REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

VILA ISTORICĂ Teodorou Rousou, SCOASĂ la VÂNZARE

VILA ISTORICĂ Teodorou Rousou, SCOASĂ la VÂNZARE

Replica API 9 noiembrie 2020 | 15:29 3769

Casa Teodorou Rousou, una dintre clădirile reper din centrul istoric al Constanţei, a fost scoasă la vânzare pentru suma de 360.000 de euro. Aflată pe strada C.A. Rosetti nr. 6, la 200 de metri de Piaţa Ovidiu, vila a fost construită în 1897. Vila Teodorou Rousou, monument istoric de clasă B, alături de alte reşedinţe precum vila Şuţu, casa Manicatide sau casa Constandini, se înscrie în cercul restrâns şi extrem de valoros din punct de vedere istoric şi arhitectural al imobilelor greceşti din Constanţa.

Ridicată în 1897, locuința situată la numărul 6, pe strada C. A. Rosetti, este “o construcție cu patru nivele – subsolul și mansarda sunt înalte – și învelitoare de țiglă”, se arată în lucrarea “Constanța-aventura unui proiect european” a criticului de artă Dr. Doina Păuleanu. Clădirea monumentală, cu o geometrie riguroasă, desenată în spiritul unui stil Neoclasic târziu, este un omagiu de secol XIX pentru marii constructori ai lumii antice. “Cu soclul din piatră de extracție medievală, clădirea beneficiază de simetrie verticală; cele două ferestre ale parterului au în partea superioară câte un fronton cu acrotere susținut de cariatide; deasupra lor ferestrele corespunzătoare sunt prevăzute cu arhitravă susținută de console-cariatide situate lateral, deasupra fiecărei uși de intrare; cornișa puternic reliefată este susținută pe console cu volute și o friză îngustă cu frunze de acant. Între ferestrele decorate ale etajului se află, aproape ilizibilă, o inscripție în limba greacă; ușile de intrare din lemn cu decorație neoclasică – denticuli, capitel - au incizată monograma T.R.”, precizează criticul de artă constănțean.

Istoricul clădirii

Tocmai această monogramă ne destăinuie identitatea primului proprietar al impunătoarei vile, grecul Teodorou Rousou. Informațiile cu privire la omul de afaceri sunt însă lapidare. Deținătorul unei averi însemnate, Rousou a fost unul dintre comercianții care au beneficiat din plin de pe urma alipirii Dobrogei la România în urma Războiului de Independență din 1877. Construcția de nave, comerțul și transportul maritim, precum și investițiile imobiliare i-au adus o ascensiune rapidă în noul stat apărut pe harta lumii. Iar vila pe care construit-o trebuia să fie mărturia proaspătului său statut.

Degradată și neîntreținută corespunzător în anii comunismului și în cei care i-au urmat, vila Teodorou Rousou rămâne una dintre clădirile reper ale Peninsulei constănțene. Alături de alte reședințe precum vila Șuțu, casa Manicatide sau casa Constandini se înscrie în cercul restrâns și extrem de valoros din punct de vedere istoric și arhitectural al imobilelor grecești din Constanța.

În prezent imobilul se află în plin proces de reabilitare și restaurare. Iar la finalul proiectului, suprafața sa va fi extinsă si va ajunge la peste 700 de mp.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ion casa cu lei este explotara de prietenul actualului primar comanescu numai ca nu investesti in cladirea comform contractul ui c-a dat spaga si pe vremea lui mazare si-a lui fagadau cum a facut si dusu cu restaurant nord care-i in paragina acum
5
0
se spune si se scrie ,patru niveluri
1
0
pt asta care a postat la 11.22, mai uita-te si tu la siteurile imobiliare din Constanta si vezi ca sunt case din chirpici in Coiciu care se vand si cu 150 000 de euro, deci 200 000 de euro nu are cum sa faca vila asta, plus ca-i monument istoric si nu este in Coiciu ci este intr-o zona foarte centrala.Evident ca cel care o cumpara trebuie sa aibe foarte multi bani sa o restaureze, dar cred ca merita avnad in vedere fumusetea si valoarea istorica
1
1
Pretul este absolut exagerat. Mai mult de 200.000 euro nu merita. Are nevoie de reparatii capitale foarte costisitoare iar avizele vor fi un cosmar fiind monument istoric. In plus proprietarul nu are nici terenul de sub ea. Atata banet ptr. un morman de caramizi coapte nu o sa dea nimeni. Chiar si fraierii isi dau seama ca imobilul este mult supraevaluat.
1
4
si macar daca s ar vinde sa se gaseasca cineva care sa o reabiliteze in plus mai aflam si noi informatii despre cladirile istorice pe langa care trecem fara sa stim nimic .Ce se intampla cu Casa cu lei ?????
13
0
Agent imobiliar sau nu, sunt de parere ca avem nevoie si de astfel de articole, care pun in valoare patrimoniul cultural al orasului. Felicitari!
9
2
Virgil Stoian este agent imobiliar?In ultima vreme face reclama cladirilor aflate la vanzare in zona peninsulara!
13
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108