REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Varujan Vosganian, realitatea legii salarizării: „Sunt poate vreo 10-20 de mii de salariați la care nu o să crească”

Varujan Vosganian, realitatea legii salarizării: „Sunt poate vreo 10-20 de mii de salariați la care nu o să crească”

Replica API 10 iunie 2017 | 00:00 272

Varujan Vosganian

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a vorbit despre importanța legii salarizării și cum o vede el, din prisma unui fost inițiator de „ruperi de ritm” în Guvernul României din perioada lui Călin Popescu Tăriceanu. El a punctat că importanța actualei legi unitare ține de faptul că trebuie echilibrată balanța dintre salariile uriașe care nu vor suferi modificări de tipul majorărilor, unele fiind afectate chiar de anumite deduceri, dar de sincronizare cu media europeană a salariilor, care ar ajunge la 66% din totalul acesteia.

“Eu cred că România trebuie să intre într-o linie de evoluție organică, adică cum zicea Eminescu – „veșnica neorânduială”. Dar o evoluție fermă și organică are nevoie din când în când de o rupere de ritm. Eu am fost autorul a două din aceste ruperi de ritm. În 2004, când am conceput programul de guvernare în care s-a procedat la o reducere fiscală foarte mare – impozitul pe venit de la 25 la 16%, impozitul pe salarii o medie de 28 la 16%, atunci când am introdus cota unică. Mulți ne-au avertizat că o să fie dramatic. Fondul Monetar Internațional era alarmat și trimitea tot felul de coduri portocalii și roșii.

S-a făcut că acea reducere fiscală a fost temeiul unei perioade chiar foarte bune. A doua rupere de ritm a fost în 2007, când am dublat pensiile într-un singur an, de la o medie de 230 de lei, care era în 2004, am ajuns la sfârșitul mandatului meu, în 2008, la aproape 700 lei. Ca să reamintesc românilor, mulți au uitat, eu am condus Finanțele și Economia în timpul guvernării lui Tăriceanu, atunci când investițiile în România a avut un record absolut în istoria noastră: 32% rata investițiilor și 7% investițiile publice. Același lucru se întâmplă și acum.

Este o rupere de ritm și avem nevoie de așa ceva ca să nu fim într-o Europă cu două viteze în partea ingrată a construcției europene. E nevoie ca paritatea puterii de cumpărare să fie egală cu media europeană. Să avem peste 66% din media europeană. Responsabilitatea noastră este, și am spus-o și colegilor de alianță, să monitorizăm foarte strict investițiile publice, să susținem investițiile private, și abia atunci ele vor face cu adevărat credibilă această reformă a salariațiilor.

Știu că sunt nemulțumiți. Opoziția ne acuză că legea este haotică. Era haos mai mult înainte de legea asta. Legea nu este perfectă, căci e foarte greu să pui ordine desăvârșită în ce era până acum. Dar ea poate fi îmbunătățită, nu pentru că noi acuma nu am fost buni, ci pentru că vom fi mai buni decât suntem acum”, a punctat Varujan Vosganian.

„România trebuie să aibă curaj”

Varujan Vosganian a precizat că de fiecare dată când România a dat legi, fie că era vorba de creșteri salariale, fie că era vorba de scăderi salariale, dar de fiecare dată o instituție economică mondială a criticat și avertiza statul că urmează perioade dramatice, grele.

„Este un câștig pentru mai toți salariații, cu excepția celor care au salarii atât de mari, încât menținerea lor ar îngreuna caracterul unitar al ansamblului. Este o lege care favorizează pe toată lumea. Sunt poate vreo 10-20 de mii de salariați la care nu o să crească sau pot să aibă niște mici deduceri pentru că aveau niște sporuri și indemnizații care se vor pierde. Noi credem că România trebuie să aibă curaj pentru ca să aibă un moment de inflexiune. Întotdeauna când România a scăzut taxele Fondul Monetar a spus că nu este bine, întotdeauna când am mărit salariile Banca Mondială a spus că nu este bine”, a precizat Varujan Vosganian.

Legislația lobby-ului nu va fi în avantajul parlamentarilor

Deputatul ALDE asigură populația că propunerile legislative la care lucrează acum majoritatea PSD-ALDE are ca scop o îmbunătățire a legislației economice și politice.

„Legea prevenției este aproape gata și va intra în Parlament, dar nu cred că se va putea în actuala sesiune legislativă. Noi, de asemenea, lucrăm și la o legislație a lobby-ului, a conflictului de interese, o legislație nu care să apăre parlamentarii așa cum se zice, ci o legislație care să pună de acord interesul mediului de afaceri cu responsabilitățiile care să reprezinte fie oameni politice, fie Camera de Comerț, fie alte instituții publice”, a conchis Varujan Vosganian.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu o sa inteleg niciodata de ce un angajat la stat trebuie sa aiba sporuri , indemnizatii vouchere de vacanta, zile in plus la concediu etc. Spuneti aici ce faceti toata ziua ?Pentru nici 3 ore de program lucrat pe zi sa ai si salariu mare si alte beneficii nu este correct. Sa inteleaga si cei care fac la fel in Parlament.
3
0
Asta e un ex depersonaj care de25 ani nu face nimic ptr romini -da doar din gura
2
0
acest armean nenorocit care se perinda de 20 de ani prin parlament si n a facut nimic..trebuia sa fie langa varanu
4
0
Un ratat ! O hahalera ...
2
0
cumeste posibil ca un condamnat penal salvat de ceilalti penali sa isi dea cu parerea asupra unor subiecte sensibile datorita incompetentei lor, care nu au urmarit decat avatantaje personale? Cand vom reusi sa scapam tara de asemenea specimene? dar se va iesi in strada, intr-un nr mult mai mare, datorita pragului ce intentioneaza sa il propuna in loc sa renunte la furat ca automat sa se elimine acest prag
5
0
nu doar ca nu le cresc mai trebuiesc si ajustate inclusiv pensiile multor nesi ce si-au facutpensii dupa bunul plac pe ultima suta de metri, iar cei ce au trudit din greu vai mama lor cu pensi de pana la o mie lei ori putin peste ! Asta-i democratia la noi, poporul trebuie sa inteleaga caci asa nu se mai poate : trebuie sa ne facem singuri dreptate nu sa asteptam sa-si bata joc de noi in continuare !
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108