REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Victimă a HAOSULUI DIN SĂNĂTATE: ce a pățit o familie stabilită în Italia, când a vrut să consulte un ortoped din Medgidia

Victimă a HAOSULUI DIN SĂNĂTATE: ce a pățit o familie stabilită în Italia, când a vrut să consulte un ortoped din Medgidia

Replica API 8 august 2018 | 03:50 374

Cardul european de sănătate pune probleme

Cardul european de sănătate pune probleme

Pentru a primi îngrijiri medicale urgențe în concediile peste hotare, turiștii români trebuie să dețină un card european de sănătate. La fel, și turiștii români care vin să-și facă vacanțele în țara noastră. Dar ce se întâmplă când un român, stabilit de câțiva ani peste hotare, posesor al unui card european de sănătate emis de un alt stat, are nevoie de îngrijiri medicale în țara noastră? Se lovește de necunoașterea legislației, dar și de o atitudine nepoliticoasă a cadrelor medicale, după cum ar fi pățit o familie stabilită în Italia, care a apelat la un ortoped care are în comodat un cabinet medical din ambulatoriul Spitalului Municipal Medgidia.

O familie de români stabiliți în Italia de ani buni au venit să-și facă concediul acasă, la Medgidia, împreună cu fiica lor în vârstă de 8 ani. Luni, 6 august, au avut nevoie să consulte un medic ortoped pentru fetița lor. Astfel că, după ce au realizat o radiografie s-au prezentat cu aceasta în ambulatoriul Spitalului municipal Medgidia, pentru a consulta specialistul. Aici, însă, au avut o experiență neplăcută, după cum reclamă un apropiat al familiei pe o rețea de socializare. „Profesionalism sau prostie crasă la Spitalul municipal Medgidia? Azi, un cetățean român care muncește în Italia, cu forme legale, de 15 ani, fiind în concediu acasă la Medgidia a trăit o experiență grotească când s-a dus cu fata lui de opt ani la medic. A făcut o radiografie contracost, știm că așa este, și noi am plătit, apoi cu radiografia a mers la medic să se programeze pentru un consult. Abia acum începe surpriza”, povestește cel care a făcut publică întâmplarea.

„Dacă nu aveți trimitere de la medicul de familie nu pot să vă fac programare a răspuns sec secretara sau asistenta. Păi am card de sănătate european valabil în toată Europa, a replicat tatăl, șocat de atitudinea răuvoitoare. Ha ha Ha, mă faceți să râd chiar nu râsesem azi. Poate este valabilă în Italia, nu la noi in România. Păi plătesc, vă rugăm frumos să ne faceți o programare. Ieșiți afară s-a isterizat doamna”, istorisește constănțeanul. Ulterior, fetița a fost văzută de un medic din cadrul Urgenței Spitalului Medgidia, dar care nu era de specialitate ortoped.

Ce spun reprezentanții Spitalului municipal Medgidia

Reprezentanții Spitalului municipal Medgidia au precizat pentru „Replica de Constanța” faptul că medicul ortoped respectiv nu este angajat al unității medicale, așa cum în mod eronat au înțeles părinții, ci are cabinetul medical în comodat. Mai mult, potrivit acestora, în cadrul Urgenței din Medgidia oferă consultații și un ortoped, dar numai în cursul dimineții, iar familia a ajuns după-amiază, când a primit sprijin din partea unui medic, dar care nu era de specialitatea respectivă. Acesta ar fi încercat inclusiv să ia legătura cu medicul ortoped, dar respectivul nu se mai afla la cabinet și nu putea consulta fetița în ziua respectivă.

De ce apar probleme în sistemul sanitar din cauza cardului european de sănătate

Din întâmplarea descrisă de constănțean pe rețeaua de socializare se ridică întrebarea: de ce nu le-a fost acceptat cardul european de sănătate, în condițiile în care România este stat membru UE? Potrivit reprezentanților Spitalului Municipal Medgidia, „dacă s-ar fi pus problema de internare în unitatea spitalicească, nu ar fi întâmpinat nicio problemă cu acest card european de sănătate. De asemenea, la Urgență nu se punea problema dacă exista acest card european de sănătate sau un alt tip de asigurare, serviciile acordate fiind gratuite”.

