REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Una caldă, alta rece: cursul istoric, valabil doar pentru CHF. Sistemul bancar din România, ca la nebuni

Una caldă, alta rece: cursul istoric, valabil doar pentru CHF. Sistemul bancar din România, ca la nebuni

Replica API 17 aprilie 2015 | 10:27 118

Tratament discriminatoriu?

Tratament discriminatoriu?

Banca Transilvania a finalizat recent achiziționarea Volksbank. Au fost semnate documentele de perfectare a tranzacției pentru achiziționarea directă și indirectă 100% din acțiunile Volksbank România SA și, la scurt timp, BT a anunțat și primele măsuri în privința clienților fostei bănci austriece. Din prima zi, au fost actualizate informațiile cu privire la tranzacție pe pagina de internet a băncii și, la câteva zile, BT a anunțat primele măsuri și pentru clienții Volksbank, care au credite în franci elvețieni.

Oferta Băncii Transilvania pentru clienţii cu credite în franci elveţieni este valabilă din 4 mai a.c., în unităţile Volksbank România, se arată într-un comunicat al băncii, care susține că se va realiza conversia la cursul BNR din data semnării documentaţiei în faţa notarului public. De asemenea, BT înaintează și o reducere de 22,5% pentru clienţii care doresc conversia creditelor din CHF în lei sau în euro, la acest procent se adaugă comisionul de risc plătit efectiv de clienţi pe tot parcursul derulării creditului.

Totodată, BT anunță și „stoparea calculării comisionului de risc/administrare pentru toţi clienţii aflaţi în prezent în portofoliul Volksbank România şi care au semnat cu Volksbank România contracte de credit în valută CHF, precum şi returnarea sumelor deja plătite de clienţi în contul acestui comision, prin diminuarea creditului în sold”, iar prelungirea cu o lună a deciziei privind îngheţarea cursului CHF, până la 17 mai a.c., la nivelul din 31 decembrie 2014.

Pe lângă cursul istoric, BT anunță pentru clienții Volksbank măsuri binevenite și în privința comisionului de risc, care va fi eliminat din toate contractele și rambursat clienților respectivi, inclusiv pentru cei cu credite în EUR sau USD. „Stoparea calculului comisionului de risc/administrare se va aplica inclusiv pentru clienţii aflaţi în prezent în portofoliul Volksbank România şi care au semnat contracte de credit cu Volksbank România atât în lei, cât şi în euro şi USD. Returnarea va fi efectuată prin diminuarea creditului în sold care se va aplica la o dată ulterioară, după finalizarea programului de conversie pentru clienţii VBRO cu împrumuturi în franci elveţieni”, se mai arată în comunicatul Volksbank. Nimic însă de conversia la cursul istoric. Tratament discriminatoriu pentru clienți? Pe lângă cei cu credite în CHF, mai sunt și clienții care au contractat credite în euro, dolari sau oricare altă valută. Pentru aceștia, BT nu a anunțat nici o măsură.

Tatonare? Amânare? Testarea reacțiilor? Aflăm mai multe de la președintele Asociației Asistență pentru Consumatori, Iulian Urban, care susține că măsurile BT pot produce noi valuri de critici din partea clienților cu credite în altă valută decât CHF.

„O inexplicabilă gafă, prin care BT propune soluții reparatorii doar unora dintre clienții săi, deși împrejurările, dar mai ales efectele negative, se resimt în buzunarul și afectează viața tuturor clienților BT care au credite luate în valută. (…) Se pare că este o reacție emoțională a băncii, care dă un semnal de genul: „Da, pentru că cei cu credite în CHF au făcut scandal și cazul lor a fost expus în spațiul public, am luat măsuri, când se vor mobilizati și ceilalți, vom reacționa la fel. În mod evident, este cel puțin o diferență de abordare și tratament, care ridică semne de întrebare pentru clienții BT cu credite luate de la bancă în alte valute în afară de CHF”, ne-a spus Urban. În acest caz, președintele asociației oferă și soluții celor care au credite în valută, cu excepția CHF.

„Să adreseze în scris o cerere către banca cu care are contract. Dacă banca refuză sau nu îi dă un răspuns, trebuie să se adrese cu reclamație scrisă la ANPC și dacă nici așa problema nu i se rezolvă, opțiunea finală este să se adreseze Justiției, acolo unde tot mai mulți români obțin verdicte favorabile împotriva băncilor”, a concluzionat Urban, pentru Replica.

Între timp, băncile Bancpost, Piraeus şi Raiffeisen, care deţin cumulat peste 60% dintre creditele în franci elveţieni (CHF), nu intenționează să aplice o soluție globală de conversie în lei cu discount, așa cum a procedat Banca Transilvania.

Cele trei bănci au anunțat că intenționează să rezolve problema creditelor în franci elvețieni prin negocieri individuale. Bancpost, OTP și Banca Românească au refuzat să se întâlnească cu reprezentanții Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, iar Piraeus a amânat discuțiile.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108