REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Vrei să ai o inimă sănătoasă? Află totul despre colesterol

Vrei să ai o inimă sănătoasă? Află totul despre colesterol

Replica API 8 mai 2020 | 00:00 976

Colesterolul este o grăsime. Una specială pentru noi, oamenii. Din această cauză, natura a creat mecanisme să o producem, în cazul în care nu o găsim în alimentație. Colesterolul intră în compoziția membranelor (pereților) celulare și tot el este baza producerii unor hormoni. De aceea nu putem trăi fără colesterol, scrie ziarmedical.ro.

Dacă există prea mult colesterol în sângele circulant, acesta se depune pe pereții arterelor formând așa numitele placi de aterom. Acestea sunt responsabile de apariția și agravarea bolilor cardio-vasculare (cele mai grave fiind infarctul miocardic și accidentul vascular), dar și a demenței senile. Colesterolul crescut este deci, o boală? Nu. Este doar un semnal de alarmă.

Colesterolul crescut, marker al inflamației ficatului

În general, colesterolul crește ușor în perioada toamnă – iarnă și scade primăvara-vara. Aici are un rol sedentarismul, alimentația, dar și adaptarea organismului la frig.

S-a observat de asemenea o tendință de creștere a colesterolului la femeile la menopauză, în caz de hipotiroidie, la persoanele cu indice de masă corporală crescut (obeze) sau în cazul în care circumferința taliei depășește 80-89 cm la femei și 90-100 de centimetrii la bărbați.

Fumatul este dovedit ca un factor care influențează creșterea colesterolului, în timp ce exercițiul fizic acționează cu rol protector, în sensul menținerii colesterolului în limite normale.

Există și predispoziții familiale de a avea colesterolul crescut, care poate sau nu să fie însoțit și de predispoziția la boli cardio-vasculare.

Dar, cei mai mulți cercetători consideră, mai nou, colesterolul crescut ca un market al inflamației ficatului.

Colesterolul este important pentru viață, dar excesul este de evitat.

Colesterolul, folosit de organismul uman, provine parțial din producția proprie, producerea lui având loc în ficat, parțial din aportul alimentar. Dacă mâncam alimente care conțin colesterol în cantitate mai mare (alimente de origine animală), exista niște mecanisme care ajustează corespunzător producția proprie. Sigur, dacă exageram consumul de gălbenuș de ou, carne grasă, dar mai ales grăsimi (margarina) și zahăr, aceste mecanisme sunt perturbate. Alimentele de origine vegetală nu conțin colesterol. Deci, atunci când vedem că pe eticheta eticheta unei sticle de ulei scrie“colesterol-free” este adevărat, dar un non-sens.

Dar cel mai grav este când consumăm alimente care ”obosesc” ficatul. Iar acesta răspunde cu o producție exagerată de colesterol. De aceea, în cazul în care rezultatele analizelor arată un colesterol mărit, înainte de a merge la programarea obligatorie la medic este imperios necesar să se diminueze din alimentație: dulciurile, margarina, alcoolul, sucurile de fructe (Fructoza din fructe se metabolizează în ficat prin aceleași mecanisme ca și alcoolul, iar sucurile aduc cantități mari de fructoză rapid absorbabilă)

De asemenea, chiar până la vizita medicală trebuie să se reducă consumul de medicamente și să se ia doar acele medicamente care sunt prescrise de medic ca fiind absolut necesare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108