REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Urgenta trateaza moca tot mai multe pitipoance bete

Urgenta trateaza moca tot mai multe pitipoance bete

Replica API 4 august 2010 | 00:00 203

De la petreceri si parastase, direct in spital

De la petreceri si parastase, direct in spital

Tot mai mulţi români cad în patima băuturii. Viciul este întâlnit cu precădere în mediile defavorizate şi lipsite de educaţie, iar dependenţa de alcool a devenit o constantă în viaţa românilor. În sezonul estival gradele ridicate din termometre reprezintă unul din motivele care îi îndeamnă pe turiştii de toate vârstele să facă greşeala de a se răcori cu bere sau cu tot felul de combinaţii spirtoase care mai de care mai ciudate. Fapt pentru care, la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, nu trece o zi fără ca medicii să nu consulte cel puţin 5 pacienţi care au băut peste măsură. Persoanele ajunse în grija medicilor în stare de ebrietate, în marea lor majoritate de sex masculin, prezintă diverse probleme medicale, de la traumatisme suferite prin cădere, la afecţiuni grave, cum ar fi pancreatită sau ciroză.

"În medie pe week-end ajung între 10 şi 15 beţivi pe Traumă, la care se mai adaugă şi 3-4 pe urgenţele medicale. În timpul săptămânii, dacă se întâmplă să fie o sărbătoare mai importantă, numărul pacienţilor cu etilism acut este în creştere. La fel se întâmplă şi în cazul parastaselor. În urma pomenilor, foarte multe mămăiţe şi bătrâni cad în stradă ca urmare a faptului că au consumat mai multe pahare de băutură", a declarat, pentru "Replica", dr. Rodica Tudoran, şeful UPU. De asemenea, un alt fenomen îngrijorător observat de specialiştii constănţeni este legat de consumul alcoolului în rândul femeilor. În ultimii ani, medicii spun că au tratat tot mai multe reprezentante ale sexului frumos, care au ajuns în grija lor în stare avansată de ebrietate. "În week-end, numărul tinerilor de 16-18 ani, care se prezintă în Urgenţă cu astfel de simptome, este în creştere. Tratăm pacienţi băuţi, beţivi cu traumatisme craniene prin agresiuni şi persoane care, pe lângă faptul că sunt băute, mai au şi alte asocieri, cum ar fi etnobotanice şi droguri", susţine dr. Tudoran, care mai spune că de Liberty Parade pe urgenţa medicală au fost înregistrate 5 etilisme acute, dintre care două fete de 17 ani "bete pulbere", care după ce s-au trezit din mahmureală au început să înjure şi să scuipe cadrele medicale în semn de "mulţumire" pentru că au fost tratate. "De obicei, aceste paciente sunt dificile, necooperante în realizarea actului medical şi agresează frecvent verbal personalul din UPU. Ajung să ne scuipe şi să ne vorbească urât din cauza alcoolului care le întunecă minţile, însă suntem nevoiţi să-i tratăm indiferent de modul cum aceştia se comportă cu noi. De Liberty Parade se pare că nu au ajuns toţi beţivii la urgenţă, pentru că în sudul judeţului colegii de la ambulanţă povesteau că băgau glucoză în ei continuu. Veneau la ambulanţă cu sticla de bere în mână, motivând că le este rău şi după ce le făceau glucoză cu vitamine plecau tot cu sticla de bere în mână". De menţionat că, în concordanţă cu modelele occidentale de asigurări de sănătate, în România, asistenţa medicală acordată persoanelor aflate în stare de ebrietate este gratuită, indiferent dacă acestea contribuie sau nu la fondul asigurărilor de sănătate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108