REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

"Vom aduce Lumina Sfântă din largul mării, aşa cum va fi fost ea adusă de Sfântul Apostol Andrei"

"Vom aduce Lumina Sfântă din largul mării, aşa cum va fi fost ea adusă de Sfântul Apostol Andrei"

Replica API 21 aprilie 2011 | 00:00 147

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, despre Slujba de Înviere pe plajă:

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, despre Slujba de Înviere pe plajă:

Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge şi în acest an la Constanţa. Ierarhul Tomisului a declarat, pentru "Replica", faptul că Lumina Sfântă va ajunge de la Bucureşti la Constanţa cu un transport special şi apoi va fi împărţită bisericilor. Înalt Prea Sfinţitul Teodosie va fi cel care va împărţi Lumina Sfântă de la Ierusalim miilor de credincioşi ce vor participa sâmbătă noaptea la Slujba de Înviere care va fi oficiată de Arhiepiscopul Tomisului şi de un sobor de preoţi pe plaja Modern din Constanţa.

Reporter: Slujba de Înviere va avea loc pe plaja Modern. Cum veţi aduce Lumina Sfântă la Constanţa?

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie: Ca şi în anii trecuţi, Sfânta Lumină va fi adusă de la aeroport de delegatul Patriarhiei şi va fi dată către protoierei, care o va împărţi la biserici. Lumina Sfântă va fi adusă şi la noi. Cum deja am creat o tradiţie, pentru că avem această mare minunată, vom aduce Lumina Sfântă din largul mării pentru a împărtăşi această făclie luminoasă credincioşilor, aşa cum va fi fost ea adusă de Sfântul Apostol Andrei când a venit prima dată aici în Dobrogea. N-avea cum să vină altfel decât pe apă şi să aducă Sfânta Lumină, iar noi reactivăm acel moment plin de emoţie, de bucurie şi de sfinţenie când Sfântul Andrei ne-a adus Lumina Naşterii noastre în Hristos şi a creşterii noastre duhovniceşti.

Rep.: Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge şi în acest an la Mangalia?

IPS Teodosie: Va ajunge şi la Mangalia, pentru că toţi sunt ai noştri şi toţi trebuie să se bucure de această Sfântă Lumină.

Rep.: Arhiepiscopia Tomisului va oferi şi în acest an făclii credincioşilor care vor asista la Slujba de Înviere?

IPS Teodosie.: Şi în acest an avem făclii pentru credincioşi pentru a-i bucura cu un dar pe care o să-l facem din partea noastră.

Rep.: Înalt Prea Sfinţia Voastră, vă rugăm să le transmiteţi un mesaj credincioşilor cu ocazia sărbătorilor pascale

IPS Teodosie: Sărbătorile de Paşti sunt cele mai mari, cele mai înălţătoare. Paştele este pregătit de Săptămâna Patimilor, în care Fiul lui Dumnezeu întrupat Mântuitorul Hristos vine să răscumpere păcatele oamenilor, să omoare moartea, să prădeze iadul şi apoi, prin Înviere, să facă începutul unei noi vieţi. O viaţă veşnică, fără durere, fără suspin, fără întuneric, fără umbră. Paştele este sărbătoarea sărbătorilor pentru că aici îl regăsim pe Dumnezeu, în mijlocul firii înconjurătoare. O fire care renaşte, o fire care înviază ea însăşi, o fire care se înnoieşte şi se luminează. Această Lumină a Învierii este maxima bucurie pe care o poate aduce Dumnezeu oamenilor. Hristos Înviază din morţi ca să fie începutul Învierii tuturor. După El Înviază toată lumea, chiar mormintele s-au deschis când s-a făcut cutremur murind El pe Cruce. Când a coborât la iad a venit cu sufletele strămoşilor , iar trupurile unor morţi au şi Înviat. Învierea este cu adevărat apogeul Mântuitorului Iisus Hristos căci prin Înviere toate se înnoiesc, toate se fac noi, toate devin sfinte şi curate. Hristos însuşi se îmbracă în haină de lumină. Lasă giulgiul în mormânt şi se îmbracă în haină de Lumină, dar pentru noi cei trupeşti şi cu păcate nu avem cum să-i vedem haina de Lumină. Pentru noi şi-a lăsat un văl de stofă pe trupul său ca noi să nu ne ardem de Lumina Învierii sale, dar îl vedem pătrunzând în casele cu uşile încuiate străbătând distanţele cu viteza gândului şi făcându-se nevăzut atunci când voia cineva să-l cuprindă. Nu-l mai ţine nici spaţiul, nici timpul pentru că se ridică deasupra categoriilor limitate.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108