REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

ABADL demarează LUCRĂRI pentru evitarea INUNDAŢIILOR în zona Saraiu, Gârliciu și Hârșova

ABADL demarează LUCRĂRI pentru evitarea INUNDAŢIILOR în zona Saraiu, Gârliciu și Hârșova

Replica API 18 noiembrie 2020 | 15:02 2970

Directorul Administrației Bazinale Apă Dobrobea – Litoral, Bogdan Bola, a prezentat statisticile actuale al lucrărilor din teren dar și ce investiții vor fi făcute în perioada următoare în unele localități constănțene. Decolmatarea cursului de apă Topolog, din comuna Saraiu, va fi o prioritate pentru ABADL în 2021. Proiectul privind reparația capitală a digului de apărare Hârșova - Ciobanu, investiție deblocată acum, după mai bine de cinci ani de așteptare dar și pregătirea preluării stațiilor automate de monitorizare hidrologică DESWAT, după mai bine de trei ani de tergiversări, sunt doar câteva din acțiunile ce urmează să fie desfășurate.

Directorul Administrației Bazinale Apă Dobrobea – Litoral (ABADL), Bogdan Bola, a mers în inspecție în localitățile dobrogene pentru verifica lucrările și obiectivele aflate în administrarea ABADL. „Pe teren, înțelegi mult mai bine ce ai de făcut decât stând lejer într-un birou. Împreună cu colegii mei, am mers pe cursul de apă Topolog, care traversează mai multe localități dobrogene, până la Hârșova, unde am inspectat lucrările și obiectivele aflate în administrarea ABADL. Prima oprire a fost în localitatea Saraiu, unde cursul de apă Topolog tranzitează intravilanul localității. Aici, Apele Române au o stație automată DESWAT, utilizată pentru monitorizarea din punct de vedere hidrologic a cursului de apă. Atunci când vor fi puse în funcțiune toate cele 31 de stații din Dobrogea, acestea ne vor da o imagine foarte clară asupra nivelului precipitațiilor, a creării posibilelor viituri. Realizarea punții hidrologice din localitate va fi finalizată în câteva săptămâni” a transmis Bogdan Bola, directorul ABADL.

Punți hidrologice pentru măsurarea viiturilor

ABADL urmărește implementarea unui număr de 11 punți hidrologice în bazinul hidrografic Dobrogea - Litoral. Cinci dintre acestea vor fi gata în următoarele săptămâni - inclusiv la Saraiu, restul de șase urmând să fie gata până la jumătatea anului viitor, transmit reprezentanții ABADL.

Aceste punți sunt necesare agenților care, în cazul unor ploi puternice și a creșterii debitelor, le pot folosi pentru măsurarea vitezei/adâncimii viiturii. „Următoarea oprire a fost pe drumul județean DJ223, în apropierea localității Gârliciu. Aici fusesem atenționat că avem o problemă pe cursul de apă Topolog. În urma cercetărilor pe teren, am stabilit împreună cu colegii mei ca în această zonă, cursul de apă să fie decolmatat, în aval de localitatea Saraiu până la barajul Hazarlâc.

Se dorește evitarea inundării drumului DJ 223

Echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral vor asigura secțiunea de scurgere a apei pentru a evita inundarea DJ 223. Acesta este singura calea de acces către localitatea Gârliciu, iar la viituri sau debite foarte mari acest drum este inundat. Lucrarea va fi inclusă în Planul de Gospodărire a Apei de anul viitor”, a mai spus Bola.

Și nivelul apei din lacul Hazarlâc a scăzut din lipsa precipitațiilor

Barajul și lacul Hazarlâc reprezintă locuri mai puțin cunoscute constănțenilor, însă au o frumusețe aparte. Barajul Hazarlâc a fost preluat în administrare în anul 2013 de către ABADL de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. Acesta are rol de atenuare a undelor de viitură care se pot forma pe cele trei cursuri de apă: Topolog (curs de apă permanent), Bentu și Dovrigelu (cursuri de apă nepermanente). Lacul Hazarlâc a fost creat, în anii 1970, prin bararea celor trei cursuri de apă - Topolog, Bentu și Dovrigelu - pentru siguranța incintei agricole Ciobanu - Gârliciu și acum se află în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură. „Nivelul lacului este unul scăzut, agentul nostru de la baraj spunea că are cel mai mic nivel din ultimii 50 de ani, iernile blânde și lipsa precipitațiilor spunându-și și aici cuvântul. Tocmai de aceea, decolmatarea cursului de apă Topolog va fi prioritară pentru echipele noastre la începutul anului următor” a mai adăugat directorul ABADL.

Inspecție și la Hârșova. Localitatea Vadu Oii este cea mai expusă la inundații.

„Ultimele inspecții le-am făcut la Hârșova cu sprijinul colegilor din formația de acolo. Alături de ei, controlate modalitățile de întreținere și exploatare a obiectivelor pe care le administrăm. Am mers pe linia de apărare împotriva inundațiilor la Dunăre, acolo unde localitatea Vadu Oii este cea mai expusă la inundații. Din păcate, la aval și amonte de localitate digul prezintă infiltrații, necesitând unele reparații. Din păcate, abia anul acesta, după mai bine de cinci ani de încercări, am reușit, împreună cu directorul general al Apelor Române, Ervin Molnar, deblocarea și aprobarea finanțării unui studiu de fezabilitate privind o reparație capitală a digului de apărare Hârșova – Ciobanu. Este un pas mic, dar extrem de necesar pentru a demara investiția pe care o evaluăm undeva la 15 milioane de lei” a conchis Bogdan Bola, directorul ABADL.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Iar vorbesti din carti ,iar nu stii ce vorbesti ,de unde investitii cand bani nu sunt .....Campanie electorala de facebook RUSINE VOLA!
1
0
ce ati facut la prima ploaie. Muie !!!
1
0
din Saraiu. Mai mananca si gurita ei ceva. O sa fie aleasa inca 100 de ani de prostimea locala.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108