rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 1 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Incredibil!

Vândută la fier vechi, IMUM Medgidia încearcă să stoarcă bani de la foștii angajați!

Foștii angajați ai IMUM Medgidia, acuzați că au prejudiciat întreprinderea! Începând cu data de 1 mai 1950, Întreprinderea Auto-Cotroceni-București a fost transferată cu toate utilajele și întreg personalul la Medgidia, sub denumirea de Atelierele Centrale ale Direcției Generale a canalului Dunăre – Marea Neagră, iar un an mai târziu s-au dat în exploatare construcțiile industriale și sociale din actuala incintă a întreprinderii. În 1952, a trecut în subordinea Ministerului Industriei Metalurgice, Direcția Construcții de Mașini, cu denumirea de Înteprinderea Metalurgică de Utilaje Medgidia (IMUM). Iar în scurt timp a ajuns, cea mai mare uzină constructoare de mașini agricole din România. Din păcate, sfârşitul a fost unul tragic. A fost vândută pe nimic unor oameni de afaceri care, ulterior, au vândut-o la fier vechi. De ani buni, se află în faliment, iar lichidatorul încearcă, din 2012, să stoarcă de bani foștii angajați, cu titlu de despăgubiri civile.

Societatea IMUM Medgidia este supusă procedurii de faliment de ani de zile, procedură în cadrul căreia s-a procedat la inventarierea bunurilor din patrimoniul acesteia, pe gestiuni, comisia de inventariere consemnând în procesul verbal diferențele constatate, minusurile fiind în cuantum de 537.094,67 lei. În ianuarie 2012, Întreprinderea Metalurgică de Utilaje Medgidia, prin lichidatorul judiciar ROMINSOL IPURL, a deschis acțiune în răspundere patrimonială împotriva mai multor foști angajați solicitând magistraților să-i oblige la plata unor despăgubiri civile, reprezentând lipsuri în gestiune. Deși societatea, prin lichidatorul judiciar, recunoaște că nu au fost angajați în funcția de gestionari, însă doar pentru că au exercitat atribuții specifice acestei funcții, apreciează că aceștia răspund material pentru lipsurile din gestiune. Îi consideră vinovați, în principal, pe George Pascalău care avut funcția de contabil șef în perioada 01.01.2008 – 24.08.2009, pe Mamut Serghiul și Liviu Chiriţă, care au îndeplinit succesiv funcția de director general, respectiv director coordonator, în perioada septembrie 2009 – martie 2011. Societatea consideră că aceștia aveau obligații de organizare și conducere a contabilității în conformitate cu legea pe care nu le-au respectat. Alți trei angajați care au deținut funcția de cenzori sunt trași la răspundere, răspunderea acestora fiind guvernată de regulile mandatului și de dispozițiile art.163 din legea nr.31/1990. IMUM Medgidia consideră că prin neîndeplinirea obligațiilor impuse în sarcina lor, aceștia au creat premisele prejudicierii societății.

Din analiza concluziilor expuse în finalul raportului de expertiză contabilă rezultă că expertul nu a putut stabili corespondența dintre stocurile faptice și fișele de magazie, având în vedere lipsa deciziilor, a facturilor, a declarațiilor de sfârșit de inventar. De asemenea, prin expertiză s-a stabilit că ieșirile de bunuri nu au fost operate în totalitate cronologic în contabilitate, că evidența contabilă a stocurilor nu a fost ținută la zi și că nu se pot determina lipsurile pe fiecare gestiune ori gestionar în parte, că bilanțul contabil încheiat la data de 31.12.2009 nu este certificat conform legii. În urma analizei raportului de expertiză, instanța a constatat că, deși s-a invocat producerea unui prejudiciu în patrimoniul societatii reclamante, întinderea acestuia nu s-a stabilit cu certitudine, în condițiile în care singurele înscrisuri prin care este constatat sunt cele emanate de la angajator. Sub aspectul vinovației salariaților, magistrații au reținut că aceasta nu a fost probată cu certitudine, ea neputând fi prezumată prin simpla raportare a calității acestora la cea de salariați care au exercitat atribuții specifice acestei funcții ori au avut obligații de organizare și conducere a contabilității. În consecință, nu s-a putut constata faptul că foștii salariați au întreprins acțiuni sau inacțiuni păgubitoare pentru societate. Fapt pentru care, acțiunea a fost respinsă. Însă, SC IMUM Medgidia SA, prin lichidatorul judiciar ROMINSOL IPURL, nu se lasă și continuă demersurile pentru a recupera așa zis-ul prejudiciu creat de foștii angajați. Societatea a efectuat recurs la Curtea de Apel, fiind stabilit un prim termen de judecată pentru 5 noiembrie a.c.

