REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Zeci de maşini sunt abandonate pe străzile oraşului! Ce amendă riscă proprietarul?

Zeci de maşini sunt abandonate pe străzile oraşului! Ce amendă riscă proprietarul?

Replica API 18 februarie 2017 | 08:52 365

Constănțenii au făcut un obicei din a-și abandona mașinile pe străzile din municipiu! Putem observa cum un număr mare de mașini sunt lăsate în condiții dezastruoase pe străzile orașului de la malul mării, pe trotuare sau chiar parcate pe spațiile verzi dintre blocuri.

Deși numărul locurilor de parcare este cu mult mai mic decât nevoile reale ale șoferilor constănțeni, zeci sau chiar sute de mașini sunt abandonate pe străzile municipiului Constanța de către cetățeni, ocupând locuri atât pe trotuare cât și pe străzi și spații verzi. Spre exemplu, autoturismul din imagine este abandonat și se află de o perioadă lungă de timp, potrivit unor surse, pe strada Theodor Burada din municipiul Constanța. Potrivit autorităților locale constănțene, există câteva condiții ca un proprietar care își abandonează autoturismul pe drumurile publice din municipiul Constanța să poată fi sancționat. Astfel, una dintre condiții o reprezintă faptul că autoturismul poate fi sancționat după ce s-a aflat abandonat pentru minimum un an de zile. Poliția Locală aplică o somație pe parbrizul mașinii, în urma unei sesizări făcută de cetățenii deranjați de aceasta. Potrivit legii 421/2002, proprietarul autoturismului primește o sancțiune contravențională între 1.000-2.000 lei.

Pentru vehiculele în privinţa cărora există indicii temeinice că ar fi fără stăpân sau că ar fi abandonate, aflate pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, agenţii constatatori din aparatul propriu al consiliului local, împuterniciţi de primar, precum şi agenţii aparţinând organelor de poliţie vor întocmi procese-verbale de constatare. În termen de 30 de zile de la întocmirea procesului-verbal de constatare organele de poliţie efectuează cercetări pentru identificarea proprietarului sau, după caz, a deţinătorului legal al vehiculului.

Pe baza rezultatului cercetărilor efectuate de agentul constatator primarul emite, la propunerea agentului constatator care a încheiat procesul-verbal de constatare, potrivit art. 3, o dispoziţie prin care declară vehiculul ca fiind fără stăpân sau abandonat.

Vehiculele fără stăpân sau abandonate, precum şi bunurile aflate în interiorul acestora sunt inventariate, expertizate, ridicate, transportate şi depozitate, prin grija agentului constatator, într-un loc special amenajat de către autorităţile administraţiei publice locale.

În vederea identificării proprietarului sau a deţinătorului legal al vehiculului fără stăpân, primarul aduce la cunoştinţă publică caracteristicile tehnice ale vehiculului şi locul de unde acesta a fost ridicat, prin anunţ publicat într-un cotidian local, în termen de 5 zile de la întocmirea procesului-verbal de constatare.

Restituirea vehiculului către proprietarul sau deţinătorul legal se face pe bază de proces-verbal de predare-primire, în termen de 10 zile de la data la care persoana care reclamă vehiculul face dovada: c alităţii de proprietar sau deţinător legal al acestuia; achitării tuturor taxelor şi impozitelor prevăzute de lege; achitării sumelor corespunzătoare cheltuielilor efectuate pentru inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea şi paza vehiculului; plăţii la zi a tarifului de parcare, în cazul vehiculelor ridicate din parcări. Odată cu predarea vehiculului către proprietarul sau deţinătorul legal se predau şi bunurile aflate în interiorul acestuia.

Dacă în termen de 30 de zile de la data anunţului proprietarul sau deţinătorul legal nu se prezintă în vederea ridicării vehiculului, acesta trece de drept în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale din raza căreia a fost ridicat, liber de orice sarcini, prin dispoziţie a primarului, şi urmează să fie valorificat prin vânzare, în condiţiile legii, sau predat unei unităţi de colectare şi valorificare a deşeurilor, în funcţie de starea vehiculului.

În cazul vehiculului abandonat primarul, la propunerea agenţilor constatatori prevăzuţi la art. 3, îl somează pe proprietarul sau deţinătorul legal al acestuia, prin scrisoare recomandată cu aviz de primire, ca în termen de 5 zile de la primire să ridice vehiculul aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţii administrativ-teritoriale. Dacă proprietarul sau deţinătorul legal al vehiculului abandonat nu răspunde somaţiei primite, devin aplicabile prevederile. După expirarea unui termen de 10 zile de la data somaţiei adresate proprietarului sau deţinătorului legal, vehiculul trece de drept în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază teritorială se află şi va fi predat unei unităţi de colectare şi valorificare a deşeurilor. Trecerea vehiculului în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale se constată prin dispoziţie a primarului. Dispoziţia se comunică de îndată proprietarului sau deţinătorului legal al vehiculului. Dispoziţia primarului poate fi atacată, în termen de 5 zile de la comunicare, la instanţa de contencios administrativ, în condiţiile legii.

Ce amenzi riscă cei care își abandonează mașinile!

În situaţia în care, până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, proprietarul sau deţinătorul legal al vehiculului abandonat achită suma de 2.000 lei cu titlu de amendă, dispoziţia primarului rămâne fără obiect, iar vehiculul va fi restituit acestuia. Amenda se face venit la bugetul local. Prevederile se aplică şi în cazul în care amenda a fost plătită până la predarea vehiculului către unitatea de colectare şi valorificare a deşeurilor. În situaţia în care, până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, proprietarul sau deţinătorul legal al vehiculului abandonat achită suma de 2000 lei cu titlu de amendă, dispoziţia primarului rămâne fără obiect, iar vehiculul va fi restituit acestuia. Amenda se face venit la bugetul local.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei refuzul proprietarului sau al deţinătorului legal al vehiculului de a se conforma somaţiei prevăzute în lege. Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii se fac de către împuterniciţi ai primarului sau de către ofiţerii şi subofiţerii de poliţie. Amenzile se fac venit la bugetul local.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu va ganditi ca in Romania nu exista doar hoti sa aiba bani de benzina si asigurarte si mai exista si clasa muncitoare cu studii superioare si facultate la stat cu bursa care primesc sal;ariul minim pe economie si nu au bani nici de BILET DE AUTOBUZ ?
8
0
Daca masina e cu taxele la zi inseamna ca nu este abandonata. Doar nefolosita din diverse motive, ex. proprietarul este navigator, nu mai are cine s-o conduca, etc. De obicei astfel de masini nu sunt lasate la intamplare. Si pe langa faptul ca sunt murdare, nu prezinta defecte majore.
5
2
Daca isi plateste impozitul poate sa se cace in gura ta? Ca doar isi plateste impozitul...
5
4
Isi plateste impozitul pe masina carece problema voastra?
9
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108