REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Judeţul Constanța are un număr de biserici net superior spitalelor. IPS Teodosie: ”Noi le facem la cererea enoriașilor”

Judeţul Constanța are un număr de biserici net superior spitalelor. IPS Teodosie: ”Noi le facem la cererea enoriașilor”

Replica API 22 decembrie 2015 | 19:01 1687

Turiștii vor primi halate să asiste la slujbele oficiate în capelele din stațiunea Mamaia

Turiștii vor primi halate să asiste la slujbele oficiate în capelele din stațiunea Mamaia

Judeţul Constanța are doar nouă spitale, din care cinci sunt în municipiul reşedinţă de judeţ şi doar patru în judeţ, la Mangalia, Medgidia, Cernavodă și Hârșova. În schimb, în judeţ sunt peste 300 de biserici, de regulă cel puţin una în fiecare localitate. Locuitorii Constanței au la dispoziţie doar nouă spitale în care pot primi asistenţă medicală.

Este vorba despre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sfântul Apostol Andrei”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Gafenco”, Spitalul Clinic Universitar Căi Ferate, Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Municipal Medgidia, Spitalul Orășenesc Cernavodă și Spitalul Orășenesc Hârșova. În judeţ mai funcţionează câteva spitale private, patru sanatorii în Techirghiol, Eforie Nord și Mangalia și patru centre de permanență în Cogealac, Băneasa, Năvodari și Cumpăna. Cu o populaţie de 684.082 de locuitori, conform ultimului recensământ din 2011, Constanța are un spital la aproximativ 76.000 de locuitori. Din păcate, la ora actuală, județul Constanța nu dispune de un spital pentru copii sau de un spital pentru bolnavi cronici.

Nu acelaşi lucru se poate spune şi dacă facem calculele raportat la numărul bisericilor din judeţ. Practic, aproape că nu există localitate din judeţ fără cel puţin o biserică. Două biserici aflate în zonele Casa de Cultură și Gară sunt în curs de execuție, iar în cartierul Tomis III se are în vedere construcția altui locaș de cult. ”Formalitățile durează mult. Începe construcția Bisericii ”Izvorul Tămăduirii”. Nu știm când se va finaliza. Bine că începe. (...) La Casa de Cultură s-a avansat foarte bine și se va continua. Se lucrează tot timpul. Cea de la Gară se consolidează”, a spus Arhiepiscopul Tomisului. Lăcașul de cult va fi construit din sponsorizări și cu bani de la credincioși.

Printre cluburi, terase şi hoteluri pline de turişti, în staţiunea Mamaia vor exista şi două capele în care creştinii ortodocși vor putea să se roage.

Construcţia celor două capele a fost aprobată de consilierii locali în septembrie 2013, la inițiativa fostului primar Radu Mazăre. Arhiepiscopia Tomisului a obţinut în folosinţă două terenuri pentru demararea proiectului. De precizat faptul că formalităţile de obţinere a autorizaţiilor de construcţie au fost dificile, pentru capela din centrul staţiunii fiind necesară schimbarea locaţiei din cauza unor conducte subterane.

”Avem deja şi preoţi parohi desemnaţi”, a declarat IPS Teodosie. În capelă poate intra orice turist. ”A fost foarte dificil cu mutările de conducte. Din cauza aceasta s-a stagnat. La una s-a turnat temelia. Sperăm că până în iunie se vor termina, pentru că nu sunt biserici mari. Pot intra 150 de oameni într-o capelă. Toate se vor face după rânduială. Nu avem emoții. Poate intra orice turist în lăcaşul de cult. Aşa cum se întâmplă şi la mănăstiri, ne vom chivernisi ca să poată să intre cei ce doresc. La intrare vor primi nişte halate care să le permită să intre la slujbă. Fiecare capelă are un preot paroh. Ei se ocupă de construirea lor”, a declarat IPS Teodosie.

Ierarhul Tomisului a precizat că bisericile sunt construite la cererile enoriașilor. ”Nu le număr pentru că știu că tot trebuie. Încă mai sunt de construit destule. (…) Noi le facem (bisericile -n.r.) la cererea enoriașilor. Sunt și scrise și verbale (cereri - n.r.). Vin grupuri de oameni la mine și îmi cer. Avem persoane din Km 4-5 care au venit să ne doneze teren pentru a face biserică. Și-au dat seama că (bisericile n.r.) sunt rare în zona aceea și sunt mulți enoriași. Dacă ei dau ofrandă, atunci noi nu avem dreptul să refuzăm”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului. În unele localități există și biserici improvizate. ”În județ mai sunt câteva localități mici care au niște case improvizate. Este localitatea Tătaru. Acolo unde sunt improvizate vrem să facem biserici stabile (…) Vom face noi așezăminte sociale. La 23 August vom începe anul acesta și vom avansa lucrările pentru un așezământ pentru copii orfani. Vom face și pentru bătrâni (…)”, a declarat IPS.

În județ sunt 242 de parohii și peste 300 de biserici. Numai în municipiul Constanța sunt 42 de parohii. ”Din cele 242 de parohii, 57 sunt parohii misionare”, susține preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. Vorbim de o biserică la 2.280 de locuitori. Celor 300 de biserici li se adaugă 36 de mănăstiri și schituri. La Costinești, din luna martie 2016, enoriașii se pot trata de boli la Mănăstirea ”Sfânta Elena de la Mare”. ”S-a terminat proiectul la Costinești. A ieșit foarte bine. Urmează să-l inaugurăm. Aparatura a fost recepționată. Nu putem deschide acum, pentru că este iarnă. Pe cine să chemăm acum? Noi nădăzduim ca pe 1 martie să deschidem. Este vorba de recuperare multiplă. Sunt și locuri de cazare la mânăstire. Cred că este cel mai frumos complex medical. Personalul medical este angajat și urmează să înceapă activitatea. Este o clinică pentru tratament”, a conchis IPS.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108