REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Una caldă, alta rece: băncile înving ANPC în privinţa afişării comisioanelor, dar pierd în instanţă pe clauze abuzive

Una caldă, alta rece: băncile înving ANPC în privinţa afişării comisioanelor, dar pierd în instanţă pe clauze abuzive

Replica API 6 noiembrie 2014 | 00:19 165

După lupte seculare, băncile au reuşit să se impună în faţa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), instituţie care dorea ca orice comision care apare pe ecranul bancomatelor în momentul utilizării cardurilor să fie afişat în suma de plată, adica în lei, nu în procent. Obligarea băncilor pentru această iniţiativă nu a avut succesul final scontat, băncile reuşind să obţină, în varianta finală a actului legislativ, afişarea în procente.

ANPC anunţa din vară că va emite un act normativ pentru a transparentiza costurile impuse de bănci clienţilor care utilizează carduri pentru plata la ATM a facturilor şi altor servicii. În septembrie, a fost emis proiectul de act normativ, însa reprezentanţii băncilor au reacţionat vehement şi au precizat că ordinul ANPC este anticoncurenţial şi încalcă secretul bancar. De altfel, au folosit şi alte “portiţe”, susţinând că “băncile nu ar putea suporta asemenea costuri”.

Ordinul 505/2014 al ANPC face referire la măsurile de informare a consumatorilor de către prestatorii de servicii de plată, care desfăşoară operaţiuni de plată prin intermediul ATM. Astfel, băncile sau alte instituţii care acceptă plata cu cardul la ATM au obligaţia de a informa consumatorii asupra tuturor comisioanelor, tarifelor şi oricăror altor tipuri de costuri pe care trebuie să le suporte consumatorul. Potrivit noului act normativ, pentru cardurile de debit sau de credit emise de prestatorii de servicii care le acceptă la plată la ATM proprii, costurile se vor afişa în procent pentru fiecare operaţiune de plată.

Pe de altă parte, băncile înregistrează noi înfrângeri pe frontul instanţelor de judecată. Judecătoria Roșiori de Vede a emis o decizie de proporţii istorice. În urma unei contestații la executarea silită făcută de doi foști clienți Volksbank, ale căror credite au fost vândute către o firmă de recuperatori de creanțe, aceştia au obţinut nu doar anularea procedurii de executare silită, ci şi constatarea de către instanţă a clauzelor abuzive în contractul de credit. Instanţa a anulat executarea silită derulată de Rabon Credit Solutions România SRL, după ce a constatat o serie de clauze abuzive inserate în contractul de credit încheiat de debitori în anul 2007 cu Volksbank România şi, printre clauzele identificate, se regăsesc cea care permitea băncii modificarea dobânzii în mod unilateral, clauza privind comisionul de risc sau cea adăugată în anul 2012 printr-un act adițional, prin care se modifică dobânda din fixă în variabilă. Totodată, instanţa de judecată a obligat societatea de recuperare să plătească aproape 3.300 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108