REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

USR îi cere Avocatului Poporului să sesizeze la CCR ordonanţa care modifică impozitarea contractelor part-time

USR îi cere Avocatului Poporului să sesizeze la CCR ordonanţa care modifică impozitarea contractelor part-time

Replica API 25 iulie 2017 | 00:00 455

Uniunea Salvaţi România (USR) anunţă că a trimis o scrisoare deschisă Avocatului Poporului prin care îi cere să sesizeze la Curtea Constituţională ordonanţa Guvernului prin care se modifică impozitarea contractelor parţiale de muncă.

Uniunea Salvaţi România consideră că decizia de impozitare a contractelor parţiale la nivelul unui salariu minim pe economie cu normă întreagă reprezintă un abuz la adresa angajatorilor şi a celor cu venituri mici şi încalcă prevederile constituţionale în domeniul fiscal.

Semnatarii scrisorii, deputaţii Silviu Dehelean şi Claudiu Năsui, susţin că ordonanţa Guvernului încalcă prevederile constituţionale deoarece Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal este lege organică şi nu poate fi modificată sau completată de către Guvern printr-o ordonanţă simplă.

”Totodată, prin această ordonanţă a fost instituită o derogare de la prevederile art. 4 din Codul fiscal, conform căruia acesta se modifică şi se completează prin lege care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României. Mai mult, aceeaşi prevedere stipulează că atunci când se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, legile sau ordonanţele trebuie să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an”, se mai arată într-un comunicat al USR.

În opinia semnatarilor, se încalcă şi dreptul la libertate economică prevăzut la art. 45 din Constituţie, prin obligarea nejustificată a anumitor categorii de angajatori la plata contribuţiilor de asigurări sociale calculate prin raportare la salariul minim brut pe ţară, chiar şi pentru angajaţii cu jumătate de normă şi/sau care primesc o remuneraţie inferioară valoric.

”Una dintre tarele politicienilor care s-au succedat la conducerea României este aceea de a-i trata pe guvernaţi ca pe nişte contravenienţi sau infractori şi de a legifera în consecinţă. Cu toate că nu există vreo dovadă palpabilă că acei cetăţeni care sunt angajaţi cu fracţiune de normă urmăresc prin această să eludeze impozitele pe muncă, Guvernul Tudose a decis să îi forţeze să plătească ca şi când ar munci cu normă întreagă exact pe considerentele de mai sus. Prezumţia de nevinovăţie nu există pentru Guvernul PSD”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, citat în comunicat.

Astfel, Uniunea Salvaţi România consideră că Ordonanţa pentru impozitare contractelor parţialede muncă ”reprezintă un abuz atât prin încălcarea unor obligaţii legale dar şi pentru că îi dezavantajează pe angajatori şi pe cei cu venituri mici cărora li se dublează nivelul contribuţiilor sociale”.

”Având în vedere că Avocatul Poporului este singura instituţie care are dreptul de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţele Guvernului, Uniunea Salvaţi România cere acestuia să se adreseze instanţei de contencios constituţional pentru a remedia acest derapaj de la principiile statului de drept şi a împiedica Guvernul să-şi atribuie în mod discreţionar competenţe nerecunoscute de Constituţie şi lege”, se arată în comunicat, scrie news.ro.

”Prin această ordonanţă, coaliţia PSD – ALDE continuă maniera haotică de guvernare prin care în loc să îşi respecte promisiunile electorale de reducere a impozitelor şi taxelor legiferează introducerea intempestivă a unui regim fiscal abuziv pentru companii şi pentru contribuabilii oneşti şi de bună credinţă din această ţară”, a declarat şi deputatul USR Claudiu Năsui.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că Biroul Executiv al partidului a decis sesizarea Avocatului Poporului pentru a ataca la Curtea Constituţională (CCR) ordonanţa prin care Guvernul obligă angajatorii să plătească contribuţiile la asigurările sociale şi la asigurările de sănătate la nivelul salariului minim pentru cei care au contracte part-time, argumentând că actul normativ încalcă legea fundamentală, Codul Fiscal şi Legea privind transparenţa decizională.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
va rog nu deranjati avocatul poporului, momentan are emotii legate de pensie speciala, nu de prostiile domniilor voastre, cum va mai obtine el acea pensie daca nu mai are pe cine jupui?, clasa muncitoare care nu are cum sa reactioneze
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108