REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

ZONA de COASTĂ și CENTRUL Constanței, afectate în CAZ de DEZASTRU!

ZONA de COASTĂ și CENTRUL Constanței, afectate în CAZ de DEZASTRU!

Replica API 20 decembrie 2021 | 00:00 5331

Constanța are, din luna octombrie a anului 2021, un „Plan de analiză şi acoperire a riscurilor în municipiul Constanța”, în cadrul căruia sunt expuse potențialele dezastre la care ar putea fi expus orașul de la malul mării. Conform acestui plan, punctul slab al municipiului, dacă putem spune așa, sunt alunecările de teren. Afectată de acest tip de dezastru este întreaga zonă de coastă, de la Poarta 6 până în cartierul Faleză Nord, fiind incluse aici zona Peninsulară dar și centrul orașului. Totodată, municipiul are foarte multe zone inundabile dar și zone expuse la incendii de vegetație, cum este cartierul Palazu Mare.

Conform capitolului Analiza riscurilor generatoare de situații de urgență în Constanța, riscuri naturale ce pot afecta municipiul sunt: fenomenele meteorologice periculoase (furtuni, tornade, secete, inundații, înzăpeziri, polei, îngheț); incendii la fondul forestier, vegetația uscată; fenomene distructive de origine geologică (cutremure de pământ, alunecări de teren). Totodată, am putea numi dezastre care ar ar putea cauza efecte și accidentele chimice majore, emisiile de substanțe periculoase, incendiile sau explozii.

Sursa foto: Captură HCL 365 - privind aprobarea planului de analiză și acoperire a riscurilor în municipiul Constanța

Zone importante din Constanța pot fi afectate de alunecările de teren

Municipiul Constanța este dispus în zonă cu risc ridicat pentru care intensitatea seismică în grade MSK (Medvedev-Sponheure-Karnic) este minim VII. Ca urmare a condițiilor geologice și hidrometeorologice, pe teritoruliu municipiului Constanța pot exista: pericol de producere a unor surpări și prăbușiri de teren în zonele costiere; pericol frecvent de producere a unor alunecări de teren; pericole reduse sunt producerea unor dezastre provocate de mișcările seismice și avarierea unor magistrale de transport energie electrică prin alunecări de teren.

Sursa foto: Captură HCL 365 - privind aprobarea planului de analiză și acoperire a riscurilor în municipiul Constanța

Dintre toate tipurile de dezastre, Constanța poate fi foarte afectată de alunecările de teren. În municipiu, alunecări de teren pot apărea în următoarele zone: zona costieră cuprinsă între Poarta 1 – Port Constanța – Poarta 6, cu efecte asupra construcțiilor din cartierul Faleză Sud, bulevardul 1 Mai, zna Gară, strada Traian; zona Portului Turistic Tomis, cu efecte asupra construcțiilor din zona Peninsulară și Centrală; zona cuprinsă între Portul Turistic și Faleză Nord producând efecte în zona centrală și cartier Faleză Nord.

Surpări înregistrate de-a lungul anilor

Consolidarea malurilor mării a constituit o preocupare permanentă a administraţiei locale. La Primaria Constanţa sunt înregistrate surpări ale falezei din partea de nord-est a oraşului încă din anul 1894. Strada Cărămidari a dispărut, cu totul, la începutul secolului XX. În anul 1910 sunt abordate primele lucrări mai importante pe faleza portului. În anul 1935, ing. P.A. Zahariade întocmeşte primul proiect complex privind lucrările de consolidare a malurilor de nord-est a oraşului Constanţa. Lucrările începute în anul 1936 au fost întrerupte în 1939 din cauza războiului, când se realizase circa o treime din valoarea totală de lucrări proiectate. În anii de după război (1946-1947) problema consolidării malurilor a fost reluată, recomandându-se actualizarea studiilor geotehnice şi hidrogeologice. Incepând din anui 1955, prof.ing. I.Stănculescu realizează proiectele celei mai vaste lucrări de consolidare, drenare şi taluzare a falezelor. in anul 2001 Primăria Constanţa a reluat evaluarea stării tehnice a taluzului şi lucrărilor inginereşti de consolidare a falezei Mării Negre în zona Poarta 1- Poarta 4 Port. În zona Străzii Traian există premize pentru alunecări-prăbuşiri de teren, una din cauze fiind intervenţia umană asupra versantului, care pot afecta construcţiile amplasate pe acestă stradă, în special blocurile A3, A4, A5, A6.

Două tipuri de cutrmure pot fi întâlnite în Dobrogea Centrală și de Sud

Dobrogea de Sud și Dobrogea Centrală sunt teritoriile în care se manifestă două tipuri de cutremure, și anume, pontice și prebalcanice. Cutremurele pontice au epicentrele în partea meridională a Dobrogei foarte apropiată de țărmul mării, pe linia Constanța – Mangalia – Cavarna – Balcic.

Care sunt zonele inundabile din Constanța

Captură - Zonele inundabile din municipiul Constanța, conform Anexei 19

Parcurile constănțene, expuse la incendii

incendii la fondul forestier, vegetația uscată – Sunt posibile în situația temperaturilor ridicate și pe timp de secetă în zona parcurilor din municipiu (Parc Tăbăcărie, Parc Dragoslavele, Parc Roterdam, Parc Casa de Cultură, Parc Oleg Danovski, Parcul Viitorului, Parcul de la Doraly, Parc Arheologic, Parc Gară, Parc Carol I, Parc Tomis II, Parc Far, Parc Poarta 6, Faleza Cazino), gospodăriilor și în zonele de extravilan. Totodată, expus acestui risc este și cartierul Palazu Mare.

Efecte toxice în caz de explozie sau incendiu

În municipiul Constanța sunt mai multe societăți ce ar putea cauza efecte, tipurile de pericole fiind: accidente chimice majore, emisii de substanțe periculoase, incendii și explozii.

Captură Planul de analiză şi acoperire a riscurilor, Constanţa

Captură Planul de analiză şi acoperire a riscurilor, Constanţa

Menționăm că în anul 2021, în Constanța au fost două mari incendii ce au cauzat efecte și anume: incendiul de la Petromidia și cel de la fabrica CELCO, în urma cărora au fost trimise și mesaje RO-ALERT.

Citește și:

MESAJ RO ALERT în urma EXPLOZIEI de la CELCO: RĂMÂNEȚI în CASE!

S-a repetat ISTORIA la PETROMIDIA! După INCENDIUL din 2016, niciun VINOVAT, deși au MURIT DOI oameni! Video

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lui mazare sau nu conteaza a cui, sa le construiasca oamenilor locuinte ,urgent.Ati distrus natura si vietile oamenilor, raspundeti .
9
3
Pericolele cele mai mari sunt antripice, la alunecari faleze este Raja si la incendii aruncatul resturilor de tigare.
7
4

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468