REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

BOMBĂ! Cine sunt evazioniştii reţinuţi de procurori: unul trebuia să fie şeful ABADL

BOMBĂ! Cine sunt evazioniştii reţinuţi de procurori: unul trebuia să fie şeful ABADL

Replica API 11 decembrie 2014 | 00:47 5494

Un alt membru al grupării, în anturajul directorului general adjunct al APC

Un alt membru al grupării, în anturajul directorului general adjunct al APC

Romulus Creţu

Cei şapte afacerişti reţinuţi zilele trecute de către procurorii constănţeni pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu adus statului de 2,1 milioane lei, sunt persoane publice, cu funcţii de conducere politice, unul dintre ei fiind pentru un timp nici mai mult, nici mai puţin decât consilier în Cancelaria primului ministru. Un altul, cunoscut, de altfel, ca lider politic local, trebuia să fie numit în 2012 şef la Apele Române, în locul lui Marian Mitrea, pentru ca în cazul altuia să vorbim de afaceri derulate în anturajul directorului general adjunct al Portului Constanţa, Decebal Şerban, informaţii oferite în exclusivitate de „Replica”. La o analiză mai atentă, sonoritatea numelor celor 7 evazionişti este incredibilă şi constituie o lovitură cumplită de imagine pentru partidul care încearcă acum din răsputeri să scape de etichetele de corupţi şi hoţi.

Alexandru Mamo

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa anunţa reţinerea, pe 8 decembrie, a următoarelor persoane, acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani: Sorinel Drăgan, Romulus Creţu, ambii din Constanţa, reprezentanţi ai Pack Expert SRL, Alexandru Mamo, din Constanţa, reprezentant al Gogo Promotions SRL, Alexandru Săpunaru, din Năvodari, reprezentant al Algepa Grains SRL şi Medform SRL, Vasile Tornea, din Nicolae Bălcescu, reprezentant al Alpro Media Accesibil SRL, Daniel Constantin, tot din Nicolae Bălcescu, reprezentant al Alpro Media Accesibil SRL şi Dan Constantin, din Constanţa, reprezentant al Rem Metal Colect SRL. Potrivit procurorilor, reprezentanţii Pack Expert SRL Constanţa şi SC Gogo Promotions SRL Eforie Sud, în perioada 2010 -2013, au evidenţiat în actele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, în cuantum de 5.300.000 lei, reprezentând plata unor bunuri/ servicii achiziţionate fictiv de la o serie de societăţi comerciale controlate tot de către reprezentanţii societăţilor anterior menţionate, societăţi care prezintă caracteristicile specifice firmelor fantomă, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 2.150.000 lei. Ulterior, inculpaţii au retras din conturile bancare ale firmelor reale reprezentate sume de bani în numerar, prin justificări nereale de restituire a unor împrumuturi contractate de societăţi de la asociaţii acestora, cu scopul de a ascunde provenienţa ilicită a banilor.

Sorinel Drăgan

Detalii despre Sorinel Drăgan, Romulus Creţu şi Alexandru Mamo

Şi acum câte ceva despre distinşii evazionioşti de mai sus. În primul rând, trebuie evidenţiat faptul că fac parte din două găşti distincte. Astfel, Sorinel Drăgan, Romulus Creţu şi Alexandru Mamo sunt buni prieteni, asociaţi în firmele prin care au spălat bani şi au făcut evaziune, dar şi colegi în PSD Constanţa. Cei trei, alături de Romeo Tunda, de 60 de ani, socrul fratelui lui Romulus Creţu, au fondat în 2005 firma Gogo Computers SRL, redenumită în 2008 Pack Expert SRL. Ulterior, Mamo s-a retras din firmă, Drăgan şi Creţu cooptându-i în loc pe Theodor Ionuţ Babă, de 36 ani şi Ştefăniţă Octavian Baba, de 39 de ani. Născut în septembrie 1975, Sorinel Drăgan, cu nume de scenă Sorin Drăgan, este vechi membru TSD şi PSD Constanţa, fiind la un moment dat secretar general al Ligii Tinerilor Întreprinzători Social Democraţi din România şi membru în Comitetul Executiv la Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa. În iunie 2012, a candidat fără succes pe lista PSD pentru Consiliul Local Municipal Constanţa. În perioada ianuarie 2012- noiembrie 2013, evazionistul Sorinel Drăgan a fost consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului, iar înainte de a fi schimbat din funcţie consilier la Cancelaria Primului Ministru. În paralel, Drăgan a primit de la Guvern şi un post de administrator la BTT SA Bucureşti, firma de stat distrusă de incompetenţii numiţi politic la conducerea sa, deşi are încă în proprietate zeci de terenuri şi clădiri, mai ales pe litoral, în Costineşti. Dintre afacerile sale, cea mai cunoscută este Top Shop, specializată în teleshopping. Chiar dacă înălţimea de la care ne priveşte evazionistul Drăgan, este deja ameţitoare, cu atât mai mult cu cât Sorinel spăla bani şi toate celea exact în perioada în care era demnitar în Guvernul României, câteva cuvinte şi despre bunul său amic şi partener Romulus Creţu. Născut în aprilie 1980, şi Romulus Creţu este membru cu vechime al PSD Constanţa, chiar dacă nu a ajuns la anvergura politică a lui Sorinel Drăgan. Creţu a devenit cunoscut opiniei publice în 2012, când a fost la un pas de a fi numit director general al Apelor Române din Constanţa, în locul controversatului Marian Mitrea. Mădălina Creţu, cumnata sa, a fost sau încă mai ocupă funcţii de conducere în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa şi Administraţia Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu, acolo unde ministerul a repetat un concurs pentru funcţiile de administrator până a fost admisă şi tânăra Mădălina, fostă Tonda. În fine, al treilea evazionist, Alexandru Mamo, născut în iunie 1980, face şi el parte din conducerea TSD Constanţa, fiind chiar unul din membrii activi ai organizaţiei.

