REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

4 ingrediente din detergentul de rufe, care sunt alergene și cancerigene

4 ingrediente din detergentul de rufe, care sunt alergene și cancerigene

Replica API 15 octombrie 2020 | 00:00 1554

Detergentul pe care îl folosești pentru a spală hainele murdare îți poate crea mari probleme de sănătate, dacă nu este ales așa cum trebuie.

Cele mai multe tipuri de detergent din comerț conțin ingrediente care îți pot pune sănătatea în pericol, fie că este vorba despre substanțe alergene, care îți dau bătăi de cap pe termen scurt, fie că este vorba despre substanțe cancerigene, care au un efect nociv pe termen mediu și lung, scrie doc.ro.

Pentru a preveni problemele, eticheta produselor achiziționate trebuie citită cu mare atenție, pentru a detecta ingredientele nesănătoase care se regăsesc în produsul respectiv.

Iată care sunt 4 cele mai toxice ingrediente din detergenții de pe piață:

Dietanolamina

Aminoalcool obținut sintetic din amoniac concentrat și etilenoxid, dietanolamina este ingredientul din detergent folosit pentru producerea de spumă. Dietanolamina poate provoca iritații la nivelul pielii și ochilor, însă atunci când intră în contact cu nitriții capătă potențial cancerigen. Acest ingredient pe care îl regăsim în detergenții din comerț pătrunde rapid în piele.

Coloranții artificiali

Aceștia nu au legătură cu capacitatea de curățare a detergentului, ci sunt folosiți strict din motive estetice. Majoritatea detergenților conțin coloranți artificiali, nicidecum naturali, care provoacă alergii și iritații la nivelul pielii.

Aromele

Întrucât producătorul nu este obligat să menționeze toate ingredientele folosite pentru producerea unui detergent, de multe ori regăsim pe eticheta produsului noțiunea de “arome”, fără a ni se explică exact din ce substanțe sunt făcute aceste arome. De cele mai multe ori, din păcate, “aromele” sunt făcute dintr-o serie de substanțe chimice dăunătoare, care au că efecte secundare apariția migrenelor puternice ori a iritatiilor la nivelul pielii.

Înălbitorii optici

Înălbitorii optici nu au un rol în procesul de curățare, ci sunt folosiți pentru a reflectă tonurile albastre, ceea ce înseamnă că hainele par mai albe decât sunt, de fapt. Aceșți înălbitori optici au un grad mediu de toxicitate, așa că ideal ar fi să îi evităm. Inalbitorii optici devin periculoși pentru pielea noastră în prezența razelor UV, adică atunci când ne expunem razelor soarelui.

Cum să eviți ingredientele alergene și cancerigene din detergent

Dacă vrei să speli hainele fără a-ți pune sănătatea în pericol, citește cu atenție eticheta produselor cumpărate și alege numai detergenți organici.

Alege întotdeauna detergenții fără arome și fără coloranți artificiali.

Dacă în comerț nu găsești niciun detergent care să îți satisfacă nevoile fără să îți pune în pericol sănătatea, prepară-ți propriul detergent DIY, făcut din ingrediente care nu reprezintă niciun pericol.

Pentru a prepara un detergent de rufe organic și, totodată, eficient, ai nevoie de:

6 căni de bicarbonat de sodiu

150 g de săpun de casă dat pe răzătoare (dacă nu ai săpun de casă, îl poți înlocui cu un săpun organic din comerț)

15 picături de ulei esențial de lămâie

Pune toate ingredientele într-un blender și amestecă-le până când obții o pudra fină. Depozitează detergentul într-un recipient cu capac. Înainte de fiecare utilizare, poți adaugă 5 picături de ulei esențial de lămâie, pentru împrospătarea aromei.

Folosește, la fiecare spălare, 3 linguri cu vârf din acest detergent pe care poți să îl prepari singur/ă. Dacă speli haine albe, adaugă 1/2 cană de apă oxigenata în compartimentul pentru înălbitor al mașinii de spălat.

Care sunt simptomele alergiei la detergentul de rufe

Dacă ești alergic sau sensibil la un ingredient din detergentul tău de rufe, este posibil să te confrunți cu simptomele alergiei imediat ce ai atins rufele proaspăt spălate sau după multe ore de când ai intrat în contact cu țesăturile. Simptomele alergiei pot fi:

urticarie sau erupție roșie pe piele

mâncărimi ușoare spre severe

bășicute din care se scurge lichid sau care au o crustă deasupra

piele uscată, crăpată sau care se exfoliază (are aspect solzos)

piele sensibilă

senzație că o arsură pe piele

umflarea zonei.

De obicei, dermatită de contact apare pe zone specifice, care intră în contact cu substanțe iritante puternice, cum ar fi pielea de sub o bijuterie. Când simptomele sunt răspândite, însă, ar trebui să te gândești că detergentul de rufe este o posibilă cauza a reacțiilor tale alergice.

La anumite persoane, substanțele chimice din detergenții de rufe sau alte produse de curățare pot declanșa reacții alergice pe piele. Aceste reacții, pe care medicul le numește dermatită de contact, au loc când sistemul tău imunitar reacționează și este hiperactiv la substanțele chimice care, în mod normal, sunt inofensive. Aceste substanțe se pot găsi în produsele de curățare, în detergentul de rufe, în vopseaua de par, etc. Mergi la medicul alergolog imediat ce observi o astfel de reacție pe piele despre care crezi că ar putea fi provocată de detergentul de rufe.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108