REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Vot obligatoriu în România? Cât va fi amenda pentru absenţa la vot

Vot obligatoriu în România? Cât va fi amenda pentru absenţa la vot

Replica API 10 iunie 2014 | 00:00 214

Proiect la Camera Deputaţilor

Proiect la Camera Deputaţilor

Luptătorul "anticiocoi", Dan Diaconescu, care a revenit în stilul clasic şi senzaţional în prim-planul politicii, întrucât negociază intens cu PSD chiar şi accesul la guvernare, îşi inspiră viitorii colegi. După ce a anunţat că doreşte introducerea votului obligatoriu în România, social-democraţii se conformează şi deputatul PSD de Neamţ, Ioan Munteanu, pregăteşte o iniţiativă legislativă prin care participarea la vot să fie obligatorie, în caz contrar fiind prevăzute amenzi. În termen de aproximativ o lună, iniţiativa legislativă va fi supusă dezbaterii comisiilor parlamentare, iar modelele, potrivit iniţiatorului, sunt preluate din Spania, Luxembourg şi o parte din Grecia. "Cred că necesitatea vine de la ceea ce s-a constatat în ultima perioadă, respectiv, o prezenţă foarte slabă la vot. Apoi, nemulţumirea vine după ce partidele realizează scorurile, dar şi din partea celor care nu au fost la vot. O altă problemă foarte importantă este aceea că o prezenţă obligatorie la vot ar înlătura sau ar diminua foarte mult şi cumpărarea votului. Nimeni nu şi-ar mai permite să cumpere toate voturile de pe listă. Sunt câteva argumente foarte serioase, care m-au determinat să mă gândesc la o astfel de iniţiativă legislativă", a declarat Munteanu, pentru "Replica". Amenda pentru absenţa la vot ar putea fi consistentă pentru buzunarele românilor. Pentru că democraţia la noi nu funcţionează decât cu împinsul de la spate, social-democratul s-a gândit şi la sancţiuni contravenţionale. "Noi suntem în cazul în care nu putem să ne permitem ca anumite ţări, chiar şi Grecia, are amenzi foarte ridicate şi celelalte state care au acest vot au amenzi contravenţionale, mă refer la Belgia, Luxembourg, Cipru şi mai sunt două, cu vot obligatoriu, Italia şi Portugalia, în schimb acolo nu sunt sancţiuni şi prezenţa este scăzută în continuare, nu se ţine cont de această prevedere fără un efect care să îl determine pe om să vină la vot. Pot să vă spun că noi, acum, suntem în stadiul în care ne gândim. În primă instanţă, dar nu ştiu dacă cifra rămâne corectă, ne-am gândit la o amendă mai scăzută, având în vedere faptul că veniturile românilor sunt foarte scăzute şi nu ar fi normal şi spunem noi că discuţia pe care o să o purtăm o să înceapă de undeva de la 1.000 de lei, lipsa de la vot. Nu ştiu sigur dacă asta va rămâne", a precizat Munteanu.

Alegeri reluate la nesfârşit, cu "votul nemulţumitului". Ce se întâmplă cu românii din diaspora

În ciuda crizei teribile în care grecii susţin că se scaldă, ei îşi permit să îşi aducă cetăţenii din străinătate, în ţară, să voteze, pe cheltuiala statului. Evident, aşa ceva nu ar putea fi aplicat în România, însă Munteanu s-a gândit la o soluţie şi pentru ei şi nu numai. "O altă problemă pe care trebuie să o luăm în calcul este că trebuie să fim mai atenţi cu persoanele foarte în vârstă şi cele bolnave, care nu vor fi obligate prin această prevedere să se prezinte la vot, dar cu o singură condiţie: cu 30 de zile înainte, trebuie să anunţe Autoritatea Permanentă Electorală sau Prefectura, vom vedea pe cine anume, că cineva din familie este indisponibilă pentru alegeri. Încercăm să îmbrăcăm şi imposibilitatea unor oameni care sunt îndreptăţiţi să nu meargă la vot. Cu românii din diaspora e mult mai complicată treaba. Nu putem noi acum să îi sancţionăm, deşi grecii îi aduc din America, îi costă avion dus-întors, ca să voteze. La greci, nu se votează în America. Vedeţi, cât de complicat este. Suntem încă în stadiul în care ne gândim la forma cea mai uşoară, să nu îl facem să vină în ţară. Probabil, tot un număr mai mare de secţii de votare, în funcţie de numărul românilor din zonele respective, cât mai aproape de ei", a precizat social-democratul, care propune şi o inovaţie: votul nemulţumitului, cu căsuţa specială. "Am mai venit şi cu altă prevedere, pentru cei nemulţumiţi, pentru că sunt oameni care vor spune că nu le convin nici candidaţii, nici programul politic. Atunci, ne-am gândit, ca şi în Spania, cu o căsuţă pentru votul nemulţumitului, dar care să nu fie trecut la voturile nule. Să presupunem prin absurd că, într-o localitate, la un vot local sau la parlamentare, numărul celor care pun în căsuţa albă este de 50 + 1 vot, obligatoriu trebuie o nouă rundă de alegeri", a concluzionat Munteanu, pentru "Replica".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108