Reamintim că, în anul 1990, IMUM Medgidia a devenit societate pe acțiuni, iar în mai 2004, APAPS a vândut pachetul majoritar de acțiuni oamenilor de afaceri Ozyasar Emin din Turcia și Radu Constantin cu 2,09 milioane de euro, noii proprietari asumându-şi datorii bugetare și comerciale în valoare de 1,2 milioane de euro, restul datoriilor, de până la 2,8 milioane de euro, fiind șterse. În anul 2004, în două tranșe, sub formă de fier vechi, peste 1.600 de tone din utilajele liniilor de turnare, formare și transport, precum și ștanțele și matrițele unității. Ba, mai mult, ciceprimarul oraşului Medgidia, Luminiţa Vlădescu, anunța recent că a intrat în posesia unor documente carea testă că uzina a fost furată și va demonstra acest lucru în viitorul foarte apropiat.

Mirela PASCAL

vineri, 6 septembrie 20194658
Comentarii

13medgidian(6 sep 20:56)
in loc sa dezgropati mortii mai bine gasiti un investitor sau o firma care sa faca acolo o fabrica noua dar nu chimica sau alta chetie poluanta asa cum a ajuns fabrica de ciment incinerator de deseuri si gunoaie!
01marinar(6 sep 20:19)
sri sie spalare bani lichidatori cinstiti pacat fara frica
33Lili(6 sep 16:06)
Lasa, ca-l aveti pe Vrabie... rezolva el...
16Lazia Dorin(6 sep 13:55)
Si eu am procedat la fel cu ARGOS Cernavoda...A ramas doar buraianul de 1 metru in curtea societatii.De la 1000 de salariati sMa ajuns la 2 paznici si aia neplatiti de ani de zile.Daca va plac jocurile de noroc,babaroasele,masinutele o sa ajungeti ca mine sa dormiti pe strada.Luati exemplul meu dragi cititori.
110Vali Pitigoi(6 sep 13:47)
Cel mai mare hot e Titi Radu, care a furat matritele si le-a dat turcilor adusi de el.
05Escu(6 sep 12:36)
Aveti dreptate sa le cereti si muncitotilor care aveau strunguri sau alte utilaje in primire si nu le mai au sa plateasca dar recuperati mai intai milioanele disparute din contul I.M.U.M.,pentru ca acolo a fost ca la spartul targului,fiecare a furat cat a putut,uni bani din conturi alti au luat si ei cate un fier si l-au dus la REMAT.
012VIVI(6 sep 10:47)
Cei ce au distrus IMUM : Pintilie Mircea fost primar 13 ani , Iordache Marian fost 13 ani viceprimar , 10 ani primar si 3 ani director IMUM , Chirita Liviu lider sindicat si director IMUM si Constantin Radu cel ce a impartit IMUM !
014din public(6 sep 10:09)
Ce porcarie, sa imputi unor angajati, rezultatul unui dezastru ai carui autori au fost, de-a lungul timpului. administratori, membri AGA , patroni, directori, salariati FPS si FPP, cenzori.L.Vladescu sa-l intrebe pe fostul ei coleg de partid, Pintilie, care timp de 10 ani a fost membru AGA sau CA la IMUM, daca a fost buna painea IMUM-ului! Sau pe fostul maistru- patron Radu Constantin.Cameleonul Chirita o merita. I-a lins in trei litere pe toti.
011GOGU(6 sep 09:38)
Interesanta rezolvare. Cumparatorii care au vandut la fier vechi unitatea sunt negustori cinstiti iar angajatii sunt tapii ispasitori.
313Ptiu ptiu Vladeasco(6 sep 08:54)
Pai nu descopera ea coada la pruna!? E cea mai data dracu vice primarita. Dar pe ala de la ApoloEcoterm, Sima care din mamicuta lui nu te scoate nu ai nimic de aratat? Esti o nenorocita. Mai ai putin si totul se darama . Mi-ar placea sa te vad la Poarta Alba. O sa ajungi tu primarita cand o sa ajunga Dancila presedinte. Sunteti toti mana in mana cei cu inima romana. Hotii striga hotii. Doamne de-ar venii un Tepes ce bine ar fi.
210Specialitatea fesenistilor(6 sep 08:52)
Specialisti in faliment,vanzare,demolari,jaf,hotie. Nimic nu pun in loc dupa ce au furat sau distrus.Distrug si lasa asa.Nici razboiul nu a facut atatea distrugeri.Treizeci de ani de fesenism,neocomunism si pesedism.
313cetatean(6 sep 08:33)
dupa ce s a furat tot ce s a putut si neputut fura din tara asta fosta bogata, desteapta si respectata , aceeiasi hoti mai vor odata!
mai mult...Replica
1 iun 00:12ReplicaFăgădău a găsit salvamari! Cine a pus mâna pe contract?

