REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° ConstanÈ›a Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Vândută la fier vechi, IMUM Medgidia încearcă să stoarcă bani de la foștii angajați!

Vândută la fier vechi, IMUM Medgidia încearcă să stoarcă bani de la foștii angajați!

Replica API 6 septembrie 2019 | 00:00 1610

Incredibil!

Incredibil!

Foștii angajați ai IMUM Medgidia, acuzați că au prejudiciat întreprinderea! Începând cu data de 1 mai 1950, Întreprinderea Auto-Cotroceni-București a fost transferată cu toate utilajele și întreg personalul la Medgidia, sub denumirea de Atelierele Centrale ale Direcției Generale a canalului Dunăre – Marea Neagră, iar un an mai târziu s-au dat în exploatare construcțiile industriale și sociale din actuala incintă a întreprinderii. În 1952, a trecut în subordinea Ministerului Industriei Metalurgice, Direcția Construcții de Mașini, cu denumirea de Înteprinderea Metalurgică de Utilaje Medgidia (IMUM). Iar în scurt timp a ajuns, cea mai mare uzină constructoare de mașini agricole din România. Din păcate, sfârşitul a fost unul tragic. A fost vândută pe nimic unor oameni de afaceri care, ulterior, au vândut-o la fier vechi. De ani buni, se află în faliment, iar lichidatorul încearcă, din 2012, să stoarcă de bani foștii angajați, cu titlu de despăgubiri civile.

Societatea IMUM Medgidia este supusă procedurii de faliment de ani de zile, procedură în cadrul căreia s-a procedat la inventarierea bunurilor din patrimoniul acesteia, pe gestiuni, comisia de inventariere consemnând în procesul verbal diferențele constatate, minusurile fiind în cuantum de 537.094,67 lei. În ianuarie 2012, Întreprinderea Metalurgică de Utilaje Medgidia, prin lichidatorul judiciar ROMINSOL IPURL, a deschis acțiune în răspundere patrimonială împotriva mai multor foști angajați solicitând magistraților să-i oblige la plata unor despăgubiri civile, reprezentând lipsuri în gestiune. Deși societatea, prin lichidatorul judiciar, recunoaște că nu au fost angajați în funcția de gestionari, însă doar pentru că au exercitat atribuții specifice acestei funcții, apreciează că aceștia răspund material pentru lipsurile din gestiune. Îi consideră vinovați, în principal, pe George Pascalău care avut funcția de contabil șef în perioada 01.01.2008 – 24.08.2009, pe Mamut Serghiul și Liviu Chiriţă, care au îndeplinit succesiv funcția de director general, respectiv director coordonator, în perioada septembrie 2009 – martie 2011. Societatea consideră că aceștia aveau obligații de organizare și conducere a contabilității în conformitate cu legea pe care nu le-au respectat. Alți trei angajați care au deținut funcția de cenzori sunt trași la răspundere, răspunderea acestora fiind guvernată de regulile mandatului și de dispozițiile art.163 din legea nr.31/1990. IMUM Medgidia consideră că prin neîndeplinirea obligațiilor impuse în sarcina lor, aceștia au creat premisele prejudicierii societății.

Din analiza concluziilor expuse în finalul raportului de expertiză contabilă rezultă că expertul nu a putut stabili corespondența dintre stocurile faptice și fișele de magazie, având în vedere lipsa deciziilor, a facturilor, a declarațiilor de sfârșit de inventar. De asemenea, prin expertiză s-a stabilit că ieșirile de bunuri nu au fost operate în totalitate cronologic în contabilitate, că evidența contabilă a stocurilor nu a fost ținută la zi și că nu se pot determina lipsurile pe fiecare gestiune ori gestionar în parte, că bilanțul contabil încheiat la data de 31.12.2009 nu este certificat conform legii. În urma analizei raportului de expertiză, instanța a constatat că, deși s-a invocat producerea unui prejudiciu în patrimoniul societatii reclamante, întinderea acestuia nu s-a stabilit cu certitudine, în condițiile în care singurele înscrisuri prin care este constatat sunt cele emanate de la angajator. Sub aspectul vinovației salariaților, magistrații au reținut că aceasta nu a fost probată cu certitudine, ea neputând fi prezumată prin simpla raportare a calității acestora la cea de salariați care au exercitat atribuții specifice acestei funcții ori au avut obligații de organizare și conducere a contabilității. În consecință, nu s-a putut constata faptul că foștii salariați au întreprins acțiuni sau inacțiuni păgubitoare pentru societate. Fapt pentru care, acțiunea a fost respinsă. Însă, SC IMUM Medgidia SA, prin lichidatorul judiciar ROMINSOL IPURL, nu se lasă și continuă demersurile pentru a recupera așa zis-ul prejudiciu creat de foștii angajați. Societatea a efectuat recurs la Curtea de Apel, fiind stabilit un prim termen de judecată pentru 5 noiembrie a.c.

