REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ursache: În scurt timp o să avem un calendar cu privire la adoptarea monedei euro de către România

Ursache: În scurt timp o să avem un calendar cu privire la adoptarea monedei euro de către România

Replica API 25 septembrie 2018 | 00:00 302

Mircea Ursache

Comitetul interministerial cu privire la adoptarea monedei euro de către România ar putea stabili în scurt timp calendarul de trecere la moneda unică, a declarat luni vicepreşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, la Forumul Pieţei de Capital organizat de Financial Intelligence, scrie Agerpres.

"Urmează ca în acel comitet interministerial cu privire la adoptarea monedei euro de către România să se stabilească calendarul de trecere. Este vorba de planul naţional de adoptare a monedei euro. E o chestiune destul de aproape. Comitetul interministerial din care face parte şi ASF evoluează rapid şi cred că în scurt timp o să avem un astfel de calendar. Sigur, la timpul respectiv el va fi şi comunicat public", a precizat Mircea Ursache.

În ceea ce priveşte discuţiile legate de piaţa de capital şi de analiză a gradului de convergenţă, acesta a spus că nu ar trebui să existe o abordare separată pentru ţările care sunt la nivel de frontieră.

"Când e bine piaţa de capital să apese pe acceleratorul monedei unice europene? Şi aici avem o dezbatere care poate face ea obiectul unei conferinţe de sine stătătoare. Şi anume, ştiţi foarte bine că la Comisia Europeană în momentul de faţă avem 30 de acţiuni mari, 30 de acţiuni privind piaţa unică europeană. Întâmplător sau nu ea va fi finalizată în mandatul nostru de anul viitor când România a prelua preşedinţia europeană. Eu cred acum că e o mare greşeală abordarea temei convergenţei diferită pentru ţările mici, adică cele care nu sunt astăzi în zona euro, care au o piaţă de capital încă la nivel de frontieră, deci o abordare separată pentru acestea faţă de ţările cu pieţe de capital dezvoltate. Unii cred că această abordare ar trebui să se facă separat pentru că altfel s-ar accentua o serie de vulnerabilităţi structurale şi că ar fi bine să aşteptăm o etapă mai lungă în procesul de convergenţă până când..Eu spun că nu", a afirmat Mircea Ursache.

Acesta susţine că nu se vor accepta în piaţa de capital abordări cu "două viteze" sau cu "mai multe viteze".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Astia vor sa ne nenoroceasca total. Propun referendum national pe aceasta tema. Va fi jale. intrebati-i pe cei care au trenut deja la euro.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108