REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Vrea să rămână în România: are peste 80 de premii şi participări la competiţii din domeniul electronicii

Vrea să rămână în România: are peste 80 de premii şi participări la competiţii din domeniul electronicii

Replica API 23 noiembrie 2016 | 00:00 161

Olimpic!

Olimpic!

Alexandru Şerban

Tinerii din Constanţa nu se gânesc tot timpul la ce vor să facă mai departe, iar perioada liceului, pentru mulţi reprezintă o etapă de legare de prietenii şi impunerea poziţiei în viaţa socială. Pentru alţii, liceul reprezintă pregătirea drumului pe care să îl urmeze pentru o carieră reuşită. La Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii din Constanţa, un elev a strâns peste 80 de premii şi participări la diverse competiţii din domeniul electronicii.

Numele lui este Alexandru Şerban şi este în clasa a XII-a la liceul menţionat. De când se ştie este pasionat de electrică şi electronică, iar acest lucru s-a văzut de când era mic, iar în doar 4 ani de liceu, a strâns peste 80 de premii şi participări la diverse concursuri, olimpiade şi conferinţe. Panoul unde sunt afişate diplomele elevilor este ocupat pe jumătate de tânărul aspirant la meseria de inginer. Cu mândrie, declară că nu vrea să plece din România pentru că el crede şi ştie că se poate face carieră şi aici. Nu vrea să renunţe la ţara care l-a învăţat să facă o bobină, să înţeleagă cum funcţionează un transformator sau să construiască, în miniatură, o barieră optică. El vrea ca, pe viitor, cunoştinţele lui să fie utile României.

„Am peste 80 de participări şi premii. Sunt foarte multe diplome ale elevilor noştri, de peste tot din ţară. Am participat şi la proiecte cu mai multe facultăţi, licee şi asociaţii din ţară, dar şi din străinătate. Am participat la Ploieşti, anul trecut, la un concurs, unde am luat premiul special, pe electric. Eu am fost la o sesiune de comunicări ştiinţifice anul trecut la Universitatea Ovidius. La Procopiu, am diploma „Coandă” şi diploma „Newton”, de pe partea tehnică. Mă descurc destul de bine cu timpul liber. În momentul în care ceri să fii coordonat de către un profesor, te ajută cu tot ceea ce se poate. De exemplu, dacă într-o lucrare am greşit o exprimare, profesorul îmi explică şi mă roagă să modific şi eu fac de fiecare dată tot ce trebuie făcut. Pentru mine, locul I la Olimpiada Naţională de la Iaşi de anul trecut este cel mai important premiu câştigat, din punct de vedere emoţional. Am fost pe partea de lucrări de laborator şi am luat premiul I.

A fost prima naţională la care am fost vreodată. Ni s-a oferit un montaj şi mai multe cerinţe. De exemplu, aveam un montaj: rezistenţă, condensator şi bobină. Trebuia să măsurăm diferiţi parametri ai circuitului respectiv. A fost prima naţională şi chiar a însemnat ceva pentru mine”, a punctat Alexandru Şerban, cu multă mândrie.

„Aș vrea să îmi asum acest risc, să stau în România”

Nu vrea să părăsească țara. Vrea să studieze în România și să lucreze tot aici, pentru că nu dorește să plece în afară așa cum fac majoritatea tinerilor care doresc să facă carieră și să câștige bani frumoși. Nu vrea să urmeze cursul pe care tot mai mulți tineri îl aleg, pentru că teama de a face ceva cu cap în România este mult prea mare. El alege să rămâne, cu multă ambiție și cu o siguranță mare subliniează motivul pentru care nu dorește să facă meseria pe care și-o dorește, cea de inginer, în afara țării.

„Eu mă gândesc să mă duc mai departe pe Politehnică și peste 10 ani, posibil să fiu inginer, posibil economist, posibil să conduc un avion. Aș sta în țară, aș și pleca. Vreau să încerc mai mulți ani, măcar primii 5 ani să văd cum mă descurc în țară. Atunci, dacă văd că nu pot să mă descurc în țară, voi pleca în afară, să stau 10 ani, dar să mă întorc. Dinainte să ajung la liceu am vrut să plec din țară. Acesta a fost scopul meu, dar cu timpul m-am gândit: poate am o șansă, poate am să dau lovitura! Aș vrea să îmi asum acest risc, să stau în România. Pentru că știu că dacă mă duc în afară, am să reușesc, fără nici o problemă”, a declarat Alexandru Șerban.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108