Reamintim că, în anul 1990, IMUM Medgidia a devenit societate pe acțiuni, iar în mai 2004, APAPS a vândut pachetul majoritar de acțiuni oamenilor de afaceri Ozyasar Emin din Turcia și Radu Constantin cu 2,09 milioane de euro, noii proprietari asumându-şi datorii bugetare și comerciale în valoare de 1,2 milioane de euro, restul datoriilor, de până la 2,8 milioane de euro, fiind șterse. În anul 2004, în două tranșe, sub formă de fier vechi, peste 1.600 de tone din utilajele liniilor de turnare, formare și transport, precum și ștanțele și matrițele unității. Ba, mai mult, ciceprimarul oraşului Medgidia, Luminiţa Vlădescu, anunța recent că a intrat în posesia unor documente carea testă că uzina a fost furată și va demonstra acest lucru în viitorul foarte apropiat.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in loc sa dezgropati mortii mai bine gasiti un investitor sau o firma care sa faca acolo o fabrica noua dar nu chimica sau alta chetie poluanta asa cum a ajuns fabrica de ciment incinerator de deseuri si gunoaie!
3
1
sri sie spalare bani lichidatori cinstiti pacat fara frica
1
0
Lasa, ca-l aveti pe Vrabie... rezolva el...
3
3
Si eu am procedat la fel cu ARGOS Cernavoda...A ramas doar buraianul de 1 metru in curtea societatii.De la 1000 de salariati sMa ajuns la 2 paznici si aia neplatiti de ani de zile.Daca va plac jocurile de noroc,babaroasele,masinutele o sa ajungeti ca mine sa dormiti pe strada.Luati exemplul meu dragi cititori.
6
1
Cel mai mare hot e Titi Radu, care a furat matritele si le-a dat turcilor adusi de el.
10
1
Aveti dreptate sa le cereti si muncitotilor care aveau strunguri sau alte utilaje in primire si nu le mai au sa plateasca dar recuperati mai intai milioanele disparute din contul I.M.U.M.,pentru ca acolo a fost ca la spartul targului,fiecare a furat cat a putut,uni bani din conturi alti au luat si ei cate un fier si l-au dus la REMAT.
5
0
Cei ce au distrus IMUM : Pintilie Mircea fost primar 13 ani , Iordache Marian fost 13 ani viceprimar , 10 ani primar si 3 ani director IMUM , Chirita Liviu lider sindicat si director IMUM si Constantin Radu cel ce a impartit IMUM !
12
0
Ce porcarie, sa imputi unor angajati, rezultatul unui dezastru ai carui autori au fost, de-a lungul timpului. administratori, membri AGA , patroni, directori, salariati FPS si FPP, cenzori.L.Vladescu sa-l intrebe pe fostul ei coleg de partid, Pintilie, care timp de 10 ani a fost membru AGA sau CA la IMUM, daca a fost buna painea IMUM-ului! Sau pe fostul maistru- patron Radu Constantin.Cameleonul Chirita o merita. I-a lins in trei litere pe toti.
14
0
Interesanta rezolvare. Cumparatorii care au vandut la fier vechi unitatea sunt negustori cinstiti iar angajatii sunt tapii ispasitori.
11
0
Pai nu descopera ea coada la pruna!? E cea mai data dracu vice primarita. Dar pe ala de la ApoloEcoterm, Sima care din mamicuta lui nu te scoate nu ai nimic de aratat? Esti o nenorocita. Mai ai putin si totul se darama . Mi-ar placea sa te vad la Poarta Alba. O sa ajungi tu primarita cand o sa ajunga Dancila presedinte. Sunteti toti mana in mana cei cu inima romana. Hotii striga hotii. Doamne de-ar venii un Tepes ce bine ar fi.
13
3
Specialisti in faliment,vanzare,demolari,jaf,hotie. Nimic nu pun in loc dupa ce au furat sau distrus.Distrug si lasa asa.Nici razboiul nu a facut atatea distrugeri.Treizeci de ani de fesenism,neocomunism si pesedism.
10
2
dupa ce s a furat tot ce s a putut si neputut fura din tara asta fosta bogata, desteapta si respectata , aceeiasi hoti mai vor odata!
13
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108