REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

S-a deochiat copilul! Ce spun MEDICII că e de făcut

S-a deochiat copilul! Ce spun MEDICII că e de făcut

Replica API 25 iunie 2016 | 00:27 5568

Superstiţii versus medicină

Superstiţii versus medicină

Sursa foto: huffingtonpost.ca

Poporul românesc este cunoscut pentru multitudinea de superstiții care mai de care mai trăsnite. Unele din cele mai cunoscute și ”temute” astfel de supersitiții sunt, și cine știe cât timp vor rămâne, deochiul și curentul care ”ne trage”. Problema intervine atunci când oamenii devin atât de axați pe aceste lucruri încât se tem că orice disconfort fizic sau durere ar avea, e din cauza curentului și a deochiului. De câte ori nu am fost sfătuți să purtăm ceva roșu pentru a evita să fim deocheați? Sau să închidem geamurile, în ciuda căldurii infernale, pentru că ne va trage curentul? Ei bine, aceste lucruri sunt prezente în viața noastră de zi cu zi, însă de multe ori se poate să ne provoace mai mult rău decât bănuim. Spre exemplu, multe mămici din Constanța pun pe seama deochiului toate plânsetele și stările de rău ale bebelușilor, cu toate că nu au consultat în prealabil un specialist, care să excludă cauzele medicale.

Multe mame din orașul nostru spun că cei mici plâng des și sunt agitați pentru că ”se deoache foarte repede”, spun ele. E vorba fie de copii de 3 săptămâni, fie de unii mai măricei, de câțiva ani, pentru care mamele încearcă tot felul de remedii băbești și miraculoase ca să le treacă ”deochiul”. Multe femei sfătuiesc persoanele în cauză ba să rostească o rugăciune, ba să îmbrace copilul cu o piesă vestimentară pe dos și poate nu ați auzit despre metoda săpunului! Se ia una bucată săpun, se așează sub covor, se rostește o rugăciune ( de preferat Tatăl Nostru) și se speră că deochiul va dispărea. ”Și uite așa, micuții plâng pentru că probabil au colici, iar mamele spun Tatăl Nostru ca să le treacă. Copilul are gaze și i se spune o rugăciune să-i treacă. Eu nu cred în deochi”, spune Maria P. Totuși, nu multe persoane gândesc ca ea, și invocă tot felul de motive pentru care aleg să creadă mai degrabă în deochi decât în medicină. Pe de altă parte, există și oameni pragmatici care spun că noțiunile de deochi și curent există doar la noi, la români există deochiul și curentul. Dar contrazicerile nu întârzie să apară. Țineți-vă bine! Este implicată până și biserica! Astfel, unele mămici constracarează opiniile ”ateilor” cu replici de genul ”Dacă nu există deochi, atunci de ce zice preotul, când vine să citească lăuzei de 40 de zile să-l ferească de deochi?”. În același timp, se pare că ”la carte” scrie că micuții până la 40 de zile nu sunt atinși de deochi. În timp ce unii caută explicații religioase, sunt mămici cu credințe spirituale din alte culturi, care ”dau vina” pe chakra, spunând că părinții transmit copiilor tot felul de energii negative. Și nu în cele din urmă, mai sunt oameni care susțin că totul pornește de la psihic și că cine crede în superstiții și blesteme, asta atrage, iar dacă persistă o gândire pozitivă, totul e bine când se termină cu bine.

Ce spun medicii constănțeni despre deochi

În timp ce proaspeții părinți se dau de ceasul morții, încercând să afle ce e în neregulă cu copilul lor și pun foarte multe episoade pe seama deochiului, medicii atrag atenția că trebuie consultat un specialist, pentru a putea exclude cauzele medicale și pentru a găsi eventual, și un tratament pentru orice afecțiune pe care ar putea-o avea micuțul: ”Nu am studiat așa ceva la facultatea de medicină. Părinții trebuie să apeleze la un specialist când sunt probleme. Dacă s-ar exclude o cauză medicală în urma unor investigații, să zic că te poți gândi la altceva, nu neapărat la deochi. Dar noi, ca medici, suntem obligați să ne gândim la cauze și explicații medicale, pentru că așa am fost instruiți”, a declarat Cristina Mihai, șefa Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daaaaa si cand te duci la medic,ori te programeaza peste o luna,desi sunt o sumedenie de cabinete private,dar nu-i loc, ori se uita la tine urat ca ai deranjat degeaba,sau ca mine....bati 100 km ca sa te vada un medic caruia ii dai o caciula cu bani si pleci cu mai multe semne de intrebare decat cu cate ai venit. Nu poti merge la medic pentru orice lucru,nici nu ai unde merge
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108