Primăria Constanța a achiziţionat Serviciul de salvare acvatică - salvamar și de prim ajutor pe plajele din...414

1 iun 00:00ReplicaMastodontul de lângă hotelul Ibis se modifică din nou365
1 iun 00:21ReplicaPiţipoancele forţează începerea sezonului estival, în chiloţi893
1 iun 00:00ReplicaATENŢIE! De mâine, încep CONTROALELE la terase

Redeschiderea teraselor vine cu o serie de măsuri sanitare pe care operatorul economic trebuie să le aplice. Astfel,...249

1 iun 00:02ReplicaTermenul pentru contestarea amenzilor din perioada stării de urgență se apropie de sfârșit162
1 iun 23:42ReplicaConstantin Dina a redevenit conferenţiar universitar, după ce a fost retrogradat de Rugină252
1 iun 00:00ReplicaMohammad Murat, ofertat de Viorel Cataramă pentru a candida la Primăria Capitalei

Omul de afaceri libanez și totodată, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad...252

1 iun 00:24ReplicaAu venit moldovenii, oleacă, la mare, cu maşinile din dotare!324
1 iun 00:00ReplicaA lovit gardul unei biserici, apoi un om și... A PLECAT de la fața locului!278
1 iun 00:00ReplicaCinema drive-in NU poate fi realizat la Constanța!

Uniunea Internaţională a Cinematografelor (UNIC), organul european care reprezintă proprietarii şi directorii de...269

1 iun 00:00Replica”POVESTEA” unui individ care a pus în PERICOL cetățenii din CERNAVODĂ încă din 2005!205
1 iun 00:00ReplicaCică preţurile la șezlonguri nu vor crește188
Vremea
12.3°12.3° - 12.5° luni, 1 iunie 2020
ConstanțaUmiditate: 73%
Vânt: 6 m/s
Presiune: 1009 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
1 iun 00:00SportBorussia Moenchengladbach a revenit pe podium în Bundesliga după victoria clară în faţa lui Union Berlin

Echipa Borussia Moenchengladbach a revenit pe podium în Bundesliga, după victoria clară, cu 4-1, obţinută pe teren...135

1 iun 00:00SportBorussia Dortmund a învins cu 6-1 ultima clasată în Bundesliga, Paderborn. Jadon Sancho a marcat trei goluri

Formaţia Borussia Dortmund a învins, duminică seară, în deplasare, cu scorul de 6-1, echipa Paderborn, într-un...127

1 iun 00:00SportFotbalul şi viaţa nu vor mai fi la fel, spune Messi

Vedeta echipei FC Barcelona, atacantul argentinian Lionel Messi, spune că nici fotbalul, nici viaţa nu vor mai fi la...136

