REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
14.3° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Varianta Mu a SARS-CoV-2: întrebări și răspunsuri

Varianta Mu a SARS-CoV-2: întrebări și răspunsuri

Replica API 14 septembrie 2021 | 00:00 442

Cu excepția Columbiei și a Ecuadorului, unde varianta Mu este responsabilă de 39%, respectiv 13% dintre infecții, tulpina a devenit relativ mai puțin frecventă la nivel global, inclusiv în restul Americii de Sud. Concret, prevalența globală a Mu este mai mică de 0,1%.

Cercetătorii spun că dovezi suplimentare despre tulpina Mu sunt rare, similare cu cele despre varianta Lambda și alte variante prevalente la nivel regional, din cauza capacității limitate pentru studii de urmărire și pentru că aceste variante nu au fost încă o amenințare semnificativă cum s-a întâmplat cu Delta.

Care este situația variantei Mu în Europa?

Mu a fost clasificată ca „variantă de interes” într-o listă publicată de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) pe 26 august 2021. Începând cu 1 septembrie, ECDC afirmă că varianta a fost detectată „sporadic” în mai multe țări europene, inclusiv Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Olanda și Marea Britanie.

În ce fel este diferită tulpina Mu?

Majoritatea secvențelor genetice arată că Miu are opt mutații în proteina Spike, dintre care multe sunt prezente și în variantele de îngrijorare Alpha, Beta, Gamma și Delta. Unele dintre mutațiile tulpinii Mu, cum ar fi E484K și N501Y, ajută alte variante să se sustragă din calea anticorpilor generați de vaccinurile anti-COVID-19 pe bază de ARNm.

Unele cercetări au arătat că mutația P681H ajută la transmiterea variantei Alpha și poate face același lucru și în cazul variantei Mu. Mu are, de asemenea, mutații noi care nu au mai fost văzute în variante, astfel încât consecințele lor nu sunt pe deplin înțelese. Mutația în poziția 346 perturbă interacțiunea anticorpilor cu proteina Spike, care, spun oamenii de știință, ar putea facilita evacuarea virusului.

Un studiu care a utilizat modele epidemiologice, neevaluat încă de alți savanți, estimează că tulpina Mu este de până la două ori mai transmisibilă decât SARS-CoV-2 original și că a provocat valul de decese din Bogotá, Columbia în mai 2021. Acest studiu sugerează, de asemenea, că imunitatea obținută printr-o infectare anterioară cu varianta inițială a virusului a fost cu 37% mai puțin eficientă în protejarea împotriva Mu.

Cercetătorii spun că, în prezent, nu există suficiente dovezi disponibile care să sugereze că într-adevăr această nouă variantă Mu este asociată cu o schimbare semnificativă în ceea ce privește boala COVID-19.

Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-COVID-19 împotriva variantei Mu?

Unele indicii arată că tulpina Mu poate slăbi protecția împotriva anticorpilor generați de vaccinurile anti-COVID-19 existente. Virusul fabricat în laborator care imita varianta Mu a fost mai puțin afectat de anticorpii de la persoanele care și-au revenit după COVID-19 sau au fost inoculate cu vaccinul de la Pfizer, Comirnaty. Într-un studiu încă neevaluat de alți cercetători, tulpina Mu a fost cea mai rezistentă la vaccin dintre toate variantele recunoscute în prezent.

În alte cercetări de laborator, anticorpii de la pacienții imunizați cu vaccinul de la Pfizer au fost mai puțin eficienți la neutralizarea Mu în comparație cu alte variante. Oamenii de știință spun că varianta Mu are „o constelație de mutații” care sugerează că s-ar sustrage anumitor anticorpi, nu numai anticorpi monoclonali, ci și proveniți în urma vaccinării sau prin ser convalescent, însă nu există multe date clinice care să sugereze acest lucru (datele au fost obținute doar în cercetări de laborator).

Cu alte cuvinte, potrivit OMS, deși mutațiile acestei variante sugerează că ar putea fi mai rezistentă la vaccinuri, este nevoie de cercetări mai aprofundate pentru a confirma acest aspect. Date preliminare arată că eficacitatea mai redusă a vaccinurilor este similară cu cea observată pentru varianta Beta, identificată în Africa de Sud (vaccinurile pe bază de ARN mesager rămân eficiente în proporție de 77% împotriva variantei Beta).

Care sunt, la nivelul lunii septembrie 2021, variantele de îngrijorare ale SARS-CoV-2?

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare:

Tulpina Alpha (Marea Britanie), prezentă în 193 de țări;

Tulpina Beta (Africa de Sud), raportată în 141 de țări;

Tulpina Delta (India), prezentă în 170 de țări;

Tulpina Gamma (Brazilia), raportată în 91 de țări.

Potrivit unui raport ECDC din 9 septembrie 2021, variantele de îngrijorare au rămas Beta, Gamma și Delta, iar variantele de interes au rămas Mu, Lambda și o tulpină nedenumită. Alpha a fost trecută pe lista de variante aflate în descreștere; variantele care ajung pe această listă sunt introduse pe baza a cel puțin unul dintre următoarele criterii: fie varianta nu mai circulă,fie circulă de mult timp fără niciun impact asupra situației epidemiologice generale, fie dovezile științifice demonstrează că varianta nu are nicio trăsătură îngrijorătoare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108