REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Unitatea de Primire Urgenţe din Constanţa, asaltată de boschetari

Unitatea de Primire Urgenţe din Constanţa, asaltată de boschetari

Replica API 9 ianuarie 2015 | 23:41 163

Medicii încearcă să-i menţină în viaţă, dar ei fug din spital

Medicii încearcă să-i menţină în viaţă, dar ei fug din spital

Vreme rea şi temperaturile scăzute dau bătăi de cap românilor încă de la sfârşitul anului trecut când mercurul în termometre a scăzut până -20 de grade. În general, fiecare se protejează de ger aşa cum poate mai bine, însă, nu acelaşi lucru putem spune despre boschetarii străzii care sunt adunaţi de medicii de ambulanţe, degeraţi. Asta dacă nu se prezintă singuri la spital. Medicii constănţeni abia dacă le mai fac faţă. Miercuri, în jurul prânzului, opt oameni ai străzii au fost „cazaţi” la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Constanţa.

„Este eufemistic. Sunt mulţi şi vin în continuare. Azi (miercuri, 7 ianuarie -a.c.) au venit 8 persoane, cu vârste cuprinse între 50 şi 70 ani. Pe unii îi ştim, pe alţii nu. Asistentele sociale de la noi au bazele de date cu ei, cu fotografii. Îi ţinem peste noapte”, a declarat Rodica Tudoran, şefa UPU. Aceasta a mai precizat faptul că, încă din preajma Crăciunului oamenii străzii au venit să caute adăpost la spital însă medicii au de furcă cu ei, deoarece fug din unitatea medicală, înapoi, pe stradă, pentru a cerşi, astfel că nu apucă să le facă analizele, să vadă în ce starea sunt. „Nu sunt numai de când a dat gerul. Sunt dinainte de Crăciun. Îi adună ambulanţele. Îi verificăm să vedem dacă sunt sănătoşi sau nu. Îi ţinem sau îi trimitem la adăpostul Primăriei. Dar, ca să-i ducem acolo, trebuie să-i declarăm sănătoşi. Ni-i aduc sau, de multe ori, vin singuri. Unii nici nu vin să se declare bolnavi. Atunci trebuie să le facem fişă, să-i trimitem la adăpost. Dar nu vor. Am vrut să-l ducem pe unul la Radiologie şi a fugit. Altul, la 12 noaptea făcea gălăgie că vrea să plece la Năvodari, pe jos, dar nu l-am lăsat”, a mai precizat Tudoran. Alţii, fug pentru că intră în sevraj. „Dacă sunt băutori cronici. De exemplu, dimineaţă (7 ianuarie –n.r.), unul dintre ei consuma alcool pe holul Urgenţei. Eu nu pot să-l caut în bagaje, că n-am voie. I-am luat alcoolul. Intră în sevraj. Fug din spital, mai ales că sunt sărbători şi este câştigul lor, că lumea le dă, în pragul sărbătorilor”, a conchis medicul şef al UPU, Rodica Tudoran. Încă de când meteorologii au anunţat cod galben în Dobrogea, la sfârşitul anului trecut, Primăria Constan_a a deschis un adăpost temporar pentru oamenii străzii. El este amenajat în clădirea Gravity Park, din Parcul Tăbăcărie, în apropierea Bisericii Sfântul Mina. Centrele pentru persoane fără adăpost din mai multe oraşe din ţară sunt supraaglomerate, numărul persoanelor ridicate de pe străzi de către autorităţi depăşind cu mult numărul locurilor de cazare, în condiţiile în care temperaturile din ultimele zile au fost foarte scăzute. Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat, luni, că începând de marţi şi până vineri vremea va fi geroasă în toată ţara, cu temperaturi minime sub minus 15 grade şi, în unele zone, sub minus 25 de grade, în timpul zilei temperaturile maxime fiind între minus zece şi zero grade.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108