REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Un tânăr din Braşov acuză jandarmii că l-au bătut la Costineşti până i-au fracturat o coastă

Un tânăr din Braşov acuză jandarmii că l-au bătut la Costineşti până i-au fracturat o coastă

Replica API 2 august 2014 | 00:00 163

Anchetă internă la IPJ Şi IJJ Constanţa

Anchetă internă la IPJ Şi IJJ Constanţa

Un tânăr din Braşov a depus o reclamaţie cum că jandarmii l-au agresat chiar în sediul Postului de Poliţie Costineşti, în data de 31 iulie. Robert-Eduard Rus susţine că a fost luat din faţa discotecii Max, chiar dacă nu a făcut nimic, băgat cu forţa în maşina Poliţiei şi dus la Secţie, acolo unde a fost lovit de un jandarm şi ameninţat de un poliţist cu pumnul, pentru a semna procesul verbal. De cealaltă parte, oamenii legii susţin că bărbatul se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi doar l-au imobilizat întrucât era recalcitrant şi i-a împiedicat să legitimeze persoanele, după cum s-a scris şi în procesul verbal. Despre faptul că era băut, chiar şi tânărul a recunoscut.

Un tânăr din Braşov, aflat în vacanţă la mare, susţine că a fost agresat de jandarmi, în Costineşti, şi ameninţat de un poliţist. El a specificat faptul că în noaptea de miercuri spre joi ieşea din discoteca Max unde era zarvă întrucât o fată era întinsă pe asfalt şi resuscitată de medici. La faţa locului erau şi jandarmii, dar şi poliţiştii, iar un grup de persoane a adresat injurii la adresa oamenilor legii, după care a fugit. Jandarmii ar fi crezut că şi el era în respectivul grup şi l-au luat cu forţa, l-au băgat în maşina Poliţiei şi l-au dus la Secţie, acolo unde un jandarm l-ar fi bătut. "La radiografie mi-a ieşit că am o coastă fracturată, fractură C8. E în două locuri, nu pot să iau aer în piept cum trebuie, mă doare când respir şi mă înţeapă. Eram în dimineaţa trecută (joi, 31 iulie - n.r.) cu mai mulţi prieteni în staţiunea Costineşti şi, după ce am ieşit din clubul Max, acolo era o fată care leşinase, cred că de la băutură. Pe lângă erau şi poliţişti şi domnii de la Salvare. Fix la intrarea în club. M-am uitat şi eu la ce se întâmpla şi apoi am plecat. În zonă era un grup care scanda: Poliţia română, Jandarmeria română şi aşa mai departe. Am văzut cum au început să fugă jandarmii, iar eu eram pe mijloc. Au venit direct la mine, mi-au răsucit mâna la spate şi m-au băgat în maşină cu forţa. Prietenii mei şi un vânzător de la tarabă s-au dus la jandarmi şi le-a spus să mă lase în pace că nu am făcut nimic. Degeaba, m-au băgat cu forţa în maşină. Prietenii mei au sunat la 112 şi a anunţat ce s-a întâmplat. La sediul Poliţiei când am ajuns, am fost pus pe un scăunel şi apoi lovit de un jandarm", a declarat Robert-Eduard Rus în timp ce se afla în faţa Serviciului de Medicină Legală din Constanţa, unde a prezentat şi radiografia. În schimb, oamenii legii spun că altfel au stat lucrurile, că tânărul de 19 ani era beat şi făcea scandal, motiv pentru care a fost imobilizat, dus la Secţie şi amendat cu 300 de lei. În tot acest timp, şefii IPJ şi IJJ au declanşat anchete interne. "S-au declanşat verificări interne atât la IPJ Constanţa cât şi la Jandarmerie, la IJJ. Urmează ca la finalul anchetei să se stabilească cu exactitate dacă datele reclamate de petent se confirmă şi vor fi dispuse măsurile legale în consecinţă", a declarat subcomisar de poliţie Carmen Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa.

"A fost lovit de a căzut de pe scaun"

Pe de altă parte, tatăl lui Robert a sunat la Asociaţia "Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor" pentru a cere ajutor. Preşedintele Asociaţiei a analizat situaţia şi a trimis pe adresa "Replica" de Constanţa un comunicat de presă. "Faptele foarte grave s-au petrecut în sediul de Poliţie al staţiunii Costineşti, unde, imediat după intrare, unul din jandarmi a devenit foarte agresiv, i-a preluat telefonul mobil, a îndepărtat bateria acestuia, pentru a nu risca să fie surprins de vreo filmare, şi, în timp ce tânărul se aşezase pe un scaun pentru a citi procesul verbal, jandarmul l-a lovit cu palmă l-a doborât la podea, a continuat să-l lovească violent aproximativ 30 de secunde, după care a părăsit brusc încăperea. La scurtă vreme a venit un alt lucrător de poliţie, care l-a ameninţat cu pumnul, obligându-l să semneze procesul verbal. La toate aceste agresiuni a asistat pasiv agentul şef Radu Marian, cel care a aplicat o sancţiune contravenţională neîntemeiată, în valoare de 3.000 lei, pentru nişte presupuse fapte pe care tânărul nu le-a săvârşit. Unul dintre colegii care a asistat la reţinerea şi bruscarea lui Robert Rus de către Jandarmi şi Poliţie a sunat la numărul unic de urgenţă 112 şi a semnalat comportamentul abuziv al organelor de ordine, a indicat că, din informaţiile primite de la vânzătorii tarabelor aflate în zonă, practica Poliţiei Costineşti în asemenea situaţii este de a utiliza violenţă fizică, a solicitat să se ia măsuri pentru prevenirea unor asemenea abuzuri, dar a fost redirecţionat tot către Poliţia din Costineşti, care i-a comunicat să pună capăt apelului, deoarece ţine linia de urgenţă ocupată fără motiv. Urmare a acestui regretabil incident, Rus Robert-Eduard are coasta C8 fracturată, precum şi alte contuzii, conform unei prime evaluări medicale la Spitalul din Mangalia. Considerăm că agresarea fizică a unei persoane într-o secţie de Poliţie din România, în aşa fel încât chiar şi viaţă să-i fie pusă în pericol (o coastă fracturată poate perfora un organ intern sau atinge un nerv), este un fapt extrem de grav şi că trebuie stopate aceste practici abuzive, deloc singulare, ale Jandarmeriei şi Poliţiei Române", se arată în comunicatul de presă semnat de Claudiu Dumitriu, preşedintele Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108