REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Video! Incendiile de VEGETAȚIE USCATĂ puse INTENȚIONAT pot provoca DAUNE URIAȘE

Video! Incendiile de VEGETAȚIE USCATĂ puse INTENȚIONAT pot provoca DAUNE URIAȘE

Replica API 6 august 2021 | 12:05 674

Odată cu temperaturile ridicate ale mediului, tot mai multe incendii de vegetație uscată au loc. Condițiile meteo nefavorabile sau descărcările electrice pot declanșa un incendiu natural. O altă cauză care poate duce la izbucnirea unui incendiu de vegetație poate fi chiar omul, iar acest fenomen ia amploare în ultima perioadă, tot mai mulți provocând în mod deliberat astfel de incendii. Arderile necontrolate pot fi soldate, de cele mai multe ori, cu însemnate pagube materiale, pun în pericol fondul forestier, produc efecte negative asupra solului și factorilor de mediu, iar în unele cazuri se înregistrează chiar pierderi de vieți omenești.

Tot mai multe incendii de vegetație sunt produse de om

Incendiile de vegetație uscată sunt din ce în ce mai prezente. Unele dintre ele pornind din cauza temperaturilor extrem de ridicate de afară, în timp ce altele sunt puse în mod intenționat de către cetățeni.

De regulă, aceste situații de urgență se produc pe fondul utilizării de către oameni a focului deschis pentru arderea resturilor din curți, grădini și de pe terenurile agricole, iar condițiile de vânt și nerespectarea măsurilor obligatorii de protecție constituie elemente care întrețin şi favorizează propagarea focului. Arderile necontrolate pot fi soldate, de cele mai multe ori, cu însemnate pagube materiale, iar în unele cazuri, din păcate, se înregistrează chiar și morți.

Amenzi uriașe pentru foc pus intenționat

Arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și în general a deșeurilor compostabile este interzisă din data de 20 februarie 2021. Sancțiunile pot ajunge de 400 lei la 800 lei, pentru persoanele fizice, și de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice.

Recomandări ISU pentru evitarea situațiilor de acest gen

Pentru că incendiile de vegetație uscată pun în pericol mediu înconjurător, bunurile și uneori chiar viața, vă reamintim măsurile specifice de prevenire a acestui tip de incendii: nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt; nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc); arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.); interesaţi-vă la Primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii; arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc; asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia; educați şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce nu sint acuzati de terorism?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108