REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Zgonea: Putem acţiona legal ca Neamţu să nu mai intre în Parlament. Cei bruscaţi pot depune plângere

Zgonea: Putem acţiona legal ca Neamţu să nu mai intre în Parlament. Cei bruscaţi pot depune plângere

Replica API 19 septembrie 2013 | 00:00 135

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că a cerut o analiză internă privind incidentul de marţi din plenul Parlamentului din timpul discursului premierului şi a sugerat că Mihail Neamţu ar putea să nu mai intre în Parlament. Zgonea l-a criticat pe deputatul Remus Cernea pentru că i-a invitat în Parlament pe trei reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, printre aceştia aflându-se Mihail Neamţu, care, după ce ar fi "bruscat" nişte funcţionari publici, au venit în plenul Parlamentului pentru a protesta în timp ce premierul Victor Ponta vorbea de la tribuna Parlamentului.

"Din păcate pentru noi, anumiţi parlamentari aleşi prin votul cetăţenilor au impresia că e un fel de casă privată aici şi aduc pe oricine, mint cu neruşinare şi îi aduc în plenul Camerei Deputaţilor. Mai mult decât atât, i-a ajutat să intre, iar unul dintre cei doi colegi pe care dumneavoastră i-aţi intervievat ieri le-a spus agenţilor noştri din Departamentul de Afaceri Interne că este deputat. Avem foarte multe informaţii, putem să facem şi plângere penală, dar nu ăsta este rolul Camerei Deputaţilor. Noi încercăm să găsim soluţii astfel încât fiecare cetăţean al României de bună credinţă să poată să participe la lucrările Camerei Deputaţilor şi să respecte nişte reguli minime ale UE", a precizat Zgonea.

Preşedintele Camerei susţine că, după incidentul de marţi, ar fi nevoie de schimbări în regulamentul parlamentar.

"Din punctul meu de vedere, eu am avut o discuţie cu toţi cei interesaţi, şi am spus Dom'le, haideţi să facem nişte reguli ca în UE, pentru că, dacă nu facem nişte reguli ca în UE, o să ne trezim în viitor cu tot felul de colegi care nu au reuşit să intre în Parlament şi care vin aici şi fie vă hărţuiesc pe dumneavoastră, fie fac alte chestiuni", a relatat VaValeriu Zgonea

El a sugerat că există temei legal pentru ca lui Mihail Neamţu, liderul Partidului Noua Republică, să îi fie interzis accesul în Parlamentul României, cât timp nu are calitatea de parlamentar.

"Există instrumente legale prin care noi să nu îi mai permitem niciodată, cât va fi cetăţean al României, dacă nu va fi ales parlamentar, să mai intre în Parlamentul României. Am mai făcut-o şi cu alţi cetăţeni care au avut acte de violenţă în Parlamentul României în ultimii 23 de ani. Astea sunt instrumentele pe care le avem conform legii şi pe care le vom pune în aplicare. I-am rugat pe cei care sunt pregătiţi în domeniu să îmi propună soluţiile legale pe care trebuie să le luăm", a arătat Valeriu Zgonea.

Preşedintele Camerei a mai spus că angajaţii acestei instituţii care susţin că au fost bruscaţi ar putea depune plângere penală atât împotriva deputatului Remus Cernea, care i-a facilitat intrarea în Parlament lui Mihail Neamţu, cât şi împotriva colegilor acestuia, care s-au dovedit violenţi.

Întrebat dacă Remus Cernea ar putea fi sancţionat, Zgonea a spus că nu poate face acest lucru, deoarece "regulamentul este vechi".

"Din păcate, regulamentul nostru este vechi, trebuie modificat în această sesiune şi ştiţi foarte bine că CC (Curtea Constituţională- n.r.) a spus că nu poţi să îl sancţionezi, că toate sancţiunile care sunt acolo sunt neconstituţionale (...). Singura sancţiune pe care putem să i-o dăm domnului deputat şi care nu este încadrată este să îi luăm din resursele financiare sau să îi dăm un avertisment. Pe domnul Cernea nu avertismentul îl deranjează. Este degradant pentru un parlamentar să facă astfel de gesturi", a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Zgonea a mai spus că Serviciul de Protecţie şi Pază a acţionat "în conformitate cu prevederile regulamentare" şi că atribuţiile din aula Parlamentului nu ţin de SPP, ci de Departamentul Afacerilor Interne al Camerei, care va face o analiză pe această temă.

Discursul premierului Victor Ponta din Parlament pe tema scrisorii FMI a fost întrerupt de preşedintele Partidului Noua Republică , Mihail Neamţu, care i-a dat un săculeţ cu bani, despre care a afirmat că reprezintă "30 de arginţi, preţul trădării pentru Roţia Montană", şi l-a acuzat de trădare.

"Ponta trădătorul-salvaţi tricolorul!", a strigat Neamţu de lângă Ponta, aflat la tribuna Parlamentului, după care a părăsit sala.

sursa: mediafax

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108