Alexandru Săpunaru

Alexandru Săpunaru, partener de afaceri cu prietenul directorului general adjunct din port, Decebal Şerban

Şi pentru că am adus în discuţie portul, facem trecerea la cea de-a doua gaşcă de evazionişti, alcătuită din Alexandru Săpunaru, Vasile Tornea, Daniel Constantin şi Dan Constantin. Cei patru se cunosc între ei, dar nu au avut norocul de a ajunge consilieri prin Guvern, precum complicii din prima gaşcă. Cu toate acestea, nici ei nu o duc rău la notorietate, Săpunaru şi Daniel Constantin fiind asociaţi în Maşini Hibrid SRL, firmă din Constanţa înscrisă acum 2 ani în licitaţia pentru realizarea bretelei rutiere din port, în asociere cu Vega 93 SRL Galaţi. În 2010, Garda Financiară Constanţa acuza producerea prin intermediul Algepa Grains SRL, deţinută de Alexandru Săpunaru, a unei evaziuni de 6 milioane lei, pentru ca, în decembrie 2011, afaceristul să fie reţinut de procurorii DNA şi trimis în judecată pentru o evaziune de peste 14,5 milioane lei. În iunie 2010, Săpunaru prelua o firmă, Convas Util SRL, de la Vasile Dumitru, un prieten apropiat al lui Decebal Şerban, directorul general adjunct al Portului Constanţa. La vremea când „Replica” făcea aceste dezvăluiri, în noiembrie 2012, Decebal Şerban a reacţionat spunând că nu îl cunoaşte pe Alexandru Săpunaru şi că nu poate şti ce afaceri fac prietenii săi, precum Vasile Dumitru.

Cristian ANTON

*************************************

Afaceriştii ce au fost reţinuţi în urma percheziţiilor din Constanţa, suspectaţi fiind de evaziune fiscală şi spălare de bani, nu au ajuns după gratii, judecătorii Tribunalului stabilind să fie puşi sub măsura controlului judiciar. Decizia nu este definitivă. Totodată, menţionăm că durata măsurii preventive este de 30 de zile, asta după ce anumite prevederi ale controlului judiciar au fost găsite neconstituţionale de CCR.

Este vorba despre despre Sorinel Drăgan, Romulus Creţu, ambii din Constanţa, reprezentanţi ai SC Pack Expert SRL, Alexandru Mamo, din Constanţa, reprezentant al SC Gogo Promotions SRL, Alexandru Săpunaru, din Năvodari, reprezentant al SC Algepa Grains SRL şi Medform SRL, Vasile Tornea, din Nicolae Bălcescu, reprezentant al SC Alpro Media Accesibil SRL, Daniel Constantin, tot din Nicolae Bălcescu, reprezentant al SC Alpro Media Accesibil SRL şi Dan Constantin, din Constanţa, reprezentant al SC Rem Metal Colect SRL. Probatoriul administrat în cauză până în prezent a relevat, ca stare de fapt, că reprezentanţii SC Pack Expert SRL Constanţa şi SC Gogo Promotions SRL Eforie Sud, în perioada 2010 -2013, au evidenţiat în actele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, în cuantum de 5.300.000 lei, reprezentând plata unor bunuri/ servicii achiziţionate fictiv de la o serie de societăţi comerciale controlate tot de către reprezentanţii societăţilor anterior menţionate, societăţi care prezintă caracteristicile specifice firmelor fantomă, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 2.150.000 lei. Ulterior, inculpaţii au retras din conturile bancare ale firmelor reale reprezentate sume de bani în numerar, prin justificări nereale de restituire a unor împrumuturi contractate de societăţi de la asociaţii acestora, cu scopul de a ascunde provenienţa ilicită a banilor. (Liliana CHIRU)

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108