1 iun 23:42SportJucătorul lui Juventus, Cristiano Ronaldo, exersează șuturile la poartă: Mă simt puternic

Jucătorul lui Juventus, Cristiano Ronaldo, a postat pe site-urile de socializare un clip video în care arată cum...130

Local
1 iun 00:19LocalAccident rutier în Medgidia: Victima este un motociclist

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină duminică, 31 mai, în Medgidia, pe strada...1083

1 iun 00:35LocalCondamnat la închisoare după ce şi-a lovit vecinul cu o cazma

Un banal scandal între vecini se putea termina tragic. După un conflict spontan între două femei, în plină...969

1 iun 00:25Local10.000 de rezervări, făcute de turişti pe litoral pentru prima săptămână din iunie

1390

1 iun 00:27LocalPrimăria Corbu extinde rețeaua de iluminat public

Primăria Corbu extinde rețeaua de iluminat public din comună. Lucrările se vor desfășura pe strada Mării și în...270

1 iun 00:27LocalPlatforme pentru persoane cu dizabilități locomotorii, achiziţionate de Primăria Cernavodă

Administrația Publică Locală din Cernavodă vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități locomotorii/greu...278

1 iun 00:26LocalZona Pod IPMC din Constanța lăsată fără apă caldă

Ca urmare a apariției unei avarii pe infrastructura de transport a agentului termic preluată în administrare de...250

1 iun 00:35LocalCoronavirus în Constanța: Oamenii legii au aplicat 12 sancțiuni

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...4172

1 iun 00:24LocalDoar 17 constănțeni infectați cu Coronavirus!

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 279 de persoane...2240

1 iun 00:37LocalProiectil exploziv de calibrul 75 milimetri, provenind din timpul conflictelor militare, la Tulcea

970

Politică
1 iun 00:00PoliticăFlorin Cîțu dezvăluie suma totală cheltuită de Guvern pentru criza provocată de Covid-19

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că de la începutul pandemiei, Guvernul a alocat plăți de 3,02...145

1 iun 00:00PoliticăPNL îl somează pe Ciolacu să își ceară scuze Uniunii Europene pentru atacurile PSD din ultimii ani

Dacă actuala conducere PSD își dorește să se îndepărteze de imaginea de partid problemă de la nivelul UE, atunci...139

1 iun 00:00PoliticăMAE: 32 de cetățeni români aflați în Liban și Republica Arabă Siriană s-au întors în țară

115

Interviuri
20 mai 00:46InterviuriInterviu EXPLOZIV cu Robert Turcescu: Nu am dialog cu Palaz. Relația dintre noi nu există! VIDEO

România a trecut de starea de urgență și a intrat în cea de alertă, iar numărul infectărilor cu noul coronavirus...5317

16 mai 00:50InterviuriEugen Teodorovici: Eu sunt, de fapt, preşedintele PSD

România a intrat într-o nouă etapă din data de 15 mai. Starea de alertă a fost instituită oficial de către...3697

16 mai 13:45InterviuriVictor Ponta: Am înțeles, cu mintea mea de social-democrat, că nu sunt bani pentru măsuri sociale dacă nu merge economia privată

3304

13 mai 00:12InterviuriVIDEO! Babu este un laș dacă a avut curajul să lovească o femeie!

Maria Obreja, comisar în cadrul Protecției Consumatorului (CJPC), care-l acuză pe viceprimarul Dumitru Babu că a...5320

8 mai 23:16InterviuriCabinetele stomatologice sunt obligate să mărească prețurile după 15 mai VIDEO

După două luni în care au fost închise din cauza epidemiei și a stării de urgență, cabinetele stomatologice se...7381

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

3359

Monden
1 iun 00:00MondenHeidi Klum face plajă în curte, în pielea goală. Ce priveliște minunată au vecinii ei

Fotomodelul german Heidi Klum, de 46 de ani, stă închis în vila închiriată din Los Angeles de la începutul...156

1 iun 00:00MondenUma Thurman: „Nu suportam ideea de a fi păpuşa gonflabilă pe platourile de filmare”