În schimb, în mediul privat sunt destule situații când pacienții cu acest tip de card se confruntă cu refuzuri din partea cadrelor medicale, de a fi consultați în baza acestui card. Motivul: neînțelegerea legislației în domeniu. Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cardul european de sănătate eliberat de România poate fi folosit „numai pe teritoriul statelor membre ale UE, pentru o perioadă de ședere de cel mult șase luni, dar nu produce efecte pe teritoriul României și nici nu creează nicio obligație pentru furnizorii de servicii medicale din România”. În schimb, cardurile europene de sănătate eliberate de alte state europene pentru cetățenii săi asigurați sunt valabile și produc efecte în România, iar „persoanele asigurate vor fi tratate în România în același mod precum asigurații români”. Dar, potrivit surselor noastre, pentru că se face o confuzie între cardurile europene eliberate de România și cele emise de alte state, pentru că nu s-a înțeles prea bine cine decontează serviciile respective și ce „căsuțe” trebuie completate, sunt întâlnite situațiile când, deși asigurați, pacienții străini – sau chiar și români stabiliți peste hotare – primesc servicii medicale doar contracost.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
niste neica nimeni care sterg la cur babaciunile italienilor vin si fac pretentii in romanica,far avea nici o contributie ,basca medicul privat,cum am zis niste kkti cu pretentii
4
3
societatea noastra.marea greseala a lui Dragnev a fost luarea in brate a iubitilor bugetari si pensionari speciali-no matter what-pe ideea''divide et impera''da dar MUIE DRAGNEA de-aia a aparut pentru ca cei din privat sunt umiliti de bugetarii de lux din marea familie comunista psd,MUIE PSD.daca dragnev era baiat destept,nu fura tot mai lasa putin si Romaniei dar asa sunt toti dictatorii din istorie vor totul sau nimic.Sper sa prind timpurile cand Romania va fi izbavita de gunoaiele astea umane.MUIE PSD!MUIE COALITIEI DE GUVERNARE!
2
2
Muie tie si tot neamului tau de asistati sociali dar cu pretentii! Sa vi se taie subventiile si gratuitatile si apoi sa va iau pe toti in pula de hahalere!
1
3
asa e in toata lumea . ai card de asigurare , intai suni unde esti asigurat , platesti consultatia , iei factura obligatoriu si apoi decontezi . birocratia este unica in lume .....
2
1
ce stricare la mate la domnii italieni,or fi din soiul celor care vorbesc italiana cu accent moldovenesc
0
4
Eu am fost nevoita sa ma stabilesc in spania datorita fetitei mele Roxana care are o boala de care medici nostri multi dintre ei nu stiu sa o trateze sau nici macar nu au auzit de ea. Dupa 10 ani cand am venit acasa in Ro tot nu se stie nimic de boala asta si nu se gaseste tratament a trebuit sa vin de urgenta in spania sa nu pateasca ceva copilu meu rusine nusi dau intetesu pentru nimic sunt alte 20de tari care pe parcursul anilor au cerut tratamentul pentru pacienti lor ai nostri pauza se strang fonduri ca lumea sa plece on strainatate sa se trateze ca ei nu sunt capabili sau pur si simplu p
4
4
Confunda cardul de sanatate european cu cardul Mastercard Platinum. Cardul de sanatate asigura urgentele si decontul in sistemul PUBLIC de sanatate. Pentru toate celelalte exista Mastercard. Asta are cabinet PRIVAT si poate nu lucreaza cu statul. Sau poate nu vrea sa accepte. Este privat.
8
4
Am venit in tara din Olanda. Asigurat cu card european. Fiind nevoit sa fac niste investigatii am fost nevoit sa scot peste tot bani din buzunar. Nici o institutie privata sau de stat nu a acceptat asigurarea. Toti radeau ca niste ........ . Parerea mea:dovada clara de incopetenta. Si vb romanului: Ce plm sa stau sa scriu eu atatea hartii,deconturi,mailuri. Ce dracu sunt alea?
8
5
Adevarul e ca nu a vrut sa dea spaga. Ca de aia a plecat din tara. Sa scape de jigodiile de pesedei ! Acum s-a convins ca a facut foarte bine !Muie pesede !
11
7
cei mai multi romani au plecat pe vremea lui basescu, situatia medicala a fost aceeasi idiferent de ce partid a fost la putere, aceeasi mizerie si la asigurarile medicale particulare!
7
4
Sa i se iea dreptu de libera practica acelui medic ortoped care are cabinetu in comodat . Cum sa nu acorzi asistenta medicala unui pacient care detine un card european . Acum inteleg idioti PSD-isti de ce au ales sa plece cei mai multi cetateni din Romania .
10
12
Doctorului de ce nu il faceti public?
10
8
Uite asa imi vine sa le iau nemul in plua! SI daca esti asigurat in Romania patesti la fel. LA ce PLM mai platesc radiografia daca statul pulii imi opreste bani in fiecare luna, de doua ori pentru ca am doua slujbe?Futu-va-n gat cu statul vostru de kkt! Astia care comenteaza aiurea sa va fereasca D-zeu sa aveti si voi nevoie de medicii pulii ca sa vedeti si voi cum e sa ia la mistoo o asistenta analfabeta care are salariul peste 1500 de euro, acum !
22
9
Toate hahalerele si japotele umane apr imediat la ziar daca au pile si fac scandal! Daca sunt atat de smecheri sa se duca in plm inapoi de unde au venit! Au plecat in strainatate pentru dorinta de parvenitism si pentru ca le pite Romania dar cand dau de freu fug inapoi la noi! In Romania nu platesc taxe si impozite asa cum platim noi cei ramasi in tara dar vor prioritate si servicii de calitate in sanatate! Niste mizerii!
11
21
Pai daca a venit de la italia la romania la....Cum SE zice la voi la romania....la spital...
8
22

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108