REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

VIOLENŢA DOMESTICĂ, "pe val"! Anchetele au scos la iveală detalii importante!

VIOLENŢA DOMESTICĂ, "pe val"! Anchetele au scos la iveală detalii importante!

Replica API 7 aprilie 2017 | 08:19 410

Bărbaţii care-şi bat partenerele pot fi recunoscuţi imediat!

Bărbaţii care-şi bat partenerele pot fi recunoscuţi imediat!

Violența domestică încă este prezentă în România, inclusiv la malul mării, și, din păcate, vorbim despre multe cazuri. O statistică ar fi irelevantă și asta pentru că aici intervine cifra neagră a criminalității. Adică multe femei, de rușine sau din lipsă de informații, nu depun plâgeri la Poliție! Însă, oamenii legii au precizat că este foarte important să se sune la 112 atunci cânt sunt în pericol. Un alt detaliu este acela de a nu se încuia în bucătărie. De ținut minte sunt și niște amănunte, evidențiate de polițiști care au prins experiență din multiplele anchete, prin intermediul cărora femeile ar trebui să descopere că stau cu un bărbat violent!

Violența în familie reprezintă orice agresiune fizică, psihică, verbală, sexuală sau economică, săvârșită cu intenție de către un membru al familiei, împotriva altui membru al aceleiași familii. Ea nu se manifestă într-un episod izolat, ci se repetă atunci când nu se iau măsuri. Violența în cuplu nu apare din cauza stresului de la serviciu și nu este o urmare firească a unor neînțelegeri în familie, nu dispare dacă nu se iau măsuri împotriva agresorului, nu poate fi motivață de comportamentul victimei și nu este o chestiune privată.

Victima are dreptul să fie informată și ajutată la nevoie. Important este ca în momentul solicitării unui sprijin, victima să găsească voința necesară pentru a merge până la capăt cu demersurile legale pentru tragerea la răspundere a agresorului. În condițiile în care aceasta renunță la demersurile legale limitează singură posibilitățile legale ale autorităților de a îi acorda sprijin, au spus polițiștii.

Portretul unui partener violent: amenință cu suicidul!

Violența este parte din cotidianul nostru, dar acceptarea ei în mod facil reprezintă o adevărată problemă. Atunci când discutăm despre violență domestică, în opinia publică apare în prim plan violența fizică, ori problema violenței fizice este doar un efect al acceptării în primă fază a violenței și a conduitelor manipulative la nivel psihic, au mai precizat oamenii legii.

Când vorbim de violență domestică ce afectează în primul rând psihic victima, vorbim despre acceptarea acesteia a următoarelor tipuri de conduite toxice: partenerul/partenera trimite foarte multe sms-uri și sună non-stop atunci când nu sunțeti împreună, ca vă verifice; cere mereu explicații despre locurile în care mergeți, cu cine vă întâlniți, ce faceți – fiindcă nu are încredere în dumneavoastră și este foarte posesiv/ă; întreabă permanent ce faceți cu banii, ce achiziționați și cât costă fiecare lucru; critică felul în care vă îmbrăcați și cere să vă schimbați ținuta atunci când i se pare că ar fi indecentă; încearcă să vă izoleze de prieteni/prietene, nu vă lasă să vă vedeți cu familia și se enervează dacă vă întâlniți cu cineva fără a fi însoțit de el/ea; vă acuză mereu, fără motive întemeiate că înșelați; vă jignește sau vă acuză de față cu alte persoane; vă insultă folosind cuvinte cu conotație sexuală; vă limitează accesul la diferite programe de educație sau chiar la găsirea unui loc de muncă; amenință cu suicidul; are impresia că datoria dumneavoastră este să îi faceți constant pe plac.

Atunci când izbucnește un episod cu violențe fizice vă recomandăm să sunați imediat la 112; când nu puteți fugi din casă, încercați să vă închideți într-o cameră cu un telefon și sunați la poliție; dacă nu ați apucat să luați telefonul mobil cu dumneavoastră, strigați tare ca să vă audă vecinii sau deschideți geamul și cereți ajutor; nu vă adăpostiți în bucătarie (acolo sunt obiecte suficiente cu care agresorul vă poate răni); dacă nu ați reușit să scăpați de agresor, încercați să vă protejați de lovituri cele mai sensibile părți ale corpului (fața și capul); spuneți-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la vecini/rude de încredere; pentru siguranța dumneavoastră, părăsiți domiciliul dacă agresorul încă mai este în casă sau banuiți că se întoarce; așteptați afară, într-un loc sigur până ajunge poliția; în cazul unor răniri nu ezitați să mergeți la spital pentru consult medical și solicitați ordinul de protecție.

Pașii pe care trebuie să-i parcurgă victima: iată unde trebuie să ceară ordin de protecție!

Durata măsurilor de protecție dispuse de instanța de judecată nu poate depăși șase luni de la data intrării în vigoare a ordinului de protecție. Ordinul se emite în maxim 72 de ore de la momentul înregistrării cererii. Competența de emitere a ordinului de protecție aparține judecătoriei în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința victima. Titularul cererii de emitere a unui astfel de ordin este însăși victima. Cererea poate fi introdusă personal sau prin reprezentant legal și este scutită de timbru judiciar. Sunt acceptate și probe audio, cu condiția ca acestea să fie însoțite de transcrierea înregistrării.

Când vorbim despre violența în familie, statisticile oficiale sunt doar pur orientative, pentru că cifra neagră a criminalității pe acest domeniu este cu siguranță semnificativă. Din rușine, lipsă de informare, educație, lipsa unor resurse financiare multe dintre femei acceptă violența domestică ca și normalitate în viața lor, considerând că astfel vor asigura copiilor un cămin. Această mentalitate este complet eronată, un copil crescut într-un mediul violent va deveni ulterior un adult cu probleme de comportament, ori acest lucru nu este scopul unui cămin și nici a formării uni adult echilibrat.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108