Asta spune vedeta de 1,80 metri înălţime la vârsta de 50 de ani. Cum priveşte înapoi, peste aceşti ani frumoşi,...140

1 iun 00:00MondenCare sunt cele mai ciudate preferinţe culinare are Reginei Elisabeta şi ce preparat este interzis la cinele regale

137

1 iun 00:00MondenSilvia Dumitrescu suferă de o boală incurabilă. „Trebuie să o duc până la capătul vieții”

Silvia Dumitrescu, 60 de ani, suferă de o boală a tiroidei care nu are leac. Anunțul a fost făcut chiar de către...133

1 iun 19:44MondenRadu Palaniță a câștigat „Românii au talent“, sezonul 10

Radu Palaniță a câștigat marele premiu de 120.000 de euro la „Românii au talent“, sezonul 10. Cei 10...136

1 iun 00:00MondenFostul soţ al lui Catrinel Menghia s-a logodit. Cine e noua lui cucerire

Povestea de dragoste dintre Catrinel şi fostul fotbalist italian, Massimo Brambati, a fost îndelung comentată. Cei...156

1 iun 00:00MondenCum arată vila din Beverly Hills, pe care Ashton Kutcher şi Mila Kunis cer 14 milioane dolari

Actorii Ashton Kutcher şi Mila Kunis au scos la vânzare proprietarea pe care o deţin în Beverly Hill şi cer 14...134

1 iun 00:00MondenVedeta de televiziune Kylie Jenner nu este miliardară, a rectificat revista Forbes

Revista Forbes, care în luna martie a anunţat că Kylie Jenner, vedeta unor emisiuni de tipul reality show, a devenit...126

1 iun 00:00MondenMuzicianul Igor Levit va cânta la pian 20 de ore pentru a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei artiştilor

129

Mapamond
1 iun 00:00MapamondMalta a confiscat 1,1 miliarde de dolari în monedă libiană falsă tipărită în Rusia

Autorităţile malteze au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite...135

1 iun 00:00MapamondMoartea a 39 de migranţi vietnamezi într-un camion-frigorific: Cele 13 persoane arestate în Franţa, inculpate

Cele 13 persoane arestate marţi în Franţa în ancheta deschisă după ce 39 de migranţi vietnamezi au fost...122

1 iun 00:00MapamondMoscheile din Turcia au fost redeschise pentru rugăciuni colective

120

1 iun 00:00MapamondPeste 50 de tone de cocaină confiscate în operaţiuni coordonate de Columbia

Peste 50 de tone de cocaină au fost confiscate într-o lună şi jumătate, în timpul operaţiunilor comune...124

1 iun 00:00MapamondMoartea lui George Floyd: Sute de manifestanţi au protestat la Washington, în faţa Casei Albe

Sute de persoane au demonstrat în faţa Casei Albe pentru a-şi exprima furia după ce George Floyd, un afro-american...134

1 iun 00:00MapamondCoronavirus: Brazilia urcă pe locul al cincilea în privinţa deceselor, devansând Spania

120

Sănătate
1 iun 00:00SănătateTulburare bipolară: Învață să gestionezi episoadele de criză

Tulburarea bipolară este o afecțiune mentală cronică, care se manifestă prin schimbări extreme de dispoziție, de...122

1 iun 00:00SănătateCelulele stem, utile în tratarea leziunilor corneei?

Leziunile corneene pot fi rezultatul mai multor circumstanțe, cum ar fi infecțiile, inflamațiile, traumele, anumite...130

1 iun 00:00SănătateAtac de panică vs atac de anxietate - asemănări și deosebiri. Cum pot fi combătute

130

1 iun 00:00SănătateZonele corpului pe care mereu uiți să le protejezi de soare

Protecția solară este esențială pentru prevenirea ridurilor, a deshidratării pielii, a apariției pistruilor,...123

1 iun 00:00SănătateDormitul fără pernă are beneficii?

Unele persoane pot constata că dormitul fără pernă are beneficii, dar nu este o idee bună pentru toată lumea să...124

1 iun 00:00SănătateCâte calorii ar trebui să consumi pe zi?

131

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT