REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Veste excelentă pentru români: îşi pot converti creditele în valuta dorită

Veste excelentă pentru români: îşi pot converti creditele în valuta dorită

Replica API 19 iunie 2014 | 00:00 180

Lege adoptată în Senat

Lege adoptată în Senat

O spectaculoasă răsturnare de situaţie s-a produs, miercuri, în Parlamentul României, unde opoziţia a fost prinsă în off-side de o ofensivă neaşteptată din partea parlamentarilor puterii. Consumatorii care întâmpină dificultăţi în rambursarea creditelor sau au de furcă cu asiguratorii sau operatorii de telefonie mobilă sunt, de obicei, apăraţi de opoziţie. Pentru aceştia, există trei căi de salvare: Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2010, privind contractele pentru consumatori; legea 193/2000, privind clauzele abuzive din contractele dintre consumatori şi profesionişti şi legea insolvenţei persoanelor fizice, demers asemănător cu insolvenţa societăţilor comerciale, scos recent din Codul insolvenţei, deci încă neadoptat. Cum peste 4,7 milioane de români au contractat credite în ultimii ani şi aproape un milion dintre aceştia au probleme în rambursarea lor, aceştia au devenit fieful şi tema de campanie ai opoziţiei, care a fost însă, recent, complet absentă din peisaj. Zeci de senatori ai PSD sau ai minorităţilor au înaintat spre promulgare o lege prin care cetăţenii pot solicita băncilor la care au credite să îşi convertească creditele luate în moneda pe care o doresc: lei, valută în care primeşte salariul sau oricare altă monedă. Legea a fost adoptată, miercuri, şi va merge spre Camera Deputaţilor, fiind for decizional. Printre semnatarii legii de modificare a OUG 50/2000, se regăsesc şi parlamentarii constănţeni Alexandru Mazăre (senator PSD), Radu Babuş, Mircea-Titus Dobre (deputaţi PSD) sau Amet Varol (deputat UDTTMR). Nici un reprezentant al opoziţiei nu figurează printre zecile de iniţiatori.

Potrivit expunerii de motive, modificările vizează protejarea consumatorilor care au credite într-o monedă străină, alta decât moneda naţională, de majorarea ratelor bancare, cauzată de fluctuaţiile cursului de schimb valutar. Convertirea creditelor pentru consumatori în valuta pe care o doresc vine ca o gură de aer pentru românii care au credite în franci elveţieni, ratele acestora crescând cu 85%, în ultimii şapte ani.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108