REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

AERUL din Constanța se MENȚINE, cică, în PARAMETRI NORMALI

AERUL din Constanța se MENȚINE, cică, în PARAMETRI NORMALI

Replica API 11 octombrie 2021 | 18:40 2784

Orașul Constanța se numără printre puținele orașe din România în care calitatea aerului pare să se mențină în condiții optime. Deși poluarea este o problemă în țara noastră, Constanța încă stă bine la acest capitol. Potrivit monitorizărilor oficiale, în anul ce tocmai a trecut cel mai curat aer a fost la malul mării. Poluarea moderată este datorită brizei, dar şi a faptului că pe litoral nu sunt foarte mulţi factori poluanţi industriali.

În județul Constanța, calitatea aerului este monitorizată prin măsurători continue în 7 staţii automate amplasate în zone reprezentative. În municipiu sunt 3 stații dispuse astfel, una pe bulevardul 1 Decembrie 1918, o stație pe strada Prelungirea Liliacului și pe strada Mihai Viteazu. La Năvodari sunt 2 stații, una pe strada Sănătății și una în Tabăra Victoria. De asemenea, în Mangalia există 2 stații, una pe strada Decebal și una pe Șoseaua Constanței.

În prima săptămâna a lunii calitatea aerului a fost bună

Conform buletinelor de monitorizare, în ultima săptămână calitatea aerului a fost bună și acceptabilă, neînregistrându-se nici o problemă serioasă. Conform statisticii publicate pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului, în perioada săptămână a lunii octombrie, calitatea aerului s-a situate în parametric normali. Indicele generat de calitatea aerului este stabilit în conformitate cu Ordinul 1818 din 2 octombrie 2020, publicat în Monitorul Oficial. Indicele de calitate a aerului se calculează pe baca indicilor specifici pentru indicatorii dioxidului de sulf (SO2), dioxidului de azot (NO3), ozonului (O3), monoxidului de carbon (CO), pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni (PM10) și pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 2.5 microni (PM2.5).

În județ există 7 stații de monitorizare

Staţia CT1 – Staţie de trafic, amplasată în municipiul Constanţa – zona Casa de Cultură: evaluează influenţa emisiilor provenite din trafic, monitorizează poluanţii: dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx/NO/NO2), monoxid de carbon (CO), benzen, pulberi în suspensie (PM10).

Staţia CT 2 - Staţie de fond urban, amplasată în municipiul Constanţa – zona parc Primărie: monitorizează nivelele medii de poluare în interiorul unei zone urbane ample, datorate unor fenomene produse în interiorul oraşului, cu posibile contribuţii semnificative datorate unor fenomene de transport care provin din exteriorul oraşului, raza ariei de reprezentativitate este de 100 m -1 km, monitorizează poluanţii: dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx/NO/NO2), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), benzen, pulberi în suspensie (PM10) şi parametrii meteo (direcţia şi viteza vântului, presiune, temperatură, radiaţia solară, umiditate relativă, precipitaţii);

Staţia CT 3 - staţie de fond suburban este amplasată în orașul Năvodari – Tabăra Victoria: monitorizează nivelele medii de poluare în interiorul unei zone suburbane, datorate unor fenomene de transport care provin din exteriorul orașului şi a unor fenomene produse în interiorul oraşului, raza ariei de reprezentativitate este de 1-5 km, monitorizează poluanţii:dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx/NO/NO2), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), benzen, pulberi în suspensie (PM10) şi parametrii meteo (direcţia şi viteza vântului, presiune, temperatură, radiaţia solară, umiditate relativă, precipitaţii);

Staţia CT 4 - Staţie de trafic, amplasată în municipiul Mangalia – zona parc arheologic: evaluează influenţa emisiilor provenite din trafic, monitorizează poluanţii: dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx/NO/NO2), monoxid de carbon (CO), benzen, pulberi în suspensie (PM10)

Staţia CT 5 – Staţie de tip industrial, amplasată în municipiul Constanţa – str. Prelungirea Liliacului nr. 6: evaluează influenţa surselor industriale asupra calităţii aerului, raza ariei de reprezentativitate este de 10 – 100 m, monitorizează poluanţii:dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx/NO/NO2), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), pulberi în suspensie (PM10) şi parametrii meteo (direcţia şi viteza vântului, presiune, temperatură, radiaţia solară, umiditate relativă, precipitaţii

Staţia CT 6 – Staţie de tip industrial, amplasată în oraşul Năvodari – Liceu L. Edeleanu: evaluează influenţa surselor industriale asupra calităţii aerului, raza ariei de reprezentativitate este de 10 – 100 m, monitorizează poluanţii:dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx/NO/NO2), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), pulberi în suspensie (PM10) şi parametrii meteo (direcţia şi viteza vântului, presiune, temperatură, radiaţia solară, umiditate relativă, precipitaţii), monitorizează poluanţii:dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx/NO/NO2), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), benzen, pulberi în suspensie (PM10) şi parametrii meteo (direcţia şi viteza vântului, presiune, temperatură, radiaţia solară, umiditate relativă, precipitaţii);

Staţia CT 7 – Staţie de tip industrial, amplasată în municipiul Medgidia – Primărie: evaluează influenţa surselor industriale asupra calităţii aerului, raza ariei de reprezentativitate este de 10 – 100 m, monitorizează poluanţii:dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx/NO/NO2), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), pulberi în suspensie (PM10) şi parametrii meteo (direcţia şi viteza vântului, presiune, temperatură, radiaţia solară, umiditate relativă, precipitaţii), monitorizează poluanţii:dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx/NO/NO2), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), pulberi în suspensie (PM10) şi parametrii meteo (direcţia şi viteza vântului, presiune, temperatură, radiaţia solară, umiditate relativă, precipitaţii).

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce ziceti de poluarea aerului din zona OIL Terminal? Asta nu se masoara? Poluarea de la masini e mic copil pe langa poluarea de la OIL Terminal. Noaptea nu se fac masuratori?
0
0
ati spus totul! Nu exista poluare masiva pentru ca nu exista industrie deci nu automobilele sunt vinovate pentru poluare ci industria!
1
0
Acceptabil nu inseamna bun!
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108