service. Am fost obligat, practic, să o iau, pentru că nu-mi dădeau banii pe SEAT. Dar a început să se strice tot mai mult. Ei nu îmi dădeau nici un ban înapoi, așa ca am fost obligat să repar mașina pe cheltuiala mea. În aproape două luni am reușit să repar autoturismul, dar pe cheltuiala mea, am plătit 13.000 de lei. Toate piesele au fost schimbate, platforma am plătit-o de 6 ori pentru că de 6 ori m-a lăsat mașina în drum.”, a declarat, pentru Replica, păgubitul.
Video:
Antecontract fără ștampilă
Referitor la antecontractul semnat de păgubit... nu este nevoie să fii profesionist ca să-ți dai seama că este ilegal. Lipsește ștampila societății… „Mi s-a spus că nici nu aveau voie să îmi vândă mașina și să semneze ei în contractul acesta în locul proprietarului. Și totuși mi-au vândut mașina, nu am primit nicio chitanță. Acum mă tot amenință că îmi ia mașina dacă nu le dau restul de bani”, ne-a mai declarat șoferul.
Parcul auto nu dă certificate de garanție
Nici prima oară, dar nici a doua oară nu a primit garanție la mașini. Legea prevede că trebuie emis un certificat de garanție pentru minimum un an. Adică un comerciant trebuie să își asume starea tehnică a mașinii pentru a împrăștia orice fel de suspiciune în ceea ce privește mașina. Mulți dintre cei care se ocupă cu astfel de afaceri au contracte de închiriere pentru terenuri, iar mașinile din incinta acestor spații sunt ale diverșilor proprietari cu care au înțelegeri. Înțelegeri care nu pot fi demonstrate, în unele cazuri, nici printr-un contract de subînchiriere, nici comodat, nici altceva care să prezinte realitatea.
Șoferul a făcut plângere la parchet, dar și la Antifraudă
Revenind la șoferul ghinionist, acesta nu vrea să lase lucrurile așa, pornind un război cu reprezentanții parcului auto. A formulat plângere la Parchet, dar și la ANAF-Antifraudă. „Am formulat plângere la parchet și pentru prima mașină, acum (n.red. vineri, 5 mai) am formulat a doua plângere”, ne-a precizat păgubitul.
Service-urile pun în pericol siguranța șoferilor ?
Mașinile care ajung în parcul auto Autoruler colaborează cu mai multe service-uri unde repară mașinile pe care, apoi, le aduc la expoziție în spațiul de pe Aurel Vlaicu. Unele dintre acestea sunt situate pe strada Petre Papadopol
Ce spune Ionuț Zahar, de la Autoruler
Parcul auto Autoruler Constanța funcționează pe societatea Briliant Intermed SRL, cu sediul pe strada Nucilor, nr. 30, controlată de Ionuț Zahar. Firma se ocupă cu întreținerea și repararea autovehiculelor, și nicidecum cu vânzarea acestora. Zahar mai deține acțiuni și la Ego Lumalo SRL, care se ocupă de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale
Contactat pentru un punct de vedere, Ionuț Zahar ne-a declarat că șoferul fabulează și că lucrurile nu au stat deloc cum le-a prezentat. „Omul e puțin plecat. A stricat o mașină, a cumpărat-o în decembrie, deși a probat-o, zicea că pierde ulei. Mai avea de plătit 900 de euro. Ce garanție să dau la o mașină din 2006? A venit la mine, a cerut banii înapoi, nu aveam cum să-i dau, i-am dat omului (n.red. proprietarului) banii. Seat-ul l-am vândut deja, după ce l-a adus, e în țară, merge foarte bine cu ea noul proprietar. A luat alta, dar de la service, a vrut un Passat, că a mai avut în trecut. Când a luat-o, i-am spus să o verifice. A mers cu ea, ce a făcut, nu știu, că a zis că-i cade motorul, s-a dus cu ea în service, acum vrea să-i acopăr costul. E nemulțumit de cost, dar el a mers singur cu ea la service. Lucrurile nu vor rămâne așa. Eu l-am ajutat, i-am mai dat mașini, ne cunoaștem, nu era nevoie să ajungă aici”, a spus Ionuț Zahar.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News